Architektura / rodinné domy

Jak myslet na budoucnost? Při stavbě domu se vyplatí přemýšlet o jeho udržitelnosti, té ekologické i ekonomické

Rodinný dům v Újezdě je vystavěný z cihelného systému HELUZ Foto: HELUZ

Přemýšlíte o stavbě rodinného domu a uvažujete o tom, jakou technologií ho realizovat? Z HELUZ zní, že se stále vyplácejí ty zděné, musejí ale být postavené kvalitně a nabízet příležitost pro rozvoj. Hodnoty stálosti a trvanlivosti propaguje projekt společnosti s názvem Smysluplný celek, v EARCH.cz se mu věnujeme už potřetí, je totiž skutečně komplexní.

EARCH.CZ , 2. 10. 2023 / Advertorial

V dnešní době, kdy se stáváme stále více odpovědnými za stav naší planety a hledáme způsoby, jak snížit negativní dopady na životní prostředí, se stále více společností angažuje v udržitelně motivovaných iniciativách. Jednou z nich je i česká firma HELUZ, která podniká v oblasti stavebních materiálů, konkrétně s cihlami, které sama vyrábí.

HELUZ v letošním roce spustil projekt s potenciálně velkým zásahem, jmenuje se Smysluplný celek a na EARCH.cz jsme mu věnovali už dva články. V centru jeho zájmu stojí realizace kvalitních konstrukcí, s nimiž se dosahuje energeticky a ekonomicky výhodných staveb poskytujících pohodlné bydlení. Náš první článek se týkal energeticky nenáročných staveb a toho, proč je třeba jejich úspornost podchytit už ve fázi projektu. Druhý téma rozvíjel v souvislosti s jednovrstvou konstrukcí, se kterou je možné, pokud dojde ke správné volbě produktů, docílit nízkoenergetických staveb i bez exteriérového zateplení. V tomto článku se podíváme zase o něco dál, konkrétně na to, jak Smysluplný celek uvažuje o spojení témat ekologie a budoucnosti.

Chtějí být zodpovědní, proto edukují

Firma HELUZ si je vědoma, že stavebnictví je jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí, a proto se snaží ke svému působení přistupovat zodpovědně. V rámci Smysluplného celku chce edukovat jak profesionály, tak laiky. Podle firmy je totiž potřeba se stavebními materiály nakládat zodpovědně, volit zkrátka takové, které stojí za to, a realizovat stavby, které budou ze svého konstrukčního hlediska kvalitní v dlouhodobém horizontu. Mrhat energiemi, financemi a materiály se totiž nevyplácí.

„Je krátkozraké pořizovat si to aktuálně nejlevnější řešení bez toho, abychom zvážili dlouhodobý vliv našeho rozhodnutí na náš budoucí život, život našich dětí a ekonomický výhled z hlediska udržitelnosti stavby – z hlediska ekologie, ale i z hlediska samotného provozu budovy,“ říká mluvčí firmy HELUZ Eliška Smolová.

Foto: Kvalitně postavené rodinné domy z cihel HELUZ jsou udržitelné, ekologické i ekonomické

„Půda nepatří mezi neomezené zdroje,“ zní z HELUZ

Sídelní celky se nemohou rozrůstat donekonečna, i proto budou vznikat domy s menší zastavěnou plochou. Stále více urbanistů, architektů a inženýrů se vyjadřuje, že rodinné domy ze své podstaty ekologické nejsou, jak zdůrazňuje například Jakub Tesař, kladou totiž náročnější požadavky na infrastrukturu než domy bytové. Zavrhovat je ale nemusíme, je k nim však potřeba přistupovat se zvýšenou zodpovědností.

„Naše děti a děti jejich dětí už budou mít možnosti stavby vlastního domu ještě omezenější, než jaké máme teď. Nezadržitelně spějeme k modelu nájemního bydlení v developerských projektech, bytových domech a z pořízení novostavby rodinného domu se stává téměř nedosažitelný luxus,“ říká Eliška Smolová.

Projekt Smysluplný celek je speciální v tom, že z produktů, které nabízí, lze realizovat všechny zděné čísti domu. Jedná se o cihly pro obvodové zdivo, vnitřní příčky, stropy, doplňkové cihly a mnoho dalšího, díky čemu je pro stavbu možné nakoupit vše u jednoho výrobce. Podle odborníků z HELUZ je to podstatné – pouze při pořízení takových produktů máte jistotu, že spolu bude vše dobře fungovat, sortiment HELUZ je navržen tak, aby společně vše ideálně spolupracovalo. To se vyplatí jak přímo při stavbě, která se zjednoduší, tak v budoucnosti, dům tak vykazuje daleko úspěšnější výsledky v oblasti energetické nenáročnosti, jeho konstrukce jsou stálé a nabízejí potenciál pro další (snadnější) dostavování.

