Události / architektonické soutěže

Voda nad zlato | Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

V některých zemích světa je voda cennější než zlato.. podle dlouhodobých klimatických předpovědí bude i celá Evropa za pár let trpět nedostatkem vody, což může způsobit v těch nejdramatičtějších prognózách válečný stav v mnoha zemích. Dnešní projekt Johna Gunnyho z Kanady, který se dostal do finále soutěže Global Holcim Awards 2009, slouží k výzkumu, obnově a zachování vody pro budoucí generace.

EARCH.CZ , 25. 1. 2011

Projekt s názvem Living with Lakes Center (LLC) - centrum pro aplikovaný výzkum v oblasti obnovy a zachování životního prostředí - je realizován v Laurentianské univerzitě u jezera Ramsey v severovýchodním Ontariu. Jezero je zdrojem pitné vody pro oblast Sudbury. Zachování prostředí je záměrem v mnoha směrech. Hlavními principy návrhu jsou obnova a redukce. Tyto principy platí i pro důležitý výzkum, jenž probíhá na univerzitě a týká se ochrany zdroje čisté vody pro budoucí generace. Město Sudbury, které se zapsalo do historie svým poškozováním životního prostředí a rozkládá se uprostřed více jak milionu jezer v ekologické zóně Boreal Shield, je ideálním místem pro výstavbu zelené budovy.

Poprvé tak mezinárodně uznávaní experti na problematiku ochrany a obnovy poškozených ekosystémů spolupracují s projekčním týmem na vytvoření zařízení, které minimalizuje naše ekologické škody, pomáhá při obnově ekosystémů v Sudbury a přispívá k zachování společenství. Zároveň také nabízí pracovní prostředí příznivé pro společný kreativní výzkum, jenž směřuje k úspěšnému řešení ekologických otázek. Investice do ekologického designu zajistí udržitelnost výzkumu, který nebude ohrožen rychle stoupajícími energetickými náklady. LLC bude konstruován tak, aby odpovídal platinovému certifikátu LEED. Projekt dává silný impuls k ekologickému rozvoji v regionu a mění stavební postupy.

Návrh budovy odpovídá klimatu v roce 2050, což vyplývá z výzkumu zaměřeného na změny klimatu. Některé z navržených funkcí pro zachování energie a vody jsou: zelená střecha na snížení odtoku srážkových vod; vysoce výkonný systém zateplení; tepelné čerpadlo země; teplo z biomasy; teplovodní podlahové vytápění; pasivní vytápění a chlazení; větrné turbíny s čistým měřením; solární ohřev vody v domácnosti; ošetření srážkových a odpadních vod; propustná dlažba na příjezdových cestách a parkovištích; přirozené denní světlo; energeticky úsporné osvětlení a spotřebiče; inteligentní stavební systém a využití netoxických materiálů.

Projekt LLC bude jakýmsi nástrojem ke sledování účinnosti všech těchto výše uvedených technik.Výsledek bude sdělen prostřednictvím internetu a prostřednictvím výkladových exponátů ve světově proslulém vědeckém centru Science North v Sudbury. LLC se ukáže být neocenitelným pomocníkem při vzniku nového centra tvořivosti a inovace pro severní Kanadu. Také ukáže, jak zlepšení pracovního prostředí díky úspornému ekologickému designu podporuje zdraví a dobré životní podmínky, zvyšuje produktivitu, snižuje náklady společnosti na zdravotní péči, spotřebu energie a vody, a tím vyjasňuje vztah mezi sociální, ekologickou a ekonomickou oblastí.

Přeložila Dita Diene

Více informací o tomto projektu zde.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

Klíčová slova:

architektonická soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři