Dům na konci vsi

Pondělí, 15. Srpen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dům pro rodinu se dvěma dětmi je posazen na pozemek na okraji obce Bohumileč. Pozemek na konci obce z jedné strany sousedí s okolními chalupami, z druhé se otevírá do kraje. Vzrostlá zeleň vytváří domu vlastní svět, do něhož je většinu roku zcela ponořen.

Mimosa Architekti, Rodinný dům v Bohumilči – foto © Lucie Mlynářová
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Mimosa Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Rokytno
Ulice, číslo Bohumileč
PSČ 533 04
Datum projektu 2008
Datum realizace 2010
Užitná plocha 148.00m2
Zastavěná plocha 101.00m2
Plocha pozemku 2 806.00m2
Poznámka

Foto © Lucie Mlynářová

Lapidárnost počínající hmotovým řešením a končící detaily v sobě nese principy současné i vesnické architektury, zařazuje dům do vesnického prostředí.

Půdorysný koncept domu je postaven na vzájemně kolmých osách definovaných orientací ke světovým stranám poskytujících výhledy do kraje, průhled k posledním vesnickým domům a vstup. Osy jsou akcentovány terasami, markýzou zastiňující jižní zasklení a přístřeškem kryjícím odstavné stání na severní, přístupové straně. Podélná osa dům rozděluje na jižní obytnou a severní obslužnou část.

Hlavní obytný prostor je prostřednictvím velkoformátových oken intenzivně provázán se svým okolím, prolínání vnitřního a venkovního prostředí je podpořeno dřevěnými terasami vybíhajícími z domu ve směru základních os prostoru. Východní a západní okna jsou zapuštěna do hmoty domu a vytváří tak zákoutí chráněná proti slunci i dešti. Jižní terasa předsazená před dům vstříc slunci spojuje dům s hladinou koupacího jezírka. V patře jsou výhledy do kraje rámovány šambránami vystupujícími z hmoty domu.

Materiály jsou použity ve své přirozené podobě, případně upraveny způsobem neoslabující jejich charakter.

Dřevěný plášť domu z povrchově neošetřeného modřínu se mění každým dnem z původní načervenalé barevnosti do tlumených odstínů šedé patiny a sbližuje dům s jeho okolím.

Kromě dřevěného obkladu jsou použity fasádní překližky opatřené černou tenkovrstvou lazurou a pozinkované ocelové prvky. Pozinkovaný pororošt je navržen jako stínící výplň markýzy, jako lávka spojující dům s hospodářskou boudou schovanou pod severním přístřeškem a jako podpora pro popínavé rostliny, které jednou porostou perforovanou stěnu přístřešku.

Barevnost interiéru ustupuje barevnosti okolní zeleně, barvy okolí prostupují domem a proměňují jej v ročních obdobích. Díky velkorysému prosklení žádná z těchto změn obyvatelům domu neunikne. Monochromní interiér je doplněn truhlářskými výrobky z překližky a světlou podlahou z kantovky.

Koupací jezírko poskytuje domov vodní fauně a flóře na stejné ploše, jakou si pro sebe zabírá dům.