Technologie / IT

Prezentujte svůj projekt na iPadu/iPhonu

Představujeme vám GRAPHISOFT BIMx™ pro iPad a iPhone - technologickou novinku, jenž je unikátním prostředím pro prezentaci a sdílení BIM projektů. Spolu s aplikací budou k dispozici komunitní stránky, které využití této technologie ještě zjednoduší.

EARCH.CZ , 6. 10. 2011

BIMx (Building Information Model Explorer) vytváří interaktivní prostředí podobné počítačovým hrám, ve kterém může kdokoli procházet BIM projektem, aniž by musel vlastnit licenci programu, kde byl projekt vytvořen. Uživatelé ArchiCADu mohou vytvářet "samoběžící" prezentace BIM projektů, kterými si jejich klienti mohou procházet na vlastním počítači a to v prostředí Windows i Mac. Nyní lze BIM modely procházet i na mobilních komunikátorech iPad a iPhone, pro které je navíc připraveno přímé propojení s novými komunitními stránkami určenými ke sdílení BIMx projektů. Systém BIMx zprostředkovává BIM projekty pro všechny zúčastněné strany a to i ty, které se na realizaci projektu aktivně nepodílejí, například dodavatelé, stavitelé, klienti, a vlastníci

BIMx pro iPad a iPhone

BIMx pro the iPad/iPhone výrazně rozšiřuje skupinu uživatelů, pro kterou přinášejí BIM projekty řadu benefitů. K projektantům a jejich subdodavatelům se přidávají jejich klienti, investoři a vlastníci budov.

Funkce BIMx pro iPad/iPhone zahrnují:

3D navigaci v reálném čase zobrazení v módu stereo, stínované a skryté hrany přitažlivost mód průletu "klepnutím projít skrz dveře" "klepnutím jít sem"

BIMx společenství na Facebooku

BIMx společenství na Facebooku je centrální uložiště pro sdílení interaktivních 3D modelů staveb. Architekti a projektanti disponující licencí BIMx – komerční nebo vzdělávací – zde mohou umístit své modely. Nativní funkce Facebooku jako jsou "přidat komentář" a "to se mi líbí" jsou doplněny speciálními funkcemi pro třídění modelů podle typu licence na vzdělávací a komerční; vyhledávání modelů na základě klíčových slov nebo vyhledávání podle jména autora nebo klienta. BIMx modely mohou umístit, prohledávat i si stáhnout neregistrovaní uživatelé Facebooku, pro přidání komentářů je nutná registrace.

Dostupnost

BIMx pro počítač je součástí standardní instalace ArchiCAD 15. BIMx pro iPad/iPhone bude k dispozici zdarma na App Store od 20. září, ke stejnému dni budou spuštěny komunitní internetové stránky.

 

Speciální promo akce od 28. září do 31. října umožní v této době všem uživatelům ArchiCADu 15 CZ vytvořit plnohodnotné BIMx modely a tyto sdílet buď přímo nebo prostřednictvím sítě Společenství Facebook BIMx. Po 31. říjnu zůstane uživatelům komerční licence BIM k dispozici plná funkcionalita tohoto systému a prostředí. Uživatelé ArchiCADu 15 bez komerční licence BIMx budou moci dále využívat tento systém lokálně na svém počítači v TRIAL módu a to až do uvedení další verze ArchiCADu v roce 2012. Držitelům vzdělávacích licencí (studentská, učitelská, školní) zůstane přístup ke všem funkcím prostředí BIMx po dobu platnosti jejich licence ArchiCADu.

Zítra EARCH.CZ přinese svým čtenářům podrobnější článek o softwaru BIMx. 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři