
Proč mít keramický dřez: nadčasový materiál do kuchyně, který vydrží generace
Keramické dřezy vynikají elegancí i odolností, která obstojí v každodenním provozu. Snesou horké nádobí, snadno se čistí a působí nadčasově. Na jejich vlastnosti se dá spolehnout nyní i za desítky let.
EARCH.CZ , 3. 10. 2025 / Advertorial
Kuchyňský dřez je v neustálém provozu – přichází do styku s potravinami, oplachuje se v něm nádobí a často na něj putují horké hrnce přímo z plotny. Materiál, z něhož je vyrobený, proto rozhoduje nejen o vzhledu, ale i o pohodlí při každodenním používání. Vedle nerezu či granitu se stále častěji prosazuje keramika. Není divu, vyniká svou tvrdostí, hladkým povrchem a jednoduchou údržbou.
Odolnost daná výpalem
Keramika má pro kuchyni řadu praktických vlastností. Odolává mechanickému opotřebení, takže dřez nepoškodí ani kovové kuchyňské náčiní. Je nenasákavá, a proto zabraňuje vzniku neodstranitelných skvrn. Zároveň snese i velmi vysoké teploty. „Na kvalitní keramický kuchyňský dřez můžete odkládat horké nádobí bez omezení teploty a obavy, že poškodíte povrch,“ říká Markéta Vaculíková, obchodní zástupkyně firmy Franke, která ve svém portfoliu nabízí širokou paletu keramických dřezů.

Franke při výrobě používá směs jílu, kaolinu, křemičitého písku a dalších přísad. Tekutá hmota se pod tlakem nalévá do forem, po vysušení se případné nerovnosti ručně opracují houbičkami. Takto připravený keramický střep se následně po dobu dvaceti hodin glazuje, načež putuje do pece. Při teplotě okolo 1200 °C se glazura spojí s tělem dřezu a dodá mu tvrdost i hygienickou neporéznost. Dlouhý proces glazování a vypalování je zcela zásadní, protože určuje konečnou tvrdost a trvanlivost celého výrobku. Výsledkem je odolný materiál Fraceram.
Snadná údržba
Jednou z hlavních předností keramických dřezů je jejich nenáročná údržba. Keramický povrch je mimořádně hladký a nenasákavý, takže na něm hůře ulpívají nečistoty i vodní kámen – největší nepřítel všech povrchů přicházejících do styku s vodou. Franke doporučuje dřez po použití jednoduše utřít do sucha, a tím předcházet jeho usazování. Pokud se vodní kámen přece jen objeví, lze jej snadno odstranit. „Stačí použít roztok vody s octem, čistící prostředky na bázi octa nebo ředěnou kyselinou citronovou, nechat několik hodin působit, potom spláchnout a dřez vysušit,“ radí Markéta Vaculíková.

Tvary a barvy pro různé typy kuchyní
Keramické dřezy se uplatní v široké škále interiérů, hodí se jak do rustikálních, tak do minimalistických kuchyní. Nabídka je totiž pestrá: k dispozici jsou varianty s odkapem, samostatné vaničky i masivní dvoudřezy připomínající tradiční kuchyně minulosti. Dřezy lze instalovat shora, nebo – u kamenných či kompaktních desek – také skrytě zespodu, což podtrhne čistotu pracovní plochy.

Nabízí se také různé barevné varianty, Franke má ve svém sortimentu celkem dvě:
Bílá Glacier – nejžádanější klasika, která podtrhuje čistotu a vlastnosti materiálu. Výhodou keramiky oproti jiným „bílým“ materiálům je také to, že si zachovává barevnou stálost i po letech používání. Zežloutnutí u keramického dřezu Franke v barvě Glacier nehrozí.

Černá Onyx – černé dřezy jsou žádané a mohou být také keramické. Elegantní glazovaný povrch v barvě Onyx odráží světlo a dodává kuchyni dramatičnost i eleganci. Oproti černým granitovým dřezům je jeho údržba výrazně snadnější, protože vodní kámen se na něm usazuje mnohem méně.
Více k tématu
Je to investice, ale vrátí se
Od pořízení keramického dřezu může odradit vyšší cena, která vychází z náročného výrobního procesu a podílu ruční práce. V dlouhodobém měřítku se ale investice vyplatí – keramický dřez obstojí desítky let, a to bez nutnosti speciální péče. Každodenní používání je díky němu pohodlnější, údržba jednodušší a kuchyně získá prvek, který nezestárne. „Kvalitní keramický dřez v kuchyni nezklame,“ vzkazuje Markéta Vaculíková. A právě to je možná ta nejlepší zpráva – mít dřez, na který se dá spolehnout dnes, zítra i za desítky let.