Designo­vé modu­ly Fashi­on Line urče­né pro rekre­a­ci, drob­né pro­vo­zy a kanceláře lze konfigurovat do posledního detailu. Například fasáda může být provedena ze zrcadlového albondu, dřevěných latí nebo šedého heraklithu. Foto: KOMA MODULAR
Technologie / produkty

Umění prvního dojmu. Modulární fasády kombinují praktické a elegantní v jeden celek

O tom, zda dům, který míjíme, stojí za naši pozornost, často rozhoduje podoba a jedinečnost jeho fasády. A hodně také prozrazuje o svém majiteli. I když musí být primárně praktická a funkční, nesmí opomíjet také vizuální dojem. Ideálně elegantní a funkční v jednom celku. Představujeme vám modulární fasády, které praktické vlastnosti využívají k jedinečnému estetickému účinku.

EARCH.CZ , 16. 12. 2023 / Advertorial

Příběh fasád je postaven na historii, inovaci a designu, který reflektuje nejen společenské a kulturní proměny, ale také technologický pokrok. Je totiž žádoucí, aby vzhled fasád nejenom korespondoval s okolím, ale aby zároveň svou funkčností chránil budovu. Stejně jako je často fasáda považována za tvář budovy, její funkčnost můžeme vnímat jako oděv, který stavbu chrání před vnější nepřízni počasí.

Modulární fasáda = kreativní inovace

Modulární fasáda představuje kreativní inovaci ve stavebnictví. Exteriérové prvky jsou vyráběny jako samostatné komponenty ve výrobní hale, které se poté převezou a instalují až na místě realizace. Dochází tak ke značnému zrychlení celého procesu.

Důležitým výrazovým prostředkem současné architektury jsou předsazené modulární fasády, které nově nabídne společnost KOMA Modular - stálice v inovacích nejen na českém poli v oblasti modulární architektury. Tyto fasády kombinují estetiku s funkcionalitou a představují inovativní přístup k architektonickému designu a konstrukci budov.

Moduly slouží jako ochranný prvek před nepříznivými účinky slunečního záření či větru. Nezanedbatelnou úlohou, kterou si dnešní doba žádá, je také zcela zásadní ochrana proti hluku. Ta ale za žádnou cenu nesnižuje nároky na estetiku. Ve svém designu nabízí velkou míru flexibility, kterou ocení nejen architekti, ale především majitelé staveb. Výhod modulárních fasád je tedy hned několik.

Foto: Modu­lár­ní objek­ty pro­ka­zu­jí své výho­dy i jako záze­mí pro růz­né spor­tov­ní akti­vi­ty. Díky dřevěným fasádním systémům navíc dobře zapadnou do horského prostředí.

Kvalita, efektivita, variabilita – přednosti modulárních fasád

Průmyslová výroba zaručuje vysokou kvalitu a precizní zpracování jednotlivých modulů. Samotná kvalita je neustále kontrolována, což zaručuje stabilitu a eliminují se navíc chyby spojené se stavbou přímo na místě. Prefabrikované moduly jsou již ve výrobní hale připravené k montáži, což značně urychluje celý proces instalace a zkracuje se tak doba potřebná pro dokončení celého projektu. Montáž na místě je rychlá a efektivní.

Nezanedbatelnou a oceňovanou výhodou modulárních panelů je jejich designová variabilita. Ta architektům dodává větší volnost při navrhování různorodých motivů i textur fasády a mohou být tak navrženy s ohledem na estetiku a požadavky nejen architektů, ale i majitelů budov.

Další výhodou je také udržitelnost modulárních fasád. V případě údržby či opravy lze jednotlivé moduly snadno vyměnit, bez zásahu do celkové konstrukce budovy. Jsou demontovatelné a recyklovatelné, tudíž s minimálním enviromentálním dopadem. Díky izolaci jsou navíc schopny zvyšovat energetickou efektivitu budovy. V případě použití lehkých materiálů jsou fasády šetrné také k celkové hmotnosti budovy.

Foto: Modulární fasádu z alucobondových kazet KOMA realizovala i na administrativní budově společnosti V-Podlahy v Pardubicích.

Vybere si každý

Modulárních fasád existuje hned několik druhů, které se liší jak designem, materiálem, a tak i funkčností. Každý materiál nabízí jiné výhody a přednosti a každý výběr pak závisí na jednotlivé konkrétní stavbě.

V poslední době získávají na oblibě hliníkové fasády, především díky flexibilitě, lehkosti a odolnosti. Skleněné fasády se naopak často využívají pro moderní a transparentní fasády domů. Mohou být vyrobeny s různými typy skla. Naopak dřevo pak přináší do modulárních fasád přírodní krásu a teplo.

Foto: KOMA oblékla administrativní budovu v byznysové čtvrti Pankrác v Praze do vertikálně členěných alucobunodvých kazet.

Díky schopnosti zvýšit izolační vlastnosti staveb zase zaujmou polyuretanové panely tzv. PUR panely. Vynikají svou lehkostí a izolačními schopnostmi a mohou být opláštěny různými materiály, od kovu až po plast. V neposlední řade nelze opomenout plechové fasády, které jsou oblíbeny především pro svou odolnost, trvanlivost a ekonomičnost. Tento druh modulární fasády může být z různých materiálů včetně oceli nebo hliníku.

Variabilita a různorodost modulárních fasád je v dnešní době natolik bohatá, že nabízí výběr opravdu pro každého. Modulární fasády zůstávají fascinujícím a nezbytným prvkem v oblasti architektury, hrají nezastupitelnou roli ve veřejném prostoru a vytváří spolu s okolím atmosféru a charakter daného místa.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 16. 12. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři