Ekologický hotel se snaží hlavně zapadnout

Pondělí, 27. Březen 2017 - 0:00
| Napsal:

Na hlavním náměstí malé rybářské vesničky na ostrově Sao Vicente se nachází Aquiles Eco Hotel. Jeho stavba se snaží zapadnout mezi místní architekturu, styl má jednoduchý, syrový a flexibilní. Komunikuje s okolními domy a malými stavbami, které se tu nachází.

Hotel Aquiles Eco © Ricardo Nascimento
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Moreno S. Castellano, Eloisa Ramos
Ateliér Ramoscastellano arquitectos
Světadíl Evropa
Země S. Vincent
Město Sao Vicente

Hotel je sestavený z 13 dřevěných kontejnerů, každý funguje jako jednotlivý pokoj. Ty jsou zasazené v hrubé betonové struktuře a vymalovány limetkovým tmelem.

Tropické klima a silnými mořskými větry dělají z ostrova Sao Vicente křehké místo, což souvisí i s dostupným materiálem. Na ostrově najdete jen kameny a písek, ale i ty jsou chráněny místními zákony – nejsou totiž obnovitelné. Z toho důvodu jsme se rozhodli ke stavbě použít certifikované dřevo, které je odolné a obnovitelné. Zvolili jsme snadné řešení - aby šel hotel rychle rozebrat a zase spojit. Vzhledem k nepředvídatelným požadavkům turistů je hotel půjde postaven tak, že lze snadno přesunout na jiné místo, dokonce může být klidně přesunut do jiné země.

Hotel Aquiles Eco je prototypem. Každé jednotlivé řešení se snaží být v souladu s místní atmosférou.

Voda ze sprch je recyklována a znovu používána pro splachování toalet. V blízké době by měly být na střechy upevněny fotovoltaické panely.

V přízemí se nachází recepce, kuchyně a restaurace. Betonová podlaha a jednoduchý nábytek, který je vyroben z recyklovaného dřeva jsou hlavní dekorací tohoto otevřeného prostoru.

První a druhé patro jsou v podstatě stejné, tvořené z šesti kontejnerů a skladu. V posledním patře si může člověk užít výhledu na moře a obrovské, otevřené verandy.

Pokoje jsou uzpůsobeny tak, aby odpovídaly k prostému životu na vesnici. Skládají se z jednoduché kostry, složené z 8x8 dřevěných tyčí, která je pak překryta dřevěnými panely. V pokojích se nenachází žádné televize. Chceme totiž vybídnout hosty, aby vyšli ze svých pokojů a navštívili a objevili okolní vesnice, zkrátka aby trávili čas venku spíše než zavřeni v hotelovém pokoji. Na druhou stranu nabízíme wi-fi připojení ve společných prostorách hotelu, aby lidé mohli zůstat ve spojení se světem. Krátké low-tech instalace a vizuální informace v hotelu umožňují návštěvníkům objevit sama sebe i okolní prostředí.

Umělecká díla v hotelu jsou vytvořena umělcem-architektem Moreno Castellanem.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.