Dvojitá půdní vestavba na bytovém domě v Brně

Pondělí, 29. Květen 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Půdní vestavby představují efektivní využití často zbytkových a zanedbaných ploch. Jejich potenciál odhaluje projekt nových půdních bytů na střeše brněnského bytového domu od mladých domácích architektů AEIOU. Vznikly dvě jednotky pracující především s výhledy na město.

Půdní vestavba; Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník, FOTO:© Jan Martínek, studio AEIOU
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér studio AEIOU
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Ulice, číslo Cihlářská
PSČ 602 02
Datum realizace 2014
Užitná plocha 152.00m2

Hlavní předností nevyužívaného půdního prostoru byly od samotného začátku krásné výhledy na město. Tento fakt se stal stěžejním bodem celého návrhu. Z jedné strany je výhled na historickou dominantu města – hrad Špilberk –, z druhé pak na průmyslovou část brněnského brownfieldu či prvorepublikovou vilu Tugendhat od významného německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Tyto pohledy jsou v každé místnosti zarámovány do oken a vytváří tak na stěnách "obrazy města". V převýšené části půdy uprostřed dispozice jsou umístěny prostory hygienického zázemí, šatny a kuchyně s jídelním stolem, které jsou nasvětleny střešními tubusy.

Zadáním stavebníků bylo vytvořit dva byty. Menší byt velikosti garsoniéry pro pronájem, větší byt kategorie 4+kk pro vlastní užívání. Do střešní roviny z ulice Cihlářské byl vsazen po celé délce nový vikýř a z ulice Burešovy byl stávající vikýř výrazně zvětšen. Výška hřebene se neměnila a vnitřní podlahy byly srovnány na jednu výškovou úroveň. Nové obvodové stěny ze sendvičové konstrukce dřevostavby byly opláštěny z vnější strany titanzinkovým plechem, z vnitřní strany obloženy sádrokartonem včetně všech vnitřních příček. Podlaha v pobytových místnostech je z dřevěných palubek, hygienické zázemí a úložné prostory jsou opatřeny keramickou dlažbou.

Stropní konstrukce nad koupelnou a toaletou byla řešena jako pochozí z důvodu obsluhy úložného prostoru nad nimi. Vikýře byly vytvořeny pomocí nových dřevěných konstrukcí a repasovaných krokví ze stávajícího krovu. Krov v celé ploše byl zateplen a opatřen novou plechovou krytinou. Do většího bytu je přiváděno světlo pomocí střešních oken, která jsou opatřená plechovými tubusy. Tento způsob osvětlení zajišťuje přívod denního světla do vnitřku dispozice, stejně tak plochu pro nenápadné umístění zářivkových svítidel.

Klíčová slova: