Architekt Vlado Milunić (3. března 1941 Záhřeb, Jugoslávie – 17. září 2022 Praha) Foto: EARCH.cz
Novinky a názory / historie a teorie

Zemřel postmoderní architekt Vlado Milunić

Ve věku 81 let zemřel v sobotu 17. září český architekt jugoslávského původu Vlado Milunić, který patřil mezi průkopníky postmoderní architektury u nás. Proslavil se návrhem Tančícího domu v Praze, odborníci ale nejvíce oceňují jeho projekty sociálních zařízení ze 70. a 80. let.

EARCH.CZ , 19. 9. 2022

Syn jugoslávských lékařů emigroval do Československa roku 1956 ve svých patnácti letech. Architekturu vystudoval na Fakultě architektury ČVUT v Praze mezi lety 1960-1966. Díky uvolněné atmosféře konce šedesátých let mohl poté absolvovat tříletou pracovní stáž v Paříži, kde vystřídal hned několik ateliérů.

Foto: Tančící dům v Praze, Vlado Milunić + Frank Gehry, 1990-96

Po návratu nastoupil do ateliéru Karla Pragera, kde začal inntenzivně spolupracovat se svým kolegou Janem Línkem, se kterým následně realizoval několik svých nejlepších projektů. Milunić se s Línkem věnoval primárně domovům důchodců: Bohnice (1972–1982), Malešice (1974–1985), Chodov (1983–1987), Háje (1983–1989).

Jejich domovy seniorů vynikaly invenčním užíváním normalizačních prefabrikátů, nápaditě řešenými prostory, sázkou na tradiční formy a také výrazně barevným pojetím – to vše v duchu postmoderní architektury. “Chtěli jsme, aby lidem nebyl nabídnut pouze jeden typ prostoru, ale aby ty prostory byly různě tvarované,” pronesl Vlado Milunić k projektům ze 70. a 80. let v rozhovoru pro cosa.tv.

Foto: Domov pro seniory v Bohnicích, Vlado Milunić + Jan Línek, 1972–1982

Kvůli projektům domovů důchodců mohli Milunić s Línkem podniknout také pracovní cestu po podobných zařízeních ve Švédsku, kde načerpali mnoho inspirace, kterou následně ve svých návrzích využívali. Zaujala je provázanost domovů s veřejností i jejich barevnost. “Co se týkalo povrchů uvnitř, ve Švédsku jsme viděli, že každé patro domova mělo jinou barvu. Tady to nešlo. My jsme dostali barvu, kterou fabrika zrovna půl roku vyráběla. Nebyl žádný výběr nebo vzorník,” komentoval to Jan Línek v již citovaném rozhovoru.

Foto: Vila v Plané nad Lužnicí, 1999–2006

Vlado Milunić byl znám svými excentrickými návrhy i vystupováním. Odmítal například ploché střechy, které jsou podle něj jako “lidské tělo bez hlavy”. Společně s Václavem Havlem prosadil výstavbu Tančícího domu, kterému Milunić říkal Ginger and Fred podle slavných tanečníků. Návrh vypracoval společně s americkým architektem Frankem O. Gehrym, ke kterému Milunić velmi vzhlížel. Od roku 1990 vedl vlastní Studio VM (Volné myšlenky), působil také jako pedagog na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři