Bílý kvádr v zajetí zeleně

Pondělí, 29. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jednoduchá moderní hmota rodinného domu zaujme svou čistotou jak architektonického stylu, tak materiálů, to vše ještě podpořené vodní plochou, jež přímo navazuje na terasu. Právě tak vypadá brněnský rodinný dům z pera architektonické kanceláře Adam Rujbr Architects.

Adam Rujbr Architects, RD Kamechy - foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Adam Rujbr, Michal Grošup
Ateliér Adam Rujbr Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno - Žebětín
Ulice, číslo Kamechy
PSČ 635 00
Datum projektu 2011
Datum realizace 2014
Užitná plocha 170.70m2
Zastavěná plocha 213.00m2
Plocha pozemku 1 038.00m2
Poznámka

Foto © archiv autorů

Popis místa stavby

Rodinný dům se nachází na svažitém pozemku nepravidelného tvaru cca 39 × 16-34 m, delší stranou je orientován podél místní komunikace ve směru jihozápad - severovýchod. Pozemek se svažuje severozápadním směrem o cca 4 metry, plocha je 1038 m2.

Architektonické řešení

Rodinný dům je navržen ve tvaru jednoduchého dvoupodlažního kvádru o vnějších rozměrech 7 × 14,5 metru.

Do ulice je dům téměř uzavřen, fasáda je prolomena pouze vstupem a úzkým vertikálním oknem na WC a na schodiště. Do zahrady je naopak fasáda maximálně prosklená. Vzhledem k orientaci k západu je nutné efektivní stínění oken. Toto je zajištěno jednak přesahem střechy terasy a jednak předokeními žaluziemi.
Samostatná garáž pro jedno auto je s domem propojena zastřešením prostoru před ní a stáním pro další auto. Dům je navržen v kombinaci čistě bílé omítky s jemnou zrnitostí a tmavě šedé omítky, která imituje probarvený beton.

Jako samostatný objekt je navržen zahradní sklad s navazujícím skleníkem umístěný v jihovýchodním rohu pozemku. Objekt představuje lehká dřevostavba na betonovém soklu. Část se skladem je opláštěna OSB deskami + fasádní EPS s omítkou v imitaci pohledového betonu.

Dispoziční řešení

1. NP

Vstup je krytý přesahem střechy nad prostorem před garáží a parkovacím stáním. Navazuje zádveří s šatní skříní. Ze zádveří je přístupná technická místnost, ve které je mimo technologie na vytápění domu situována také pračka se sušičkou a sprchový kout. Místnost může sloužit také jako sklad pro kuchyni, se kterou je propojena dveřmi.
Schodiště v hale je navrženo zalamované tříramenné se zrcadlem, které propouští denní světlo do přízemí. Prostor pod schodištěm je využit na úložné skříně a v nejvyšší části je umístěno WC.
Na halu navazuje obytný prostor rozdělený posuvnými dveřmi na jídelnu s kuchyní a obývací pokoj. V jídelně je umístěn rozkládací stůl pro min. 6 osob. Kuchyně je oddělena barovým pultem, vysoké skříně s vestavnými spotřebiči zabírají celou stěnu s halou, zbývající plocha do U je v pracovní výšce.
Obývací pokoj je stejně jako jídelna v přímé návaznosti na krytou terasu. V jihovýchodní části OP je navrženo domácí pracoviště s velkou knihovnou přes celou stěnu. Roh s jídelnou je věnován krbu. Teplý vzduch z prostoru krbového tělesa bude rozveden také do schodišťové haly v obou podlažích. Krycí mřížky budou v přízemí pod stropem a v patře v podlaze poblíž komína.

2. NP

Patro slouží jako noční část domu. Schodiště ústí do haly, která je prosvětlena stropním pásovým světlíkem a ze které jsou přístupné ostatní místnosti. Nachází se zde dvě stejně velké ložnice. Jedna bude sloužit jako hostinský pokoj. Velká koupelna je situována mezi ložnice. V koupelně je navržena vana, sprchový kout, dvojice umyvadel, závěsný klozet a bidet.
Z jedné z ložnic je stejně jako z koupelny přístupná střešní terasa. Ke každé ložnici náleží samostatná šatna, z nichž jedna může být alternativně využívána jako dětský pokoj, má dostatečnou minimální podlahovou plochu.

Konstrukční a materiálové řešení

Založení objektu

Základy jsou provedeny ze železobetonu nebo prolévaných betonových tvárnic.

Svislé nosné, obvodové konstrukce

Nosné zdi jsou vyzděny z keramických tvárnic tl. 300 mm a dodatečně zatepleny 150 mm kamennou nebo minerální vlnou.

Vodorovné nosné konstrukce

Stropy jsou provedeny polomontované z prefa nosníků s miako vložkami. Terasa je usazena na dvojici ocelových podpěr ve tvaru V. Podhledy a čelní plochy jsou budou omítnuty v tmavě šedé omítce imitující probarvený pohledový beton.

Příčky

Jsou zděné z keramických příčkovek tl. 10 a 15 cm.

Schodiště

Tříramenné schodiště široké 100 cm bude železobetonové s dřevěným obkladem stupňů i podstupnic. Schodišťové stupně jsou osvětleny zabudovanými LED světly v podstupnicích nebo v boční obvodové stěně. Zábradlí skleněné nebo z nerezových profilů.

Podlahy

V obytných místnostech, na schodišti a v hale jsou podlahy dřevěné lamelové menší tloušťky (vhodné pro podlahové vytápění). V ostatních místnostech jsou pak podlahy keramické. V garáži teracová dlažba. Na venkovní terase je položena dřevěná paluba z terasových palubek, které nejsou ošetřeny a vlivem povětrnosti získají šedý odstín.

Výplně otvorů

Okna jsou dřevěná z europrofilů v barvě tmavě šedé. Okna se sníženým parapetem ve 2. NP jsou osazena skleněným zábradlím do výšky 100 cm. Vstupní dveře byly navrženy jako prosklené. Všechna okna obytných místností jsou stíněna předokenními žaluziemi.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.