Technologie / IT

ArchiCAD 19 – rychlejší než kdykoli předtím

Výkon je základním kritériem hodnocení jakékoli softwarové technologie. Čím rychlejší program je, čím komplexní projekty je schopen zpracovávat a současně čím méně „ukusuje“ z kapacity hardwaru, tím lépe. ArchiCAD 19 přináší ve světě BIM unikátní technologii prediktivních výpočtů na pozadí a kompletně přepracovanou OpenGL navigaci ve 3D. Tyto nové technologie spolu s efektivním využitím více procesorových systémů dělají z „devatenáctky“ prémiový BIM program.

Jan Beneš , 3. 2. 2016

Vyladěné BIM pracovní postupy

Kromě výpočetní síly jádra programu, ovlivňuje efektivitu projektování jednoduchost a přímočarost ovládání. Méně nutných kliknutí zvyšuje rychlost práce i dobrou náladu uživatele. „Devatenáctka„ prohlubuje automatizaci zpracování dokumentace i modelování. Kóty malých rozměrů či husté řetězce kót dělají výkresy nepřehledné, což bylo nutné řešit manuálním přemístěním textu kóty. Nová funkce Šipka pro texty kót zjednodušuje nutné úpravy výkresů. Automaticky se zapne, jakmile projektant pohne textem kóty mimo vymezenou oblast. ArchiCAD 19 rovněž automaticky řeší problém s příliš „zahuštěnými“ řetězci kót. Program rozmístí texty směrem od kótovací čáry tak, aby byly čitelné. (Obr. 2) Stále častějším požadavkem je možnost přiřadit k jednomu objektu více popisek, např. vypsat skladbu konstrukce, protipožární vlastnosti, ID a „devatenáctka“ toto umí. (Obr. 3)

Program se ovšem soustředí i na to, jak nejrychleji přeměnit vize a nápady do BIM modelu. Typické je, že představy architekta vycházejí z mnoha geometrických vazeb (velikost, umístění do okolí, …), které se musejí promítnout do projektu. S pomocí nových vodících čar, pomocných prvků a bodů je tento proces mnohem rychlejší. Navíc tyto pomůcky neslouží jen pro zvýšení efektivity projektování, ale významně zkracují čas potřebný pro zvládnutí ArchiCADu. Nový uživatel, často někdo, kdo ovládá 2D CAD, díky srozumitelnému interaktivnímu prostředí snadno pronikne do 3D. (Obr. 4) 3D skener a BIM projektování

ArchiCAD 19 dokáže načíst nejběžnější formáty mračen bodů (E57, XYZ - Point Cloud) a z těchto dat pořízených 3D skenerem obratem vytvořit odpovídající 3D model. Díky tomu lze porovnat navrhované řešení se 100% přesným 3D zaměřením stávajícího stavu (Obr. 5). Takový pracovní postup významně redukuje čas potřebný pro zpracování zaměření a eliminuje chyby způsobené manuálním zadáváním rozměrů.

Detailní a přesné vykazování

Výkazy ploch sendvičových nebo profilových konstrukcí jsou v některých případech nedocenitelnou pomůckou. Například při výpočtu plochy vrstvy izolace. Mnoho uživatelů potřebuje měřit celkovou plochu konkrétních povrchů, jako jsou omítky, malba, obklad či tapety. Tabulky povrchových materiálů – nová kategorie interaktivních tabulek, umožňuje vykázat celkovou exponovanou plochu povrchových materiálů (včetně dalších vlastností jako jsou barva nebo použitá vektorová výplň). Termín ”exponované plochy” označuje všechny plochy, jež by byly zasaženy virtuální „barevnou bombou“: plochy zakryté jinými prvky (seznam „zakrývajících“ prvků lze libovolně upravit) nebudou do exponované plochy započteny, výsledkem je díky tomu naprosto přesný výkaz finálních povrchových úprav (omítka, nátěr, tapeta, atd.). (Obr. 6)

Interaktivní 3D Painter

V oblasti vizualizací byl zásadní novinkou engine Cinerender, který přinesl ArchiCAD 18. Dalším velmi častým požadavkem uživatelů bylo „drag&drop“ přenášení materiálů na povrchy objektů. ArchiCAD 19 řeší tento požadavek novým nástrojem “Painter”, který umožňuje velmi jednoduše přepisovat povrchové materiály prvků (konstrukčních prvků i GDL objektů – okna, dveře, nábytek), vyhledávat materiály v atributech projektu i připojeném katalogu, vyhledávat objekty modelu podle použitých materiálů nebo přímo otevřít nastavení vybraného povrchového materiálu. (Obr. 7)

Jediný možný BIM je Open BIM

Graphisoft dlouhodobě aktivně podporuje celosvětovou iniciativu OPEN BIM. Je totiž jasné, že otevřený standard pro sdílení informací je pro BIM projektování zásadní. ArchiCAD 19 prohlubuje využití IFC formátu. Program přináší dvě novinky. Možnost zobrazit IFC vlastnosti objektu v aplikaci BIMx (Obr. 8) a zpřístupnění IFC parametrů prostřednictvím API rozhraní tak, aby jakýkoli speciální požadavek na komunikaci bylo možné vyřešit. V oblasti IFC současně probíhá intenzivní vývoj, odlaďující řadu problémů. S uvedením Stavebních materiálů a průniků konstrukcí na základě priorit stavebních materiálů je geometrie navzájem napojených prvků importovaného modelu automaticky upravena. V ArchiCADu má uživatel možnost tuto automatickou funkci vypnout a přesně zachovat geometrii modelu z programu, ve kterém byl vytvořený. Takový model slouží při prohlížení a kontrole modelu a automatické průniky konstrukcí se nevytvářejí. Lze přepsat materiály a styly IFC modelu vybranými stavebními materiály a povrchovými materiály. Soubory projektů jsou čistější, atributy IFC modelu nebudou zbytečně přidávány do projektu ArchiCADu. Příkaz “Aktualizovat IFC modelem” byl rozšířen o nové nastavitelné funkce. Pokud má více knihovních prvků společný nějaký parametr, lze tento parametr mapovat v jediném kroku na data IFC. Při načítání TZB prvků rozezná ArchiCAD prvky s identickou geometrií. Výsledkem je menší počet geometrických prvků (v případě morfů) a méně objektů (v případě knihovních prvků). Práce s IFC (import/export) je rychlejší.

Ecosystém ArchiCADu založený na Open BIM spolupráci zahrnuje obousměrné sdílení projektu s konstrukčními a výpočtovými programy Scia, Tekla, Revit Structure, AxisVM, Nemetschek Allplan Engineering a Bentley Systems, resp. s programy DDS-CAD, Revit MEP a AutoCAD MEP pro navrhování technického zařízení budov.

Lídrem na Macovi i v týmové spolupráci

Macintoshe byly mezi architekty vždycky populární, ale posledních pět let zažívají počítače Apple renesanci všeobecně. Díky svým „applovským“ kořenům je ArchiCAD BIM lídrem i v tomto prostředí. ArchiCAD podporuje všechny nejnovější technologie systému Mac OS pro softwarové aplikace. Aby si ArchiCAD 19 udržel svou pozici i v budoucnu, zavádí některé nativní funkce Mac OS do svého prostředí. Tento krok udává směr, kterým se bude ArchiCAD vyvíjet a i do budoucna je v plánu implementovat nové funkce Mac OS do prostředí programu.

BIM server zůstává součástí ArchiCADu 19, a samostatně se dále vyvíjí i před rokem uvedený BIMcloud – technologie server-klient, kterou lze nainstalovat a používat v rámci firemní interní počítačové struktury i firemního či veřejného cloudu. Archicadovské technologie pro týmové projektování si neustále drží náskok před konkurencí.

Kompatibilita se staršími verzemi

ArchiCAD 19 otevře projekty z verzí v18, v17, v16, v15, v14, v13, v12, v11, v10, v9 a v8.1 a SE2015, SE2014, SE2013, SE2012, SE2011, SE2010, SE2009, SE2008 a SE2007

Licenční politika

Program je dostupný ve verzích Trial (zkušební), Demo, EDU (výuková) a UNI (univerzitní) a komerční. Komerční verze je chráněna hardwarovým nebo softwarovým klíčem.

Systémové požadavky

Operační systém: Microsoft® Windows® 7, 8, 8.1 a 10 (64 bit); Mac® OS X 10.9 Mavericks, 10.10 YosemiteCPU: minimální - 64-bit procesor se 2 jádry, doporučený – procesor se 4 a více jadryRAM: minimální - 4 GB RAM, doporučená - 16 GB a více pro složité projektyHDD: 5 GB pro instalaci, 10 GB na každý aktivní projektMonitor: minimální - 1366 x 768, doporučený - 1440 x 900 a vyššíGrafická karta: minimální - OpenGL 2.0 kompatibilní s aspoň 1024 MB paměti; přehled doporučených grafických karet je k dispozici na www.graphisoft.com/videocards.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři