Technologie / IT

Unikátní knihovna 3D materiálů: český projekt se světovým dosahem

Bratry Jiřího a Ondřeje Slowikovi spojuje kromě sourozeneckého vztahu také společný zájem o architekturu. Už během studia na VUT v Brně spoluzaložili architektonické studio Tvary. V praxi se ale často setkávali s nedostatečnými podklady a omezeným výběrem kvalitních materiálů pro své vizualizace. Oba přitom vnímali, že kvalitní vizualizace musí být skutečně realistické. „Vizualizace je jednoznačně nejlepším nástrojem pro prezentaci nápadů klientovi. Pro efektivní práci potřebujeme mít nachystány textury a 3D model tak, abychom klientovi mohli ukázat přesvědčivou vizi s reálnými výrobky," říká Jiří. Zrodila se tak myšlenka vytvořit aplikaci s širokou knihovnou reálných materiálů od konkrétních výrobců. Uživatelům by měla být zpřístupněná v lednu příštího roku.

Technistone , 15. 12. 2020

PBR standard a digitalizace reálných materiálů

Řada společností postupně knihovny s kvalitními 3D modely neustále rozšiřuje a úzce spolupracuje s architekty, výrobci povrchů však tyto poklady nabízí jen výjimečně. A právě to se mladí architekti rozhodli změnit. „Dlouho neexistoval univerzální standard popisu materiálů ve 3D. S příchodem PBR standardu se to však mění, protože umožňuje univerzální práci s materiály v různých 3D aplikacích od herních enginů až po CAD systémy. Navíc se s ním pracuje jednoduše, takže i laik je schopen dosáhnout realistického výsledku. Žádná z dostupných knihoven PBR materiálů však neobsahuje digitalizované výrobky reálně dostupné na trhu. Rádi bychom tuto mezeru zaplnili a rozhodli jsme se vytvořit webovou aplikaci Reawote, která katalogizuje digitalizované materiály skutečných výrobců," vysvětluje Ondřej.

Reawote

Knihovna materiálů od konkrétních výrobců

Díky stovkám digitalizovaných materiálů od výrobců z celého světa ušetří architekti mnoho času a získají kvalitní podklady pro vizualizace odpovídající současným i budoucím trendům ve 3D zobrazení. V knihovně nalezneme prakticky jakýkoliv plošný materiál od kamenů, dlažeb, obkladů, látek, tapet, dřevěných dýh a podlah, vinylů, betonů, koberců, omítek, stěrek, až po materiály, jako jsou střešní tašky či štěrky. Knihovna nabízí také 3D modely reálných výrobků a HDRi mapy pro nasvětlení scén. Svou nabídku aplikace neustále rozšiřuje o nové značky, které mohou být pro uživatele zajímavé.

Reawote

Nesporným benefitem realistických podkladů je fakt, že si architekt či designér může zobrazit materiály v jejich skutečné podobě již ve vizualizaci, což mu umožňuje rychle ověřovat materiálové varianty svého návrhu bez nutnosti navštívit showroomy konkrétních výrobců. Aplikace svým uživatelům poskytuje rovněž přímý kontakt na web výrobce, který je uvedený u každého materiálu. Všechny uvedené výhody tak architektům a designérům významně šetří čas a zefektivňují jejich práci.

Všechny informace na jednom místě

Hlavním cílem projektu je vytvořit na internetu místo, kde se budou nacházet stovky 3D materiálů od výrobců z celého světa. Uživatel tak bude moci rychle prohlížet a vybírat materiály, zkoušet si je ve své 3D prezentaci a rovnou oslovit konkrétní firmy. „Firmy se většinou soustředí na to, aby měly podpůrné materiály na svých stránkách. Z pohledu člověka, který pracuje na návrhu, je to však neefektivní. Představte si, že jste architekt a potřebujete nějakou designovou látku od výrobce. Pravděpodobně napíšete do Googlu klíčová slova jako design, fabrics a podobně. Vyjedou vám stovky nerelevantních výsledků. Když už se dostanete na web výrobce s dobrými látkami, strávíte další čas hledáním tlačítka download, a když podpůrný materiál stáhnete, zjistíte, že se nedá do vizualizace použít. Takže 30 min vašeho času přijde vniveč. Zároveň pokud jsou podpůrné materiály na stránkách výrobce, můžete je stáhnout jen pokud výrobce znáte a víte, koho hledáte. V naší aplikaci to bude přesně naopak. Podpůrné materiály budou reklamním kanálem pro výrobce," popisuje Ondřej častý boj řady architektů.

Reawote

Tvorba 3D textur

Reawote firmám zajistí kompletní služby v oblasti samotného vytváření 3D textur. Celý proces trvá obvykle 3 až 6 hodin na jeden materiál. Zahrnuje skenování ve vysokém rozlišení a postproces, který spočívá v tvorbě nekonečné textury a zpracování map všech materiálových vlastností jako je reflexe, makrotextura, mikrotextura a další.

Všichni architekti studia Tvary používají 3D materiály při každodenní práci v rámci svých projektů. „Dneska je práce architekta bez kvalitní fotorealistické vizualizace nemyslitelná. Doby, kdy architekti tvrdili, že to nemá význam, je pryč. Rozdíl je v tom, že klientovi ukážete obrázek, který komunikuje jako celek mnohem lépe než filozofie projektu, skici a výkresy. Ne nadarmo největší studia jako Zaha Hadid, Foster and partners a další utrácejí za kvalitní vizualizace jmění," dodává závěrem Ondřej.

Všechny dekory TechniStone® jsou k dispozici ke stažení zde.

  • autor: Technistone *
  • publikováno: * 15. 12. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři