Rodinný dům na Zbraslavi od architekta Lukáše Pejsara Foto: Petr Polák
Architektura / rodinné domy

Pasivní dřevostavba v zalesněném svahu Prahy nabízí výhledy na řeku

Pasivní rodinný dům od studia 3AE získal 3. místo v soutěži Dřevěná stavba roku 2022, kterou pořádá nadace Dřevo pro život. Projekt je řešen kompletně v BIMu, prostorové návaznosti byly ověřovány ve virtuální realitě, ve které byl projekt též prezentován.

Lukáš Pejsar , 25. 10. 2022 / Advertorial

Bylo náročné velký dům napasovat na relativně malý pozemek. Umístění je přesné a využívá každý centimetr čtvereční parcely, a to zejména díky digitalizaci terénu, jenž sloužil jako nepostradatelný podklad. Nestandardním momentem bylo zakládání na ustupující skále. Část domu stojí na ní a část na rostlém terénu. Základy byly navrženy podle provedených sond, během realizace jsme ale přesto museli základovou spáru hlídat a reagovat podle aktuální situace.

Chtěl jsem maximálně otevřít obývací pokoj a poskytnout výhledy směrem k protějším kopcům a dolů k řece. Rozsáhlé prosklení přes roh bylo technicky náročnější, stejně jako šikmé sloupy, které zajišťují oporu a současně zavětrování. Mou snahou bylo, aby dům nenásilně zapadl do okolní krajiny a byl s ní co nejvíce v harmonii.

Foto: Otevřený obývací pokoj poskytuje výhledy na protější kopce a na řeku

Jedná se o pasivní dřevostavbu z konstrukčního systému NOVATOP. Dům je navržen na místě, kde se nacházel starý zděný dům, který již byl za horizontem své životnosti. Jelikož se pozemek nachází kompletně na skále a velmi prudkém svahu, bylo nutno pracovat s různými úrovněmi, aby vznikl plnohodnotný prostor především pro zahradu. Dům je v souladu s okolní přírodou a citlivě se do ní začleňuje svým usazením i zvolenými materiály.

Na fasádě je použit dřevěný obklad a střechy jsou kompletně navrženy ozeleněné. Dům je pokorný k okolní přírodě a snaží se s ní splynout, namísto aby provokoval. Je to pokorný, moderní dům. Na stavbu bylo spotřebováno 69,6 m³ dřeva, což ve stavbě váže 59 tun CO2. To je stejné množství, jako průměrné auto vyprodukuje ujetím 536 tisíc kilometrů. I přes uhlíkovou stopu, kterou s sebou nese výroba, např. skel do oken, dlažby a dalších materiálů, má tento dům stále výrazně pozitivní uhlíkovou bilanci. Díky téměř nulové bilanci spotřeby energie dům v průběhu svého života již uhlíkovou stopu nezmění a jedná se tedy o kompletně udržitelné řešení. Dům je navíc z 80 – 90 % kompletně recyklovatelný. Více než 90 % hmotnosti domu je vyrobeno v ČR, českými mistry, z českých materiálů a českého dřeva.

Foto: Rodinný dům má velmi nízkou uhlíkovou bilanci. Více než 90 % materiálů použitého na výrobu bylo vyrobeno v ČR

Objekt je v pasivním standardu doplněn inteligentním systémem Loxon. Má svůj zdroj elektřiny díky fotovoltaice, aby byl alespoň o několik kroků blíže k soběstačnosti. Kompaktní jednotka s aktivní rekuperací se stará o výměnu a dohřívání vzduchu. Když je potřeba ještě více tepla, přidá se elektrické podlahové vytápění.

Ve firmě 3AE s.r.o. využíváme BIM díky Archicadu již od počátku naší existence, což je více než 12 let. Začali jsme tvorbou architektonických studií a následně projekcí DSP a DPS. Na začátku jsme se soustředili především na komunikaci s profesemi a výrobcem konstrukčních panelů NOVATOP. Tím ale víceméně naše práce s BIM končila. Po nějaké době jsme dospěli k závěru, že informace, které nám model domu nabízí, můžeme využívat efektivněji a v daleko větší míře. Rozhodli jsme se proto pro větší využití těchto informací a implementovali jsme BIM do celého procesu. Od studie, projekt, obchod přes přípravu až po samotnou realizaci. Nyní nepoužíváme BIM pouze pro efektivní projektování, ale pomocí IFC formátu jsou modely propojeny s rozpočtářským programem, který doplňuje informace potřebné pro obchod a umožňuje nám efektivně vyhodnocovat i ekonomickou stránku modelu. V neposlední řadě je pak BIM využit při přípravě stavby, kdy veškerý materiál je objednáván exportem přímo z modelu. Tento model práce s BIM byl použit i v tomto projektu.

  • Autoři: Lukáš Pejsar
  • Ateliér: 3AE s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Užitná plocha: 139,2 m²
  • Zastavěná plocha: 102,2 m²
  • Město: Praha
  • Realizace: 2018

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři