Technologie / produkty

Modulární stavebnicový předstěnový systém pro suchou výstavbu Prevista Dry Plus

Flexibilním systémem Prevista Dry Plus lze realizovat polovysoké předstěny, příčky na celou výšku místnosti, konstrukce s bezbariérovými prvky, montáž rohových prvků a volně stojící stěny Foto: Viega

Rychlost a jednoduchost výstavby, vysokou pevnost, flexibilitu a univerzální použití nabízí léty osvědčený stavebnicový předstěnový systém společnosti Viega pod názvem Prevista Dry Plus.

Viega s.r.o. , 25. 11. 2022 / Advertorial

Systém Prevista Dry Plus nahrazuje původní kolejnicový systém Steptec, který Viega představila již před 18 lety. Systém pro suchou výstavbu se skládá jen ze dvou hlavních prvků – montážních kolejnic a spojek. S nimi lze rychle postavit pevné a stabilní předstěny nebo příčky všemožných tvarů a rozměrů. Přímo do konstrukce příček pak lze jednoduše instalovat další různé prvky Prevista, které jsou potřeba pro vybavení koupelen, toalet, wellness zón, a to včetně bezbariérové montáže. Hodí se jak pro privátní, tak i pro rozsáhlé komerční objekty.

Systémem Prevista Dry Plus lze realizovat polovysoké předstěny, příčky na celou výšku místnosti, konstrukce s bezbariérovými prvky, montáž rohových prvků a volně stojící stěny, a to s přímým napojením (kotvením) na nosnou konstrukci nebo podlahu. Aplikovat jej lze nejenom ve standardních místnostech, ale i do střešních prostor. Zde se doporučuje použití montážních kloubů, které umožňují plynulé nastavení libovolného úhlu, například dle sklonu střešní roviny.

Systém je kompatibilní se závěsnými moduly pro WC (včetně WC modulů se sprchou), bidety, umyvadly a pisoáry. Výsledné stěny mohou být zatížitelné podle nosností jednotlivých závěsných modulů, které jsou u WC a bidetů 400 kg, u umyvadel a pisoárů 150 kg a u opěrných a přídržných madel 100 kg. Jelikož Prevista Dry Plus splňuje i obecné požadavky pro požární ochranu a akustiku budov, neexistuje projekt, který by systém nezvládl. Bez problémů jej tak lze použít při rekonstrukcích nebo do novostaveb rodinných domů, administrativních budov, škol, wellness center, stadionů, nákupních center, retail parků, památkově chráněných objektů a mnoha dalších.

Foto: Německý modulární systém pro suchou výstavbu Prevista Dry Plus (dříve pod názvem Steptec) se skládá z montážních kolejnic a spojek

Základním stavebním prvkem systému jsou kolejnice s profilem 40 x 40 mm vyrobené z pozinkované oceli. Dodávány jsou v délce 5000 mm a každých 300 mm mají předražené podélné otvory pro upevnění ke stěně, podlaze nebo stropu. Rohová spojka po zacvaknutí do kolejnice a utažení fixačního šroubu automaticky na milimetr přesně kolejnice nebo stavební moduly vyrovná do pravého úhlu (případně do 45 °, podle orientace osazené spojky). Není tedy nutné používat úhelníky. Rovněž zajišťuje celkovou pevnost konstrukce. Součástí balení jsou i praktické prvky jako vyrovnávací materiál pro nerovné stěny a podlahy.

Pomocí sekačky kolejnic lze snadno a rychle celý systém Prevista Dry Plus instalovat přímo na stavbě jednou osobou. Není třeba si nic nechávat dovézt nebo vyměřovat, vše zvládne instalatér nebo šikovný kutil podle návodu sám, rychle, bez dalších vícenákladů za dopravu a bez specializovaného nářadí.

Foto: Se sekačkou kolejnic lze celý systém Prevista Dry Plus instalovat snadno a rychle přímo na stavbě jednou osobou

Při opláštění sádrokartonem nebo jinými obkládacími deskami je nutné pouze respektovat montážní návody daných obkládacích materiálů. Obecně platí zažitá pravidla suché výstavby. Vždy je potřeba dodržovat rohové dilatační mezery, aby nedocházelo ke zvýšenému pnutí a praskání. Deskové spoje musí být kladeny na vazbu s dostatečným přesahem a nikdy se nesmí potkat čtyři ani tři rohy najednou. Rovněž by se při výběru typu obkladu a způsobu vrstvení mělo přihlédnout k podmínkám prostoru, kde se konstrukce instaluje.

Potřebný počet kolejnic a spojek lze snadno vygenerovat pomocí konfigurátoru, který má Viega na svých webových stránkách.

  • autor: Viega s.r.o. *
  • publikováno: * 25. 11. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři