Dřevěné obecní byty díky zásadovým zastupitelům

Středa, 3. Květen 2017 - 5:06
| Napsal: | Zdroj: EARCH.cz

Obecní a sociální byty obecně jsou pro architekty ve světě velkou příležitostí k prokázání jejich umu: většinou kombinují napjatý rozpočet, vysoké požadavky na hustotu a zároveň architektovu snahu dostát svému řemeslu. V případě švédského bytového komplexu Asbovägen tamější municipalita nic zbytečně neuspěchala a s architekty se rozhodla postavit ekologické a zároveň finančně dostupné bydlení. Výsledkem je nečekané čarování se dřevem a další povedený počin ateliéru Tengbom.

Tengbom, obecní byty Asbovägen, foto © Bert Leandersson
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Anders Fäger, Magnus Almung, Jan Izikowitz
Ateliér Tengbom
Stavebník AB Fristad Bygg
Světadíl Evropa
Země Švédsko
Město Fristad
Datum projektu 2008
Datum realizace 2015
Poznámka

foto © Bert Leandersson

Zjara roku 2015 vyrostly v lesíku na kopci v okrsku Borås dva výškové bloky dřevěných domů. Klenutá střecha a současná fasáda z dřevěných odštěpků na sebe od začátku poutají pozornost – nicméně ani o ni, ani o chválu zde architekti neusilovali. Místní zastupitelé se naopak od začátku soustředili na stavební kvality projektu, tedy obzvláště na dřevo a jeho k přírodě přátelské vlastnosti.

Místní odbor pro sociální či veřejné bydlení nepostavil nic nového už od roku 1991, takže poptávka po bydlení byla ve městečku Fribo (kde se apartmány nacházejí) opravdu značná. Ani přes přetlak poptávky a naléhavost situace nezačali místní zastupitelé zmatkovat – i když byla zjevná chuť a potřeba investovat, na ekologičnost a kvalitu projektu nikdo nerezignoval. Stavba byla svěřena do rukou místní firmě, dřevěné odštěpky na fasádě jsou zase zbytkovou, odpadní surovinou vznikající při zpracování dřeva.

Konstrukce ze dřeva nevedou oproti zakořeněnému mínění k výraznému navýšení nákladů. Ty by mohly vést k vysokým nájmům a v důsledku k segregaci a tvorbě až příliš exkluzivní lokality. Architekti se naopak snažili vystoupit z obvyklých schémat a soustředili se na racionalitu celého projektu.

Budova byla postavena s pomocí industrializovaných metod, tedy s vysokým podílem prefabrikátů. Užití dřeva zkrátilo vlastní dobu prací na staveništi, protože se nemuselo čekat na tuhnutí betonu. „Fakt, že je dřevo lehké, navíc usnadňuje přepravu materiálu a přípravu základů, takže má vážně mnoho výhod,“ dodávají architekti z Tengbom. Aby předešli přílišnému hluku v bytech, všechny jednotky jsou pojaty jako izolované boxy a naskládány jeden na druhý.

Dřevo následuje rezidenty dokonce dovnitř domu a navozuje příjemnou a útulnou atmosféru, dokonce i ve vymalovaných bytech. Do těch přichází světlo z více směrů a také se odtud naskýtají výhledy hned na dvě světové strany, průhledům nebrání ani schodišťová šachta. Apartmány se ve výsledku proměňují v blyštivé drahokamy – a to nejsou slova pyšných architektů, ale samotných obyvatel Fristadu, kteří zde žijí.