Události /

Dejme minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2013!

Historický Průmyslový palác na Výstavišti v pražských Holešovicích nabídne 3. až 5. října již druhý ročník unikátního specializovaného veletrhu PAMÁTKY 2013.

EARCH.CZ , 30. 9. 2013

Rekonstrukce památkových souborů a objektů, jejich financování a současné využití a též odkaz našich předků a podpora uměleckého řemesla – to jsou základní témata veletrhu PAMÁTKY 2013, který opět připravila společnost Incheba Praha.

Veletrh PAMÁTKY 2013 navazuje na velmi úspěšný loňský první ročník veletrhu. „Nutno říci, že téma veletrhu nezasahuje pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického dědictví a do sféry projektování a stavitelství. Své místo zde má i restaurátorství a umělecké řemeslo, prvky a systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov, požární ochrany a zabezpečení objektů a areálů, ovšem rozebírá také rozsáhlou problematiku soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině, včetně širokého segmentu cestovního ruchu a řadu dalších témat. Stranou nezůstávají ani neziskové organizace, které se prezentují samostatně i formou seminářů,“ vyjmenovává Markéta Holatová, tisková mluvčí pořadatelské Incheby Praha.

Veletrh se pyšní těmi nejkvalitnějším záštitami, které poskytly: Ministerstvo kultury ČR; Ministerstvo pro místní rozvoj ČR; Národní památkový ústav; Kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, primas český; Asociace krajů ČR; Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska; Fakulta architektury ČVUT; Asociace majitelů hradů a zámků; Národní technické muzeum a nově též Hlavní město Praha a Federace židovských obcí v ČR.

V čele veletrhu stojí Čestný veletržní výbor: Prof. Ing. akad. arch. Václav Girsa, vedoucí Ústavu památkové péče FA ČVUT; Ing. arch. Naděžda Goryczková, generální ředitelka, Národní památkový ústav; Aleš Hozdecký, Odbor cestovního ruchu, Ministerstvo pro místní rozvoj; Bc. Karel Ksandr, generální ředitel, Národní technické muzeum; Ing. Aleš Kozák, ředitel, Institut pro památky a kulturu; Ing. Vladimír Lažanský, majitel zámku Chyše, Asociace majitelů hradů a zámků; Fr. Benedikt T. Mohelník OP,ThD., provinciál Řádu dominikánů v ČR; Mgr. Jiří Vajčner, Ph.D, ředitel Odboru památkové péče, Ministerstvo kultury ČR; Mgr. Květa Vitvarová, tajemnice Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska; JUDr. Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v ČR.

Mezi vystavovateli se budou prezentovat např. TONDACH ČESKÁ REPUBLIKA, QUICK-MIX, ABRASIV, ČESKÁ INSPIRACE, Národní památkový ústav, kraje ČR – Jihomoravský, Karlovarský, Moravskoslezský, Ústecký, Zlínský, Hlavní město Praha, Federace židovských obcí, Akademie výtvarných umění, Fakulta architektury a Fakulta elektrotechniky ČVUT, Institut pro památky a kulturu, Czech National Trust, České dědictví UNESCO, Klub Za starou Prahu, Družstvo AYA, Cech kamnářů, Město Kadaň, Město Žatec, Labrys a další, několik zahraničních institucí např. Burghauptmannschaft Östereich, The Friends of Czech Heritage...

Kromě expozic vystavovatelů budou moci návštěvníci zhlédnout tyto doprovodné výstavy:

- BRNO – MĚSTO S DUCHEM BAUHAUSU, Brno 1918-1938, Ernst Wiesner, Bohuslav Fuchs, Josef Kranz, Bedřich Rozhnal, Brněnští židovští architekti, Otto Eisler, Ludwig Mies van der Rohe, Vila Stiassni a COPA, Jiří Kroha, Jan Víšek (Národní památkový ústav) - SLAVNÉ VILY ČECH, MORAVY A SLEZSKA, unikátní výstava (FOIBOS BOHEMIA) - PAMÁTKY FOTOGRAFOVANÉ SRDCEM, výstava fotografií českých a moravských památek fotografa Libora Teplého - VÝROČÍ RESTAURÁTORSKÉ ŠKOLY V PÍSKU, Vyšší odborná škola restaurování - TEXTILNÍ TECHNIKY Z HISTORICKÉHO POHLEDU PO SOUČASNOST, Vyšší odborná škola textilních řemesel a Střední umělecká škola textilních řemesel - SLÁVA KRUŠNOHORSKÉHO HORNICTVÍ, Ústecký a Karlovarský kraj - NECHÁME TO TAK?, Zachraňme dominanty o.s. - STAVBA ROKU, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství - STUDENTI ČVUT V PRAZE SE PŘEDSTAVUJÍ, Výstava originálních návrhů prací studentů (ČVUT Fakulta architektury)

Dále budou po všechny 3 dny probíhat semináře a workshopy, například:

Technické vybavení šlechtických sídel (Inženýrské sítě od období renesance až po současnost), Václav Holásek Podpora obnovy a uchování kulturního dědictví z fondů EHP, Ing. Vladimír Študent, vedoucí oddělení fondů EHP, Ministerstvo kultury ČR Slavné vily v zemích Visegrádské čtyřky a Slovinska, FOIBOS Bohemia, o.p.s Industriální památky, Eva Dvořáková, Národní památkový ústav Pozitivní příklady oprav památek lidové architektury, Mgr. Markéta Hanzlíková, Národní památkový ústav Praha, územní odborné pracoviště střední Čechy Centrum obnovy památek architektury 20. století COPA ve vile Stiassni, Brno, Ing. arch.Vlasta Loutocká, PhDr. Petr Kroupa, Ing. Roman Zámečník, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Brno Nehmotné kulturní dědictví, Děpold Czernin Vyšší odborná škola textilních řemesel a Střední umělecká škola textilních řemesel, Mgr. Petra Czumalová, historička umění, VOŠ a SUŠ textilních řemesel Praha MONDIS - počítačový systém pro evidenci poruch historických a památkových objektů, Ing. Jaroslav Valach, PhD, Ústav teoretické a aplikované mechaniky, Akademie věd České republiky, v.v.i. Den pálené tašky - Den Tondachu, TONDACH ČESKÁ REPUBLIKA CANDELA HISTORICA 2013, konference zaměřená na specifiku osvětlení historických objektů, souborů a měst včetně interiérů, B.I.D. servis Požární ochrana kulturního dědictví, seminář pplk Ing. Vladimír Machander a pplk. Ing. Marek Hutter, Hasičský záchranný sbor ČR Edukační role NPÚ, PhDr. Martina Veselá a MgA. Naděžda Rezková, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Telč Zateplování historických budov a památkových objektů, Svaz drobných, malých a středních zaměstnavatelů ve stavebnictví ČR Národní centrum zahradní kultury Kroměříž (NCZK) – aktuální stav projektu, Mgr. Jan Obšívač, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Kroměříž Malovaná figurální vitraj stropního prosklení kupole Ottova pavilonu v Lázních Kyselka - restaurování vitráže, Jiří Černohorský, restaurátor Restaurování malířských děl a Škola restaurování výtvarných děl malířských a polychromované plastiky prof. Karla Strettiho, Prof. Karel Stretti, MgA. Denisa Cirmaciova, Akademie výtvarných umění v Praze Jak z nádraží udělal hospodu - železniční sklad z roku 1893 se proměnil v nádražní hospodu, Tomáš Hanák (Ne)tušené souvislosti, Ing. Dagmar Michoinová Ph.D., Ing. Gabriela Setunská, Národní památkový ústav, generální ředitelství Klíče k Pražským věžím, Kateřina Štěpánová, Muzeum hlavního města Prahy Czech National Trust – nová příležitost pro památky naší země, Czech National Trust

Veletrh PAMÁTKY 2013 si prostě nemůžete nechat ujít. Těšíme se na Vás! Vstupné je 100,- Kč, při registraci předem na www.incheba.cz/pamatky pouhých 50,- Kč! Děti do 10 let zdarma.

Veletrh je otevřen ve čtvrtek a pátek 3. a 4. 10. vždy od 9 do 17 hodin, v sobotu 5. 10. od 9 do 15 hodin. Časový rozpis doprovodných programů a další aktuality na www.incheba.cz/pamatky.

Klíčová slova:

památky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři