Cihlová fasáda StoBrick odkazuje k industriálnímu charakteru bývalého přístavu v Aalborgu

Úterý, 17. Prosinec 2019 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Ve východní části přístavní čtvrti dánského města Aalborg realizovali architekti z kanceláře Friis og Moltke kompaktní kancelářskou budovu s půdorysem ve tvaru E, která se svými třemi vystupujícími hřebeny otevírá směrem k vodě. Výrazným prvkem je fasáda z pálených cihel a skla, která budovu pevně ukotvila v prostředí přístavu.

Kancelářská budova v Aalborgu, Friis & Moltke - foto © Michael Ellehammer
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Friis & Moltke
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Aalborg
Ulice, číslo Østre Havnegade
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Materiál
Poznámka

Foto © Michael Ellehammer

V přístavu roste nová atraktivní čtvrť s bydlením, obchody a kancelářemi

Dánský Aalborg prochází významným rozvojem a proměnou z přístavního a průmyslového města na město vzdělávání a znalostí. V přístavu Østre Havn například roste nová pulzující čtvrť Limfjord s bydlením, obchody, vzděláváním a bohatým kulturním životem. Nové funkce a budovy nahrazují bývalé sklady, revitalizací prochází celý vnitřní přístav.

Dokonalé výhledy na přístav i novou čtvrť nabízí nová kancelářská budova

Nová komerční budova nabízí díky velmi flexibilní hlavní dispozici až 25 samostatných komerčních prostor pro pronájmy, obchody a výstavy. Na šesti podlažích je k dispozici celkem 17 000 m2, ve dvou podzemních podlažích pak dalších 6.000 m2 pro parking a sklady. Komplex budovy zahrnuje i společné foyer, konferenční centrum a stravování pro nájemce. Vzájemně propojená podlaží umožňují vizuální a funkční kontakt se světlem a interiéry. Všechny komerční prostory navíc poskytují atraktivní výhledy směrem na sever jak na přístav, tak na novou čtvrť Limfjord.

Fasáda z klinkerů a skla samozřejmě propojila budovu s okolím

V letech 2015-2017 tady byla dokončena šestipodlažní klinkerová stavba, která integruje světlé flexibilně využitelné kanceláře a komerční prostory. Architekti studia Friis og Moltke pracovali s prostorovostí, materialitou, světlem a stínem s cílem vytvořit atraktivní pracovní prostředí s optimálním estetickým výrazem. Samozřejmostí bylo i využití různých energeticky úsporných řešení. Výsledkem jejich přístupu je výrazný komplex s půdorysem ve tvaru písmene E. Směrem na jih do sousední ulice se stavba prezentuje jako kompaktní blok, ale směrem na sever vybíhají tři vystupující křídla, nabízející dokonalý výhled na vodní plochu přístavu. Vzhled stavby charakterizují směrem do přístavu především pásy oken a panoramatické fasády tří vystupujících křídel. Podstatně uzavřeněji působí ostatní části fasády, na nichž se fasetově uspořádané plochy zdiva střídají s kovovým obložením. Silný dojem z designu přitom posiluje volba hnědých klinkerů s hrubým povrchem ve velmi úzkém formátu, kterou zdůrazňuje střídání vertikálně a horizontálně vyzděných úseků. V souhře různých prvků vznikla dynamická koláž různých materiálů, která novostavbu téměř samozřejmě zapojuje do okolí.

Friis og Moltke - Kancelářská budova v Aarlborgu

Fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral s klinkerem ve variantě StoBrick

Zateplovací fasádní systémy s tvrdými povrchy, jako jsou například klinkery StoBrick, jsou obecně energeticky účinné, odolné proti povětrnostním podmínkám, extrémně robustní a dobře vypadají. Na fasádě kancelářské budovy v Aalbordu je použit minerální systém StoTherm Mineral, který se vyznačuje tvarovou stabilitou a vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Toto čistě minerální kamenivo vulkanického původu je nejen stavebně biologicky absolutně čisté, nýbrž také nehořlavé. Celý systém má také vynikající paropropustné vlastnosti.

Více informací o kontaktních zateplovacích systémech StoTherm Mineral s tvrdými povrchy najdete na www.sto.cz/fasady.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.sto.cz.