Události /

Významný vlámský architekt a pedagog Jan de Vylder zakončí roční cyklus přednášek Belgická inspirace

Architekt a profesor na prestižní škole ETH v Curychu a finalista cen Mies van der Rohe 2019 Jan de Vylder přijede do Prahy na pozvání spolku KRUH. Ve čtvrtek 5. prosince v kině Světozor zakončí celoroční cyklus přednášek věnovaný současné belgické architektuře. Vstupenky na přednášku je možné koupit v předprodeji kina.

KRUH z. s. , 25. 11. 2019

Cyklus belgické architektury zakončí v prosinci jeden z nejvýraznějších představitelů současné vlámské architektury Jan Vylder. Ten působí nejen jako architekt, ale i profesor na ETH v Curychu, kde vede ateliér architektury. Na Bienále architektury byl oceněn Stříbrným lvem za projekt pavilonu Psychiatrické kliniky Caritas v Melle (2017), za stejný projekt se letos dostal mezi finalisty Ceny Mies van der Rohe. Porota ocenila citlivý přístup k rekonstrukci, využití původních materiálů jako dřevo a cihly, a především otevřenost prostoru, která se stává metaforou pro přístup k práci s klienty psychiatrické kliniky. Důležitou roli v celém prostoru hraje dostatek přirozeného světla a propojení interiéru s okolním parkem.

„Vlámská architektura v současné době patří mezi nejprogresivnější nejen v Evropě. Dokladem toho jsou mezinárodní ocenění, která ateliéry z vlámského regionu dostávají. Cena Mies van der Rohe je velmi prestižní,“ říká k přednášejícímu Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku KRUH.

Mezi další výjimečné realizace ateliéru sídlícího v belgickém Gentu patří např. produkční studio pro gentskou divadelní a taneční společnost Les Ballets C de la B & Lod. Budova vyniká především přiznanými materiály a odhalenou elementární strukturou, díky čemuž celek působí čistě technicky a účelově, realizace byla též nominována na Cenu Mies van der Rohe 2010.

S projektem rekonstrukce psychiatrické kliniky v belgickém Melle postoupilo studio architecten de vylder vinck taillieu mezi finalisty Ceny Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award. Zdroj: KRUH

Práce ateliéru jsou vystavovány po celém světě – od Bruselu přes Istanbul po New York a Hong Kong. V letošním roce byl pozván Jan de Vylder například na Trienále architektury v Oslu, jehož kurátorem bylo studio Rotor, které se českému publiku představilo v říjnu v rámci festivalu Den architektury. Každý z projektů Jana de Vyldera je jedinečný. Vychází z reálného poznávání zadání a prostředí, pro které se snaží najít optimální řešení současné situace. Svoje přemýšlení o architektuře představí už 5. prosince v kině Světozor.

Cílem přednášek pořádaných spolkem KRUH je zprostředkovat zahraniční zkušenost českému publiku a ukázat, že kvalitní současná architektura může vzniknut v malé zemi a projevovat se bez zbytečné okázalosti. Belgie je v tomto ohledu České republice velmi blízká, a proto ji KRUH věnoval celý rok. „Velký zájem o letošní cyklus přednášek nás velmi těší a zároveň přesvědčuje, že kvalitní architektura není úzce spojena jen se světově známými jmény. Sledujeme trendy a témata nejen v architektuře, ale i ve společnosti a snažíme se zvát osobnosti, jejichž přednášky budou rezonovat v našem prostředí a stanou se inspirací. Věříme, že to se nám podaří i v příštím roce, během kterého představíme severskou architekturu s důrazem na udržitelnost a ekologii,“ dodává Marcela Steinbachová a zároveň zve na cyklus přednášek v roce 2020, kdy spolek KRUH oslaví dvacet let své existence.

Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 5. prosince od 19.30 hodin v kině Světozor, bude v angličtině a vstupné činí 100 Kč pro studenty a 120 Kč pro dospělé, lístky lze koupit v předprodeji kina. Změna programu vyhrazena.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 25. 11. 2019
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři