Dům s patrovou verandou

Středa, 30. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Nad údolím Dalejského potoka v Praze vyrostla na počátku 20. století čtvrť malých bytových domů s vlastními zahradami. Jeden z nich si vzalo do parády studio No architects, které se rozhodlo prvorepublikový charakter domu zachovat a všem nájemníkům umožnit profitovat z krásné zahrady. K jedné z fasád byla proto přistavěná elegantní dřevěná konstrukce teras, které rozšiřují společenský prostor jednotlivých bytů a obyvatelům nabízí intenzivnější kontakt se zelení.

No Architects, Rekonstrukce prvorepublikového bytového domu – foto © Tomáš Brabec
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jakub Filip Novák, Daniela Nováková Baráčková
Ateliér No Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 5 - Hlubočepy
PSČ 152 00
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 360.00m2
Poznámka

Foto © Tomáš Brabec

Dům v zahradní čtvrti prvorepublikové suburbie působí jako rodinný, ale ve skutečnosti je spíše domem bytovým. Postaven byl s pěti pronajímatelnými jednotkami, podobně jako celá okolní čtvrť. Šlo o formu investic prosperujících živnostníků za lepších časů první republiky, typologii, která se dnes v Česku staví zřídka. Jeho rekonstrukce si vyžádala rozvinutí předností tohoto unikátního typu komunitního bydlení. Ideálně tak, aby z bydlení v zahradě a klidné čtvrti profitovali všichni jeho obyvatelé stejně, tedy i ti ve vyšších podlažích odříznutých od zahrady, a aby zároveň zůstala zachována prvorepubliková atmosféra domu.

Uživatelé vyšších podlaží sice žili v domě s vlastní zahradou, ale nemohli se dostat na čerstvý vzduch jinak, než dlouhou cestou přes společné schodiště. Pomohli jsme tuto disproporci dorovnat velkými, nenápadně zastřešenými terasami, na které navazují široká posuvná okna. Spojením teras s největšími místnostmi tím, že jsme okna připravili o parapety, jsme dosáhli benefitu zvětšení hlavního obytného prostoru v situaci, kdy nosné stěny a počty jednotek na patrech neumožnily tohoto efektu dosáhnout jinou formou – pokoje nešlo zvětšit například jejich spojováním apod. Část terasových prken je proložena pochozím plexisklem tak, aby spodní byty nepřišly o oblohovou složku světla.

Technickou zajímavostí je náš patent – systém větracích šachet, drážek, rozvedených pod novým zateplením, které snižují difuzní odpor konstrukce směrem do exteriéru. Je to kompenzace absence řádné hydroizolace původní spodní stavby. Předešli jsme tím vzlínající kapilární vlhkosti a druhotně interiérovým plísním, s nimiž se potýkají některé sousední domy, zateplené bez rozmyslu.

Jako každá investice do společného majetku, i zde hrála roli každá koruna. Díky původnímu realistickému odhadu však byla rekonstrukce dokončena, aniž by byl vstupní rozpočet překročen. Nutnou součástí takového postupu byla i recyklace některých původních výplní otvorů, deskových materiálů a dalších prvků stavby.

Z nejvyššího podlaží jsme ve střeše otevřeli obyvatelům dosud utajený výhled na Prahu. Atmosféra interiéru tohoto bytu čerpá z přirozeného potenciálu bydlení v podkroví, přímo pod sluncem. Interiér je přímočaře rozzářen bílými povrchy a pak zkombinován s kontrastními prvky v černé. Završen je tu tam přirozenými dřevěnými povrchy.