Myslete na budoucnost

Chcete bydlet v novém rodinném domě, být zodpovědní, ale zároveň víte, že vám malý domek v budoucnosti nebude stačit? V tom případě se podle inženýrů z HELUZ vyplatí myslet na potenciální zvětšení domu. To se dá provést, až to bude potřeba. A jak na to? Řešením může být nástavba.

Firma HELUZ do svého Smysluplného celku zařadila několik těžkých konstrukcí stropů a střech, všechny jsou pochozí, a tím pádem nabízí možnost dalšího rozvoje objektu. Jedná se konkrétně o stropní karmobetonové panely a skládaný strop Miako. „Nezavírejme si možnost v budoucnu dobudovat patro. Jednou z největších výhod těžké/masivní konstrukce stropů/rovných střech HELUZ je totiž fakt, že nám umožňuje kdykoliv se rozhodnout stavbu zvednout minimálně o patro, aniž bychom se museli obávat statiky,“ vysvětluje Eliška Smolová. Dodává také, že při probíhajících stavebních pracích jsou nižší podlaží stále obyvatelná, což v případě použití lehkých konstrukcí možné není. Stavební zásahy budou současně daleko jednodušší, méně nákladné a rychlejší, počáteční vyšší investice do těžkých stropních konstrukcí se tak vyplatí.

Foto: Realizace stropu pomocí keramických tvárnic HELUZ MIAKO

Vyplatí se dnes ještě cihly?

Na tuto otázku z HELUZ zaznívá jednoznačná odpověď: ano. „Nejvyšší hodnotu z hlediska ekonomického i z hlediska udržitelnosti a budoucnosti stále mají stavby masivní, cihlové, z jednovrstvé konstrukce bez nutnosti dodatečného zateplení, které i tak vyhoví těm nejpřísnějším požadavkům norem na energetickou náročnost budovy,“ říká Eliška Smolová.

Rozhodně se vyplatí stavět z takových cihel, u kterých máte jistotu, že obstojí v čase. Firma HELUZ své produkty podrobuje testům ve vlastním výzkumném centru. Nechala si ho vybudovat před dvěma lety hned vedle své centrály v Dolním Bukovsku. Obsahuje dvě laboratoře − chemicko-technologickou a mechanickou. V první se kontrolují suroviny a vytváří se ideální směsi se specifickými produktovými vlastnostmi. Ty se následně testují třeba z hlediska odolnosti vůči různým klimatickým podmínkám − děje se tak ve speciálních komorách, které jsou schopné simulovat různé povětrnostní vlivy. V mechanické laboratoři se zase testuje odolnost produktů vůči zatížení. Používá se zde tzv. lámací dráha, která dokáže vyvinout zatížení až 270 tun. Testováním na lámací dráze prošly i zmiňované těžké stropy – karmobetonové i Miako.

Foto: Realizace těžké střechy pomocí keramobetonových stropních panelů HELUZ

Smysluplný celek je víc než řada produktů

Smysluplný celek nejsou jen produkty, ale komplexní projekt, se kterým se můžete postupně seznamovat prostřednictvím jeho webových stránek. Jak již bylo zmíněno, do centra svého zájmu si klade vzdělávání. Jeho součástí jsou proto také praktické návody, které při stavbě využijete, třeba i tehdy, když se do ní pustíte svépomocí. Pokud budete tápat, HELUZ vám na začátek stavby pošle své odborníky, kteří vám vše vysvětlí.

Pro budoucí profesionální řemeslníky, zejména ty, kteří se nyní vzdělávají na odborných školách a učilištích, společnost připravila novou online interaktivní učebnici Stawebnice, která si klade za cíl je seznamovat s technologickými a materiálovými inovacemi ve stavebnictví z posledních let.

Pro koho je Smysluplný celek?

Produkty z programu Smysluplný celek zde nejsou jen pro rodinné domy, vhodné jsou taky pro větší projekty. Příkladem mohou být třeba viladomy v Ivančicích na Brněnsku navržené architekty ze studia Laplan, které obsahují byty o dispozicích 2+kk až 4+kk. Komplexní řešení se totiž vyplatí u jakékoliv stavby. Společnost HELUZ proto náš cyklus článků o Smysluplném celku uzavírá slovy: „Produkty HELUZ vám umožní stavbu rychlou a jednoduchou s minimalizací rizik, protože jsou tvořeny uceleným systémem, který řeší veškeré prvky hrubé stavby obálky budovy, a tak poskytne komfortní příjemné bydlení s minimálními náklady na provoz. A to je to, co považujeme za SMYSLUPLNÝ CELEK.“

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 2. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři