Novinky a názory / zprávy

Známe české nominace na Mies van der Rohe Award 2015

Česká komora architektů (ČKA) a vybraní experti nominovali nejlepší české realizace posledních dvou let do prestižní mezinárodní soutěže Mies van der Rohe Award 2015. Komora doporučila k udělení Ceny Evropské unie za současnou architekturu tři projekty, Osamu Okamura taktéž tři díla, Jana Tichá pět staveb a Igor Kovačević rovněž pět architektonických děl. Nominovány byly budovy veřejné, ale i soukromé.

EARCH.CZ , 18. 11. 2014

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Roheho v Barceloně od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů, sledovat, jak uplatňují nové koncepty a technologie v praxi, a porovnat kvalitu architektury v jednotlivých evropských státech. Cena zároveň propaguje současnou architekturu a dokáže ji srozumitelnou cestou představit i laické části veřejnosti.

Ze stovek nominací mezinárodní odborná porota v těchto dnech vybírá finalisty – kolem třicítky nejlepších evropských staveb, které budou následně představeny v katalogu a na putovní výstavě. Porota zároveň určí jednu stavbu, jež získá Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty. Výsledky této prestižní ceny by měly být známy během dubna 2015, k předání cen pak dojde v červnu 2015.

ČKA a odborníci nominovali celkem 10 českých staveb

Česká komora architektů byla opět jakožto jedna z profesních organizací vyzvána k nominování nejlepších evropských staveb. Kromě stanovených profesních organizací a dalších odborných institucí mohou stavby do soutěže nominovat vybraní nezávislí experti z celé Evropy, kteří se specializují na současnou architekturu. Letos stavby za Českou republiku vybírali architekt a publicista Osamu Okamura, teoretička architektury a šéfredaktorka vydavatelství Zlatý řez Jana Tichá a architekt z Centra pro středoevropskou architekturu Igor Kovačević.

Instituce i experti rozhodují nezávisle na sobě a organizátorům soutěže dodávají nominaci maximálně pěti nejlepších prací dokončených v letech 2013 a 2014 na území České republiky, případně kdekoliv v EU. Komora architektů své stavby nominuje na základě doporučení speciální odborné komise ve složení Karolina Jirkalová (teoretička architektury), Jan Sedlák (architekt, pedagog FA ČVUT) a Imro Vaško (architekt, pedagog UMPRUM). Definitivní seznam nominací následně schvaluje představenstvo ČKA. Do soutěže o Cenu Miese van der Rohe zasílá Česká republika své nominace od roku 1997.

Jedinou stavbou, na níž se nezávisle na sobě shodli všichni nominující, je Krkonošské centrum environmentální výchovy ve Vrchlabí od architekta Petra Hájka (Hájek architekti). Druhou nominovanou stavbou tohoto ateliéru je Rodinný dům Chameleon v Lipencích. Po dvou nominacích má i AP Atelier Josefa Pleskota (Svět techniky v Ostravě a Vila v Podolí). Kromě dalších osvědčených jmen (např. Martin Rajniš a David Kubík / Maják a muzeum Járy da Cimrmana) se letos u českých architektů a teoretiků architektury prosadili také mladí architekti. Zaujal například ateliér ov-a (Jiří Opočenský a Štěpán Valouch) svou revitalizací Spolkového domu ve Slavonicích. Architektonické studio Ellement pak nominující (ČKA a Osamu Okamuru) nadchlo promyšleným urbanistickým konceptem obnovy Gahurova prospektu ve Zlíně. Dalšími mladými tvůrci, kteří budou Českou republiku na této prestižní akci reprezentovat, jsou A1 Architects (A1house) a Prokš Přikryl Architekti (Martin Prokš a Marek Přikryl / Zázemí biotopu v Honěticích u Kroměříže). Jméno Marka Přikryla příznivcům architektury jistě není neznámé – jedná se o absolventa pražské Akademie výtvarných umění, jehož diplomní projekt byl v loňském roce oceněn v rámci Přehlídky diplomových prací ČKA.

České nominace pro rok 2015

ov-a / Obnova Spolkového domu ve SlavonicíchNominovala ČKA a Igor Kovačević

Ellement / Obnova Gahurova prospektu ve ZlíněNominovala ČKA a Osamu Okamura

Petr Hájek – Hájek architekti / Krkonošské centrum environmentální výchovy ve VrchlabíNominovala ČKA, Jana Tichá, Osamu Okamura a Igor Kovačević

Josef Pleskot – AP Atelier / Svět techniky v OstravěNominoval Osamu Okamura a Igor Kovačević

A1 Architects / A1houseNominoval Igor Kovačević

Prokš Přikryl Architekti / Zázemí biotopu v Honěticích u KroměřížeNominoval Igor Kovačević

Petr Hájek – Hájek architekti / Rodinný dům Chameleon v LipencíchNominovala Jana Tichá

HAMR – Martin Rajniš, David Kubík / Maják a muzeum Járy da CimrmanaNominovala Jana Tichá

Josef Pleskot – AP Atelier / Vila v Podolí, Procházkova uliceNominovala Jana Tichá

FAM Architekti / Chata u Máchova jezeraNominovala Jana Tichá

Odůvodnění jednotlivých nominací naleznete ZDE. Více informací o soutěži na www.miesbcn.com.

Pohled do minulých ročníků:

České stavby a čeští architekti ve finále Mies van der Rohe Award

1997 – IPB Banka v Brně / Aleš Burian, Gustav Křivinka2001 – MUZO v Praze / Stanislav Fiala / D3A2003 – Palác Euro v Praze / Petr Malinský, Richard Doležal, Petr Burian, Michal Pokorný, Martin Kotík2003 – průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě / Josef Pleskot2005 – Klášter trapistů v Novém Dvoře / John Pawson2007 – Obchodní dům Selfridges and Co., Birmingham / Jan Kaplický a Amanda Levete, Future Systems

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři