Události / architektonické soutěže

Soutěž: Dům nové generace

Soutěž je první akcí asociace AEEIB. Jde o soutěž pro studentské týmy na projekt Environmentálně vyspělého a efektivní rodinného domu „nové generace“. Objekt postavíme a vznikne tak sídlo asociace.

EARCH.CZ , 27. 10. 2011

Motivace

Energie využitá v budovách tvoří významnou část spotřeby primárních energií a emise skleníkových plynů. Vzhledem k dlouhé životnosti budov je zapotřebí optimalizovat spotřebu energií a tím i fosilních paliv.

Environmentálně vyspělé budovy mohou zajistit minimalizaci finančních nákladů a spotřebu primárních energií v celém jejich životním cyklu.

Cíle soutěže

Předmětem soutěže je návrh environmentálně vyspělého rodinného domu zasazeného do reálného prostředí. Důraz je kladen na ekologii a minimální provozní náklady. Návrh objektu musí respektovat všechny aspekty udržitelnosti, zohledněna budou kritéria energetická a ekologická ale také ekonomická a sociálně-kulturní. Cílem je vhodným architektonickým, konstrukčním a technologickým řešením dosáhnout maximální provozní efektivity a užitnosti. Stavba musí být urbanisticky začleněna do okolí a architektonicky ztvárněna dle platných regulačních podmínek územního plánu. Lokalitou, kde bude vítězný projekt realizován, je obec Koleč cca 25 km západně od Prahy.

Konstrukční a materiálové řešení domu bude přímou volbou soutěžících týmů, konkrétní výrobky budou aplikovány na produktové listy partnerů soutěže.

Účastníci

Soutěž je určena studentům architektury a stavebního inženýrství z vysokých škol v České a Slovenské republice. Všichni soutěžící musí být k datu odevzdání prvního kola řádnými studenty zůčastněných vysokých škol. Účastníky budou týmy o min. počtu 2 osob. Každý účastník (tým) smí přihlásit do soutěže pouze jeden projekt.

Týmy

Aby bylo v praxi dosaženo optimálního návrhu budovy, je třeba spolupráce různých specialistů. Stejně tak i v soutěži preferujeme týmové pojetí návrhu, na jehož konci bude na základě komunikace mezi jednotlivými profesemi dosaženo optimálního návrhu stavby.

Při návrhu se předpokládá intenzivní spolupráce jednotlivých členů týmu od první myšlenky až po výsledný projekt.

Optimální složení týmu:

architekt

stavební fyzik

specialista na TZB

stavební inženýr

Termíny a model soutěže

22. září 2011

Vyhlášení soutěže, prezentace na webových stránkách sdružení.

26. – 30. záøí 2011

Návštěva škol v 1. týdnu zimního semestru, seznámení studentů se soutěží (v rámci výuky), začátek přihlašování studentských týmů.

podzim 2011

Workshopy partnerů soutěže na školách (zahájení komunikace studentvýrobce).

30.11.2011

Termín pro podávání dotazů k soutěži pro případné doplnění informací.

29. února 2012

Uzávěrka 1. Kola soutìže.

9. března 2012

Vyhlášení vítězů 1. kola soutěže, doplnění zadání a vyhlášení 2.kola.

5. září 2012

Uzávěrka 2. Kola soutěže.

19. – 25. září

Slavnostní vyhlášení soutěže na FOR ARCHu 2012

podzim 2012

Úprava a dopracování projektové dokumentace k realizaci stavby.

jaro 2013

REALIZACE OBJEKTU!

Ohodnocení

Vlastní realizace environmentálně vyspělého domu již během studia. Mediální zviditelnění vítězného týmu a úspěšných týmů 2. kola. Získání know-how firem z praxe. Skvělý start pro navázání další spolupráce. Konkurenční výhoda nad svými vrstevníky.

Ceny soutěže

1. kolo:

Pokrytí nákladů na tisk a propagaci projektu (pro všechny týmy) – 1 000 Kč Odměna pro tým za postup do 2. kola – 5 000 Kč

2. kolo:

1. místo v soutěži – 40 000 Kč

2. místo v soutěži – 20 000 Kč

3.místo v soutěži – 10 000 Kč

Odměna výzkumnému pracovišti podporujícímu vítězný tým – 20 000 Kč

Další informace na webu www.aeeib.com/soutez.html.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři