Technologie / IT

Uvedení ArchiCADu 15 se blíží...

Ačkoliv mezinárodní verze ArchiCADu 15 byla uvedena do prodeje 13. června 2011, jen (nebo spíše ještě?) šest týdnů zbývá do uvedení české verze ArchiCADu 15, programu, jenž má ambice stát se nejlepším BIM modelářem a nástrojem pro rekonstrukce.

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR , 10. 8. 2011

Po dvou předchozích verzích, které se soustředily na robustnost BIM systému, aby umožnily týmovou spolupráci na opravdu velkých projektech, patnáctka cílí na modelování a zpracování rekonstrukcí. Pro modelování obecných tvarů je zásadní nový nástroj skořepina, zcela novým způsobem se pracuje se střechami. Do ArchiCADu 15 bylo začleněno "prostředí" pro zpracování rekonstrukcí, opět samozřejmě se zachováním všech výhod BIM projektování.

Jak výkonné jsou nové nástroje skořepiny a komplexní střecha si můžete prohlédnout na řadě videí. Nejde pouze o modelování objektů, ale i o jejich vzájemné vazby nebo třeba osazování oken a vytváření otvorů. Podívejte se, na co se můžete těšit.

ArchiCAD 15 následuje po dvou archicadovských verzích, jejichž mottem byla “spolupráce”, takže celkem logicky je hlavním tématem patnáctky design, architektonické navrhování.

ArchiCAD je dnes de-facto standardem pro BIM spolupráci. ArchiCAD 15 se soustředí na to, aby se stal standardem i pro BIM modelování a navrhování. ArchiCAD 15 je formován základními východisky: • žádné kompromisy v pracovních postupech • nemůže jít o "pouhé" modelování, ale práci s BIM objekty (3D model, 2D dokumentace, výkazy) • prostředí programu a jeho ovládání musí být autentické pro architekty   K novým objektům a konstrukčním systémům patnáctka přidává pomůcky pro práci ve 3D. ArchiCAD 15 přichází se zcela převratným systémem 3D vodících čar a dalších nástrojů. To dává ArchiCADu 15 zásadní výhody oproti jiným CADům (včetně předchozích verzí ArchiCADu) – možnost pracovat v perspektivě jako přirozeném prostředí pro navrhování, kde se lze pohybovat se stejnou přesností a jednoduchostí jako v půdorysech a řezech. ArchiCAD 15 dále vylepšuje technologie a funkce zabudované již v předchozích verzích jako jsou podpora 64-bit systémů a mezioborová spolupráce založená na formátu IFC. S rozvojem nových stavebních technologií přežívají budovy jejich původní funkci. Ve většině rozvinutých států světa je množství projektů rekonstrukcí a modernizací stejné jako projektů staveb nových. ArchiCAD 15 dělá z BIM mnohem efektivnější prostředí pro rekonstrukce než je 2D CAD či než byly předchozí verze ArchiCADu.  

DESIGN

Komplexní nástroj střecha – jeden prvek pro modelování komplexních tvarů s maximální flexibilitou. Střešní desky zůstávají spojené v jeden integrovaný “systém” a to i po jejich úpravě. Objekt lze upravovat podobně jako jiné polygonální archicadovské struktury jako jsou např. desky. Pakliže je třeba změnit geometrii střechy, jsou automaticky doplněny nebo odstraněny jednotlivé střešní desky. Možnost víceúrovňové struktury včetně úprav jako je přidání atrií, štítů nebo střešních oken, dělají ze střechy komplexní a sofistikovaný nástroj pro návrh jakéhokoli tvaru a to na několik kliknutí myši. Objekt skořepina – je určen pro konstruování objektů geometrie typu "revolve", "extrude" a "rule". Skořepina je objekt mnoha možností, jenž lze použít k vymodelování komplexního pláště budovy, stejně tak pro jednotlivé konstrukční prvky i vlastní knihovní objekty. Skořepina je přirozeným BIM objektem, který ArchiCAD plně integruje do BIM prostředí včetně správně vygenerovaných půdorysů a to i v případech, kdy jsou ve skořepině polygonální otvory nebo kdy je na skořepinu aplikována operace s tělesy. Skořepinu lze definovat jako střechu nebo desku, což je zásadní pro správné generování 2D dokumentace a výkazů i sdílení dat prostřednictvím IFC. Inteligentní vazby mezi objekty a práce s těmito vazbami – vazba mezi objekty je jeden z přístupů, který má v BIM prostředí zajistit "inteligentní" a jednoduchou práci s komplexními konstrukcemi. Inteligentní vazby mezi prvky v ArchiCADu 15 se na tento problém dívají z druhé strany: spojme objekty, které k sobě patří, ale tak, aby projektant neztratil kontrolu nad projektem. Zcela nový nástroj “správce vazeb” s grafickou zpětnou vazbou zabezpečuje projektantům plnou kontrolu nad jejich rozhodnutími v jakékoli fázi projektu.  

PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ

Editační roviny – jedním z hlavních problémů při navrhování a práci ve 3D je, že bez stereoskopického zobrazení nelze určit přesnou polohu kurzoru. ArchiCAD 15 přichází se zcela novou pomůckou "editační roviny", která poskytuje vizuální zpětnou odezvu a zobrazuje geometrické vazby nutné pro práci s objekty. 3D vodící čáry – rýsování ve 2D je zcela přirozené. Ovšem “3D rýsování” vypadá jako něco nemožného. Po uvedení 3D dokumentu ArchiCADem 12, přichází patnáctka s dynamickým 3D rýsovacím prostředím, které reprezentují 3D vodící čáry, jež lze aktivovat stejně jednoduše jako ve 2D. Díky 3D vodícím čarám se práce ve virtuálním počítačovém prostoru stává velmi podobná skicování tužkou na papír – určíte hlavní směry o do systému ubíhajících přímek a jejich průsečíků "vestavíte" svůj objekt. Editační pomůcky – sofistikovaná vizuální zpětná vazba, pet palety a kontextové menu dělají z navrhování a rýsování v ArchiCADu 15 nejplynulejší BIM pracovní postup současnosti. Editační pomůcky, pracovní roviny a 3D vodící čáry v perspektivách určují ArchiCAD 15 jako nejpřirozenější prostředí pro práci architekta.  

REKONSTRUKCE

Parametr "stav rekonstrukce" je novou vlastností objektů ArchiCADu 15. Parametry “stávající”, “k vybourání” a “nové” jsou východiskem pro generování relevantní výkresové dokumentace včetně výkazů. Šablony výkresů – ArchiCAD 15 přichází s přednastavenými šablonami výkresů rekonstrukcí respektujících požadavky norem a lokálních zvyklostí. Rozsáhlé možnosti přizpůsobení – uživatelsky lze vytvořit vlastní styly rekonstrukčních plánů.  

Některá z dalších vylepšení

vylepšený IFC interface – ArchiCAD 15 vylaďuje pracovní postupy a funkce pro OPEN Design, které přinesl ArchiCAD 14 (klasifikace konstrukcí, koordinační model, optimalizace práce s IFC, komunikační můstky pro sdílení dat se specialisty). Další vylepšení IFC uživatelského rozhraní zachovává ArchiCADu vedoucí postavení v této oblasti a zásadním způsobem jej odlišuje od konkurence • plná podpora 64-bit na Mac OSnové objekty v knihovně – inteligentní parametrické BIM (GDL) objekty tvoří významnou součást ArchiCADu. ArchiCAD 15 přináší zcela nové knihovní prvky z oblastí jako jsou zdravotnická zařízení, projekty udržitelné architektury, historické budovy (dveře a okna), atd. • rychlejší "autosave" – ArchiCAD 15 přichází s převratnou technologií pro jednu z nejčastějších akcí. Práce s archicadovskou databází "na pozadí" dělá ze zálohování pro uživatele prakticky neviditelný proces a ArchiCAD staví do role nejrychlejší a nejbezpečnější BIM aplikace. • vestavěná komunikace s YouTube – video je stále více využívanější pro poskytování návodů a školení. ArchiCAD 15 má integrovanou schopnost video-streamu   Kompatibilita mezi verzemi ArchiCAD 15 dokáže otevřít projekty ze 7 předchozích verzí "velkého" ArchiCADu (v14, v13, v12, v11, v10, v9 a v8.1) a projekty z SE2011, SE2010, SE2009, SE2008, SE2007 a SE2006.    

