Události /

Fenomén Baťa - výstava Českého centra v Bratislavě

České centrum Bratislava otevře výstavu Fenomén Baťa - Zlínská architektura 1910-1960 představující architekturu města Zlín od urbanistických plánů přes tovární stavby až k rodinným domům a to nejen ve Zlíně, ale též v českých i zahraničních satelitech.

České centrum v Bratislavě , 19. 7. 2011

Architektura jako firemní značka, stavba jako součást urbanistického celku, to je základní charakteristika "baťovského" stylu. Kurátorkami výstavy jsou Ladislava Horňáková a Radomíra Sedláková. 

„Myslím, že výstavu Fenomén Baťa můžeme hrdě nazývat „rodinným stříbrem“ České republiky a to ať odkazem na genialitu Tomáše Bati nebo na Karfíkovu architekturu,“ říká Jana Buránová, ředitelka Českého centra Bratislava.

V reprezentativním výběru přiblíží výstava nejen unikátní architekturu a urbanismus firmy v první polovině 20. století, ale i rychlý vzrůst továrny a města Zlína, velkorysé projektování zahradního města, otevřené kontakty s celým světem, originalitu systému řízení i podpory podnikání, zcela nový životní styl a celkový rozkvět, jaký v naší republice v tak krátké době žádné město nedosáhlo. Představí meziválečný Zlín jako urbanisticko – architektonický celek a důsledně koncipovaný funkcionalistický organismus, jaký neměl v evropském kontextu obdoby, stejně jako upozorní na neuvěřitelnou expanzi firmy Baťa prostřednictvím vlastní obchodní sítě, továren a celých satelitních jednotek do celého světa. Součástí prezentace budou také dobové filmové reklamy a dokumenty. Bratislavské verzi nechybí ani satelitní jednotky firmy Baťa na území Slovenska.

Dvorní architekt Tomáše Bati Vladimír Karfík byl významným pedagogem na Katedře architektury Slovenské technické univerzity a vychoval celou generaci významných slovenských architektů. Tato souvislost nabízí spoustu možností realizace doprovodných akcí a přednášek, které se uskuteční zejména na počátku školního roku v září 2011.

„České centrum v Bratislavě také umožnilo promítání dokumentárního snímku „Baťa. Rodina, která chtěla obout celý svět“ v režii Jarmily Buzkové. Jsme rádi, že po úspěšném jednání s vicehejtmanem Zlínského kraje panem Liborem Lukášem se nám podařilo získat pro tuto výstavu reprezentativní prostory Slovenského národního muzea,“ pokračuje Jana Buránová.

Historie výstavy:

Výstavu připravila zlínská galerie ve spolupráci s Národní galerií v Praze v roce 2009. Měla svou premiéru ve Veletržním paláci (20.000 diváků) a modifikované reprízy v reprezentativních prostorách Pinakothek der Modern v Mnichově(80 .000 diváků) a v prostorách zlínské galerie (8.000 diváků).

Organizátoři na Slovensku:

Slovenské národní muzeum Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíne České centrum v Bratislavě

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři