Bytu v centru Bratislavy dominuje po rekonstrukci od studia TOITO architekti odhalená cihlová stěna

Středa, 18. Březen 2020 - 0:32
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Interiér bytu v centru slovenské metropole prošel celkovou proměnou podle návrhu bratislavského studia TOITO architekti. Změny se týkaly jak půdorysného řešení, tak i promyšlení úložných prostorů a použitých materiálů. Bytu jednoznačně dominuje odhalená cihlová stěna, která spolu s dřevěnými prvky a solidní parketovou podlahou vytváří čistý prostor. Interiér je záměrně ponechán bez vybavení – o něm budou rozhodovat až sami majitelé.

Byt P, TOITO architekti. Zdroj: TOITO architekti
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szöke
Ateliér toito architekti
Spolupracovníci Karol Volf, Veronika Vaňová
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Datum projektu 2019
Datum realizace 2020
Užitná plocha 111.00m2
Poznámka

Stavba: http://www.akopreseba.sk/ 
Stolárska výroba: https://www.facebook.com/L.Savagewoodwork.sk/ 
Osvetlenie: https://casca.sk/ 

Toto je byt pre štvorčlennú rodinu v centre Bratislavy. Navrhli sme nový preplávajúci pôdorys s dostatkom úložných priestorov. Čistý byt ponechávame na zabývanie samotnej rodine.

Bytový dom v mestskom bloku bol postavený v roku 1947 z ruín mesta. Zbombardovaná rafinéria „Apolka“ (1944) bola blízkym zdrojom stavebného materiálu. Tehlové steny majú viacero odtieňov. Na niektorých sú odtlačky rúk a topánok. 2019 prichádzame do bytu s dispozíciou, ktorá delí. Každá izba je samostatný (po)byt. 

Byt P, TOITO architekti Zdroj: TOITO architekti

Nový návrh je doslova holobyt, bez nároku na zásahy do interiérového dizajnu. Sofa, jedálenský stôl, mobiliár, doplnky boli tabu. Nosnou témou sú stavebné úpravy a minimalizácia materiálov s jasným odkazom na dom a jeho históriu. Materiály sú zámerne konvenčné, sledujú jednotenie. Šatníky a sklady sú súčasťou stavebného interiéru. 

Dispozícia je postavená na preplávajúcej dennej časti s nepravidelným tvarom. Nosná stena v strede domu nedelí, spája. Zálivy a neukončené priečky centrum bytu nafukujú, denná časť strácaj jasné hranice, je košatá. Nočná časť je roztrieštená po okrajoch. Izolácia izieb vytvára súkromie a pohyb zároveň. Rodičia sú skrytý v izbe za kuchyňou, prví pri rannej káve.


Byt P, TOITO architekti Zdroj: TOITO architekti