Informační letáky (anglicky)

ArchiCAD 15 - hlavní vylepšení

ArchiCAD 15 - modelování

ArchiCAD 15 - otevřená spolupráce

ArchiCAD 15 - rekonstrukce

ArchiCAD 15 - pro studenty

ArchiCAD - základní informace

Produktové stránky (anglicky)

 

 

Koncepce ArchiCADu

Komentované animace vysvětlují filozofii ArchiCADu a rovněž se zaměřují na vysvětlení rozdílu mezi BIM (Building Information Modeling) a „tradiční“ 2D CAD aplikací. Nezapomeňte zapnout zvuk, animace jsou komentované!

 

Úvod

Komentované animace vysvětlují filozofii ArchiCADu a rovněž se zaměřují na vysvětlení rozdílu mezi BIM (Building Information Modeling) a „tradiční“ 2D CAD aplikací. Dům, jež slouží pro vysvětlování funkcí ArchiCADu a BIM postupů, byl navržen Frankem Lloydem Wrightem. Realizační dokumentaci přesně podle původního návrhu zpracoval ve formě virtuální budovy ArchiCADu architekt Thomas A. Heinz, expert na dílo Franka Lloyda Wrighta.

 

ArchiCAD a BIM

BIM je zkratkou pro Building Information Modeling. Graphisoft tuto technologii nazývá virtuální budova - Virtual BuildingTM. Počítačový model reprezentující stavbu sestává z „reálných“ konstrukčních prvků jako jsou zdi, sloupy, desky, okna a dveře, a ty se zobrazují ve všech dokumentech tak, jak očekáváme. Ve 3D jako reálný model, ve 2D jako výkresy dle zvyklostí a norem, ve výkazech jako jednotlivé položky s údaji, které je popisují.

 

3D v BIM

Práce s BIM znamená vytvářet model v jakémkoli dokumentu – půdorys, řez nebo dokonce ve výkazové tabulce. Pracuje se vždy v tom dokumentu, kde je to nejvhodnější, změna se automaticky projeví ve všech dokumentech ostatních. To je reálná síla virtuální budovy!

 

2D v BIM

V jakékoli fázi zpracování projektu lze k automaticky generovanému 2D dokumentu doplnit „tradiční“ 2D prvky jako jsou polyčáry, spline křivky, šrafování a text. Sám ArchiCAD zobrazuje 3D prvky díky jejich parametričnosti ve 2D dokumentech tak schématicky, jak je požadováno.

 

Řezy a pohledy v BIM

ArchiCAD všechny 2D dokumenty - půdorysy, řezy, detaily nebo pohledy – odvozuje přímo z jediného „centrálního“ 3D modelu. S prací lze postupovat v jakémkoli dokumentu, změny se automaticky projevují v modelu i všech 2D dokumentech a výkazech. Všechny dokumenty jsou tak automaticky koordinovány.

 

Výkazy výměr a výpisy prvků v BIM

ArchiCAD zrychluje každodenní práci schopností generovat výkazy výměr a výpisy prvků. Interaktivní výkazové tabulky lze získat velmi rychle. Tabulky vždy zobrazují aktuální stav konstrukce. Jakákoli změna provedená v tabulce se automaticky projeví v modelu i výkresové dokumentaci!

 

Vizualizace v BIM

ArchiCAD má přímo v sobě zabudováno několik renderovacích enginů. Sketch engine simuluje rukou dělané skici. Technologie LightWorks slouží k výpočtu fotorealistických obrázků a animací, počítá průhlednost a průsvitnost, odrazy světla a měkké stíny!

 

Výkresová dokumentace v BIM

„Inteligentní“ nástroje ArchiCADu napomáhají při vytváření výkresových sestav a jejich publikování ve formě tisku, plotrování nebo zveřejňování ne internetu. Výkresy lze uložit v mnoha datových formátech včetně PDF, DWF, DWG, DXF a DGN.

