Domy u jezera

Čtvrtek, 12. Únor 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rodinné domy pro dvě generace jedné rodiny spolu harmonicky komunikují díky rozsáhlé ploše vodní hladiny. Současně poskytují jejich obyvatelům dostatek soukromí. Architektura domů je čistá, bez snahy na sebe v okolním přírodním rámci strhávat pozornost. Harmonie na druhou.

Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Fotoalbum: 
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o., Domy u jezera - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Katalogový list: 
Autor Juraj Molnár, Lubomír Peráček, st., Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Atelier Molnár - Peráček s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Banská Štiavnica
Datum realizace 2013
Užitná plocha 688.00m2
Zastavěná plocha 666.00m2
Plocha pozemku 10 420.00m2
Poznámka

Hlavný rodinný dom: Zastavaná plocha /vrátane garáže a prístrešku/ 416 m2, Úžitková plocha 413 m2,
Dom rodičov: Zastavaná plocha /vrátane garáže a prístrešku/ 250 m2, Úžitková plocha 275 m2

Dva rodinné domy pri jazere v Banskej Štiavnici vznikli na objednávku jedného investora, ktorý sa rozhodol touto formou realizovať nové bývanie pre svoju rodinu a samostatné, no do istej miery spoločné bývanie s rodičmi. Návrh umiestnenia a orientácie domov plne rešpektuje súkromie ich obyvateľov. Benefitom a zároveň centrom pozemku je umelé jazero v minulosti slúžiace ako prírodné kúpalisko. Nový majiteľ správne odhadol potenciál schátraného areálu. Jeho rodinný dom sme sa rozhodli umiestniť v dominantnej polohe, komponovaný horizontálou, oddeľujúcou hladinu jazera od hrebeňa hôr. Dom rodičov je umiestnený pozdĺž areálovej komunikácie s orientáciou všetkých obytných miestností a kompozične dominantnej terasy priamo na jazero. Jednoduchosť foriem a farebnosť boli zvolené zámerne. Ide o snahu čo najmenej konkurovať prírodným danostiam prostredia.

Hlavný rodinný dom je navrhnutý priestorovo veľkoryso, vytvárajúc primerané priestory pre spoločenské aktivity rodiny na prízemí oddelene od nočnej časti na poschodí. Dom má pomerne bohaté technické zázemie s parkovaním pre osobné autá. Dom rodičov má vzhľadom na osadenie do svahu hlavné obytné podlažie na poschodí. Vstupná časť je tvorená halou s preskleným stropom a s obytnými priestormi je prepojená okrem schodiska i výťahom. Bývanie vo svahu sa tak stalo bezbariérovým. Vlastné obytné podlažie je komponované ako komfortné bývanie pre manželský pár.

Obyvateľom domov však neslúžia iba uvedené výmery obytných podlaží. Skutočným zážitkom je pre nich pohľad na okolité lesy, ktoré každým týždňom poskytujú pozorovateľovy zážitok novej harmónie tvarov a farieb, ktorý nikdy nezovšednie.