Dům jako dětské hřiště

Pondělí, 20. Červen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zadání investora bylo jasné – vybudovat schody do původně nevyužívané půdy, kam se měl přesunout dětský pokojík. Architektky z ateliéru Mooza pojaly tento výstup jako celou herní zónu, kde pouhá cesta po schodech může být dobrodružnější než se na první pohled zdá. U klienta zavládla spokojenost, a tak se následně rekonstrukce dočkal i celý zbytek domu.

Mooza architecture, RD Rudná – foto © Robert Žákovič
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Klára Císařovská, Petra Bíšková
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Rudná
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 180.00m2
Poznámka

Foto © Robert Žákovič

Rodinný dům v Rudné u Prahy byl dokončen v 90. letech a vyžádal si již kompletní omlazení vnitřních prostor. Největším zásahem bylo vybudování nového dětského pokoje v dosud nevyužívaném podkroví, spolu s osazením dalšího schodiště, které do tohoto prostoru vede.

Pro tento účel bylo zvoleno netradiční řešení – nad stávající schodiště pokračuje další zúžené rameno, které má nad sebou prohnutou barevnou desku s vyřezanými otvory. Celý prostor nad schodištěm se tak stává společnou herní krajinou, jak pro kluky kteří obývají nový pokojík, tak pro holčičku, které zůstal ještě pokojík o patro níže. Všeobjímající žlutá barva pokračuje z příjemného marmolea na podlaze až na zmíněnou zakřivenou plochu v podobě lakované dřevěné desky. Hladký povrch tak láká ke klouzání a jinému dovádění. Pomyslná skluzavka končí v otvoru v podlaze, který je vyplněn bezpečnostní sítí a vytváří tak průhled na podestu schodiště o patro níže. Celek může připomínat nadzvednutý plátek ementálu, podobnost je čistě náhodná.

Nového kabátu se dočkal i obývací pokoj, kterému dominuje velkorysá knihovna. Tvoří jí průběžné bílé desky se vsazenými skříňkami z dubové dýhy. Drobné změny se odehrály i v jídelně. Stávající kuchyni od prostoru jídelny oddělil dekorativní paraván z bílých latí a dýhovaných hranolků.

Prosvětlila se také ložnice, kde převládá neutrální bílá barva. Truhlář zde vyrobil atypickou knihovnu pod parapety, která přechází v kryt topení, opět v kombinaci bílých latí a dýhovaných hranolků. Podobnou proměnou prošla i koupelna, kde jednotící bílou barvu oživují obklady s drobným dekorem modrých teček.