Virtuální budova / BIM model

ArchiCAD je připraven k používání ihned, jakmile jej nainstalujete. Nejedná se o nadstavbu nad obecný CAD, ArchiCAD je samostatnou aplikací vyvíjenou pro architekty a projektanty. Už na začátku jeho vývoje, před 20 lety, byl záměr Graphisoftu vytvořit kvalitativně něco vyššího, než jen pouhé elektronické rýsovací prkno. ArchiCAD přinesl do práce architekta a projektanta obrovské možnosti integrovaného 3D modelu a parametrických objektů a změnil tak elektronické rýsovací prkno v opravdový nástroj pro projektování a simulaci stavby. ArchiCAD pokrývá problematiku zpracování všech stupňů projektové dokumentace včetně správy dokumentů a týmové spolupráce. A protože pracuje s 3D inteligentním modelem budovy - simulací reálné stavby - je proces zpracování dokumentace rychlý a přímočarý.

Při práci s ArchiCADem simulujete reálnou stavbu - vytváříte virtuální budovu. Namísto rýsování čar, elips a oblouků, stavíte zdi, osazujete okna a dveře, řešíte podlahy a stropy, modelujete schodiště a konstruujete střechy. A zatímco navrhujete a "stavíte", vzniká databáze informací, která reprezentuje nejen 3D model, ale i půdorysy, řezy, pohledy, výkazy. Tato databáze informací je virtuální budovou. Koncept virtuální budovy tak zabezpečuje skutečnost, že změna v jakémkoli dokumentu (perspektiva, půdorys, pohled, výkazová tabulka) se automaticky přenese do všech dokumentů ostatních.

Tradiční způsob zpracování projektové dokumentace Koncept virtuální budovy

Schéma technologie virtuální budovy ve formátu flash

To rovněž znamená, že můžete pracovat vždy právě s tím dokumentem, který je vyžadován konkrétní fází projekčních prací nebo konkrétním subdodavatelem. Klient si pak může prohlížet nejen klasickou 2D dokumentaci, ale i průlety objektem nebo třeba studii průběhu oslunění. Partneru zodpovědnému za TZB jsou k dispozici podklady v elektronické formě prakticky pro jakýkoli CAD, přičemž je zachována možnost přenášet je zpět aniž by virtuální budova jakkoli ztrácela. Pro rozpočty a plánování jsou průběžně generovány detailní výkazy. Developer může použít fotorealistická zobrazení pro marketinkové materiály. Co je však nejpodstatnější, že všechny tyto dokumenty jsou vytvářeny souběžně s tím, jak Vy stavíte Vaši virtuální budovu. V heslech:

Virtuální budova - ArchiCAD uchovává všechny informace o budově v jedné databázi; změny, které jsou provedeny v jednom dokumentu se automaticky projeví i v dokumentech ostatních, to se týká půdorysů, řezů, pohledů, perspektiv a výkazů. Inteligentní objekty - inteligentní prvky jako jsou zdi, okna, dveře automaticky udržují vazbu na ostatní konstrukci. To značně zrychluje práci, ale hlavně to nahrazuje rýsování opravdovým navrhováním. A když i přesto musíte vycházet z čar, ArchiCAD je sám umí proměnit ve zdi a další konstrukce. Schopnost pracovat a myslet ve 3D - ArchiCAD umožňuje navrhovat a upravovat model ve 3D zobrazení, procházet modelem v reálném čase. Průběžná vizualizace - získat vyrenderované výstupy z ArchiCADu je velmi jednoduché, nejsou potřeba žádné speciální znalosti. Můžete vytvářet přesné studie oslunění pro libovolné datum a čas. Virtuální realitu lze vytvářet přímo v ArchiCADu. Internet - pomocí ArchiCADu lze sdílet dokumenty prostřednictvím Internetu dokonce i tak, aby je bylo možné připomínkovat. Dokumentace - technická dokumentace se generuje přímo z virtuální budovy. To platí i o dokumentech jako je výpis truhlářských výrobků, i ten je automaticky aktualizován tak, jak se projekt vyvíjí. Nástroj Zóna udržuje informace o místnostech a to nejen plochy, ale i objemy, jsou udržovány detailní informace pro položkové rozpočty. Interaktivní výpis truhlářských výrobků přenáší v něm provedené úpravy zpět do modelu. Kótování je automatické a asociativní. Nástroj Popiska automaticky připojuje textovou informaci ke konstrukčním prvkům.

 

Související informace

ArchiCAD pro studenty/učitele    ArchiCAD demo/zkušební verze

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři