Události / architektonické soutěže

Vyhlášení ceny St. Libenský Award 2013

V roce 2013 Pražská galerie českého skla již po páté vyhlašuje cenu Stanislav Libenský Award. Soutěž je určena mladým umělcům z celého světa, absolventům bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci použijí sklo. Iniciátorem a hlavním pořadatelem soutěže je Pražská galerie českého skla. Spolupořadateli jsou Správa Pražského hradu a Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Pražská galerie českého skla , 17. 5. 2013

O cenách rozhodne mezinárodní porota v níž letos zasednou významní odborníci z oboru skla jako je ředitel Evropského muzeum moderního skla v německém Coburgu Sven Hauske, newyorský galerista Douglas Heller, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM Milan Hlaveš, český sklář a pedagog působící především ve Spojených státech Martin Janecký, emeritní profesorka z anglické university v Sunderlandu Sylva Petrová a nizozemská novinářka specializující se na sklo Angela van der Burght.

Hlavní cenou je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Vítěz má jedinečnou možnost tvořit na mezinárodním poli, setkat se zahraničními kolegy a sbírat tak cenné zkušenosti pro svou praxi.

Druhou cenu udělí sklárna Ajeto, kde bude výherci nabídnuta možnost týdenní stáže. Dále pak první tři ocenění budou moci postoupit svá díla do aukce skla, pořádané aukční síní Dorotheum na podzim tohoto roku. Sklárna Moser udělí zvláštní cenu za jedinečný design a kvalitní řemeslné provedení díla.

Porota v druhé polovině července 2013 vybere ze všech přihlášených užší výběr kandidátů, jejichž díla budou vystavena v Královském letohrádku na Pražském hradě od 20.9 - 1. 12. 2013. Hlavního výherce porota vybere na základě prezentovaných objektů 19. 9. 2013. Ten samý den bude výherce slavnostně oznámen na galavečeru v Míčovně Pražského hradu.

„Je třeba podporovat mladé umělce a to především ve sklářské oblasti, která má v Českých zemích takovou tradici,“ říká Kateřina Čapková, ředitelka Pražská galerie českého skla. „Cenou Stanislava Libenského chceme nejen uctít památku toho špičkového českého skláře, ale také motivovat mladé umělce v jejich dalším působení v oblasti skla.“

Přihláška, fotografie uměleckého díla, profesní životopis a anotace díla v češtině a angličtině musejí být odeslány nejpozději 28. června 2013 na adresu Pražské galerie českého skla. Mezinárodní sklářská výstava Stanislav Libenský Award 2013 se bude konat v Královském letohrádku na Pražské hradě od 20.9. - 1.12.2013.

Více informací o ceně i výstavě samotné, stejně jako podmínky soutěže a přihlášku, naleznete zde a zde..

Klíčová slova:

Praha soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři