Technologie / produkty

Jak postavit energeticky nenáročný dům bez exteriérového zateplení? Vyplatí se vsadit na kvalitní jednovrstvou konstrukci

Český výrobce cihel, společnost HELUZ, radí, jak postavit energeticky nenáročný nebo dokonce pasivní dům bez exteriérového zateplení - Rodinný dům v Ledenicích od ATELIERU Vostracký Foto: HELUZ

Rádi byste energeticky nenáročný nebo dokonce pasivní dům, ale nechcete exteriérové zateplení? HELUZ už více jako deset let nabízí takové produkty, s nimiž je to snadné. Pokud nefandíte zatepleným fasádám, ať z praktického nebo estetického hlediska, vyplatí se stavbu realizovat v jednovrstvé konstrukci v uceleném systému, tedy z produktů od jednoho výrobce.

EARCH.CZ , 23. 6. 2023 / Advertorial

Proč se jednovrstvá konstrukce vyplatí

Nejlepší je stavět s cihlami, kterými v jednom kroku vyřešíte jak zdění obvodových stěn, tak tepelnou izolaci. Zateplovat novostavbu dodatečně totiž prodlužuje dobu realizace a zvyšuje náklady, exteriérové zateplení má navíc také mnohem kratší životnost než omítnuté zdivo. I v případě, kdy je provedeno kvalitně, se musí přibližné po 30 letech vyměnit. Omítnuté zdivo je v principu také odolnější, nehrozí u něj propíchnutí jako u polystyrenu.

Výstavbu v jednovrstvé konstrukci v současnosti propaguje český výrobce cihel – společnost HELUZ –, který má ve svém portfoliu produktů „nejteplejší evropskou cihlu“. Jedná se o broušenou cihlu HELUZ Family 2in1, která je naplněná polystyrenovými kuličkami v patentované metodě. Díky vyplnění dutin došlo ke 40% navýšení jejích tepelněizolačních vlastností. Doslova tak nahradí až 36 centimetrů tepelné izolace a zároveň zachová paropropustnost, která je důležitá pro udržování zdravého klimatu uvnitř. Dobře izolovat ale cihlám nepomáhá pouze polystyrenový granulát, svůj podíl na to má také velký počet vzduchových bublin, tenká žebra a systém spojení pero a drážka.

Díky tomu, že se zdivo nemusí dodatečně zateplovat, dochází také ke zkrácení procesu výstavby. S cihlami HELUZ se staví rychle díky broušeným ložním plochám, které umožňují jejich přesnou pokládku a snadné spojování lepidlem nebo pěnou. Jednovrstvá konstrukce je pak časově ekonomičtější, protože se nemusí čekat na to, až stavba vyschne, což je v případě exteriérového zateplování vždy potřeba. Jelikož jsou cihly paropropustné, nehrozí, že by se v konstrukci hromadila vlhkost v žádné fázi existence budovy.

Foto: Broušená cihla HELUZ FAMILY 2in1 - díky polystyrenovému granulátu nahradí až 36 centimetrů tepelné izolace

Jednovrstvá konstrukce pro pasivní domy

„Vnější izolace domu může mít v současnosti ještě své opodstatnění u starších budov, u nových domů je však použití vnější izolace problematické a hlavně překonané,“ říká mluvčí společnosti HELUZ Eliška Smolová. Z cihel je totiž dnes možné realizovat nízkoenergetické, a dokonce i pasivní domy, které v porovnání s těmi standardními uspoří 70−90 % energie.

Že to firma myslí s jednovrstvou konstrukcí a energetickou nenáročností vážně, dokazuje už její projekt z roku 2012, kdy realizovala jako první v České republice vzorový pasivní rodinný dům v technologii jednovrstvého zdění. Dnes se v jejím portfoliu produktů pro takové stavby nacházejí jak cihly s polystyrenovým granulátem, tak bez něj. Parametry pro jednovrstvé zdění nízkoenergetických staveb vedle HELUZ Family 2in1 splňují také cihly HELUZ FAMILY od šířky 44 centimetrů.

„Přestože od roku 2020 už platí přísné požadavky na stavbu budov s téměř nulovou spotřebou energie, nadále mají cihly HELUZ FAMILY před evropskými směrnicemi značný náskok. Zdivo HELUZ FAMILY 2in1 splňuje již od šířky 440 mm bez potřeby dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy. V šířce 500 mm pak tyto cihly plněné patentovaným způsobem polystyrénovými kuličkami dosahují hodnoty součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m2K, tedy nejlepších tepelněizolačních parametrů na trhu,“ vysvětluje Eliška Smolová.

Foto: Broušená cihla HELUZ FAMILY - parametry pro jednovrstvé zdění splňují také cihly HELUZ FAMILY od šířky 44 centimetrů

Smysluplný celek

Při realizaci se vyplatí myslet na to, že stavbu netvoří pouze základní cihly. Podle odborníků z firmy HELUZ se objekty vyplatí realizovat z produktů jednoho výrobce v rámci kompletního systému – pouze tehdy totiž máte jistotu, že do sebe vše zapadne a nevytvoří se například nechtěné tepelné mosty.

„Málokterý stavební materiál prošel v posledních dekádách tak rychlým a revolučním vývojem jako pálená cihla. Po stovky let se vyrábělo jen několik málo typů cihel v téměř nezměněném stavu. Dnešní nabídka cihelných výrobků čítá stovky různorodých položek. Obvodové cihly s fantastickými tepelněizolačními vlastnostmi, akustické cihly pro vnitřní příčky, keramické stropy a střechy, překlady na stínicí techniku či komínové komplety. Kromě základů tedy vše pro hrubou stavbu od sklepa až po komín,“ říká Eliška Smolová.

Foto: Doplňková cihla HELUZ FAMILY - doplňkové cihly jsou specializované produkty pro místa jako rohy nebo parapety

Na co se podle odborníků z HELUZ často zapomíná, jsou doplňkové cihly – tedy produkty pro místa jako rohy nebo parapety. Do dnešní doby už rozhodně nepatří řezání cihel přímo na stavbě. Kýžené energetické nenáročnosti tak nikdy nedosáhnete, navíc při stavbě vzniká množství odpadu z odřezků, což se nevyplatí ani z ekonomického hlediska.

„Systémové zdění s doplňkovými cihlami HELUZ není dnes dražší oproti zdění bez doplňkových cihel. Je dokonce o něco levnější. Při řezání dochází k poškození cihel a některé nemohou být při dodržení správné technologie použity, jindy lze využít jen část řezané cihly a zbytek jde do odpadu. Proto podíl systémového řešení realizace obvodového zdiva s doplňkovými cihlami neustále roste. Díky systémovému stavení se zlepšuje kvalita návrhu a provedení staveb. To ocení zejména investoři,“ dodává Zdeněk Kobza, produktový specialista společnosti HELUZ.

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři