Události / architektonické soutěže

Urbanistická integrace neudržovaného území | Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

Projekt architekta Gustava Adolfa Restrepa, který se dostal do finále soutěže Global Holcim Awards, řeší problémy města Medellín v Kolumbii. V galerii najdete názorné ukázky rekultivace jednotlivých dílčích částí projektu.

EARCH.CZ , 27. 1. 2011

Projekt s názvem Comuna 13 Integral Urban Project (IUP) pro středozápadní oblast města Medellín v Kolumbii je jedním z hlavních strategických projektů obsažených v rozvojovém plánu - Development Plan 2007 – 2011. Komuna, které se tento zásah týká, se nachází v neformální oblasti osídlené převážně squattery. Komuna vznikla v padesátých letech minulého století, kdy bylo třeba ubytovat rostoucí počet přistěhovalců z venkova. Tomu předcházely velké nepokoje a násilí pramenící z nedostatku pracovních příležitostí ve venkovských oblastech. S narůstající problematickou situací dosáhla tato oblast velikosti 700 hektarů se 145 tisíci obyvatel.

Vzhledem k nedostačujícím sociálním ukazatelům a absenci koordinovaných komplexních programů je potřeba nových integrovaných a strategicky plánovaných zásahů. Příležitostí k uvědomění si těchto potřeb bylo vytvoření nového systému veřejné hromadné dopravy - Metrocable, který spojuje středozápadní zóny města Medellín s podzemní dopravou a samotným městem. V této souvislosti je naší iniciativou přispět k účelu těchto sociálních investic tím, že rozvineme systém dopravy Metrocable. Dále se chceme podílet na programech pro regeneraci této oblasti, které umožní zlepšení sousedských vztahů a kvality života.

Projekt IUP si klade za cíl zavést model intervence, která zahrnuje institucionální, fyzický a sociální přístup, použitelný i v jiných oblastech v podobné situaci. Tato strategie se zaměřuje hlavně na: posílení účasti společnosti; vzájemná spolupráce a komunikace mezi institucemi; zajištění bydlení, veřejných budov, veřejných prostor a mobility; obnovu životního prostředí a realizaci projektů zaměřených na sociální rozvoj. Programy jsou uvedeny do akce ve spolupráci s dalšími institucemi, jako jsou různé veřejné subjekty, Ministerstvo životního prostředí, nevládní organizace, místní komunitní organizace a soukromé společnosti. Všechny tyto jasné zásahy jsou podněcovány společnými rozhodovacími procesy, sociálním rozvojem a činností podporující vedení.

Součástí projektu je budování bezpečných veřejných prostor k řešení násilí ve městě a poskytnutí prostor pro sociální kontakt. Dále je to také realizace nových veřejných budov, jako jsou knihovny, střediska pro rozvoj podnikání a sportovní zařízení, jakož i zlepšení stávajících škol, zdravotnických zařízení a dalších služeb, které přispívají k sociálnímu rozvoji a zmírnění chudoby.

Projekt IUP se také zaměřuje na obnovu a ochranu životního prostředí za účelem snížení rizika přírodních katastrof. Z globálního pohledu IUP přispívá ke snížení celosvětového problému chudinských čtvrtí, tzv.slumů, v městských oblastech a usiluje o dosažení Rozvojových cílů tisíciletí (Millennium Development Goals, MDG) - vymýcení extrémní chudoby a udržitelnost životního prostředí.

Přeložila Dita Diene

Více informací o tomto projektu zde.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři