Energeticky úsporný kancelářský komplex v Indii| Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

Čtvrtek, 3. Únor 2011 - 1:00
| Napsal:

Cílem návrhu architekta Marka Igou z prestižní newyorské kanceláře Skidmore, Owings & Merill je energeticky efektivní kancelářská budova v indickém Hyderabadu. Jak se vypořádá s tamními podmínkami, jenž se výrazně liší legislativou i klimatem od USA?

Hospodářský rozmach Indie v posledním desetiletí s sebou přinesl nárůst ve stavebním průmyslu. Pro podporu dalšího rozvoje a zvýšení vývozu vláda ustanovila vývozní zpracovatelské zóny, známé jako Special Economic Zones (SEZs). Vedoucí pozici v tomto směru má město Hyderabad. Převážná část těchto zón je v Andhra Pradesh. Většina z nich na se zaměřuje na informační technologie (IT). Zóna zvaná The Hill County Special Economic Zone je jednou z nich, rozkládá se na okraji Hyderabadu a je budována společností Maytas Properties.

Současný návrh dvou budov propojených mosty představuje přibližně 110.000 m2
kancelářských prostor s vybavením v nižších patrech. Prostory jsou navrženy tak, aby vyhovovaly jako kanceláře společnostem s IT zaměřením. Indie nedávno zavedla energetické stavební směrnice, tzv. Energy Conservation Building Code (ECBC), a tak mnoho budov postavených v posledním desetiletí nevyužívá přijatelné zdroje energie.
Mnoho IT budov s velkou podlahavou plochou a vysokou hustotou pracujích má špatné vnitřní prostředí. Odtud pramení myšlenka vybudování energeticky výkonného objektu s vyšší kvalitou interiérového prostředí.

Vzhledem k tomu, že budova je zatěžována především chlazením, je podstatné minimalizovat vystavení prosklených ploch přímému slunečnímu svitu, přičemž světlo bude stále pronikat do interiéru. Návrh optimalizuje orientaci a poskytuje maximální rozmístění oken pro pracovní prostory severním a jižním směrem. Relativně užší podlahové desky o 22 metrech jsou umístěny v objektu typu nádvoří, kde jsou severní a jižní křídla využita jako kancelářské prostory. Východní a západní křídla, která jsou hodně vystavena záření, mají funkci jádra budovy.

Z další série nahromaděných studií vyplývá, že jižně orientovaná fasáda budovy vystoupí směrem vzhůru a vytvoří tak efekt stínu. Návrh fasády je pečlivě analyzován, aby bylo minimalizováno sluneční teplo. Poměr oken a zdí je zhruba 30% pro zachování výhledu a denního osvětlení. Vertikální žebrové stínování fasády je po celém obvodu budovy. Úhel žeber na jednotlivé světové strany je optimalizován pomocí rozsáhlé analýzy stínového koeficientu. Podle místního tradičního umění zvaného jali jsou do žeber začleněny tzv. kolam vzory.

Všechna navržená pasivní opatření využitá ve stavební konstrukci Hill County SEZ pomohla snížit velikost navrhovaného mechanického systému. Kromě toho vyhovují aktivní navržené systémy nejen normám ECBC, ale i Americké společnosti inženýrů pro vytápění, chlazení a vzduchovou klimatizaci (ASHRAE). Celkově je v současné fázi návrhu energetická spotřeba budov v Hill County SEZ o 35 až 40 % nižší než průměrné kancelářské budovy v Indii a o zhruba 15 % nižší než u budovy vyhovující stanovám ASHRAE, přičemž je udržována vysoká úroveň kvality prostředí v interiéru.

Přeložila Dita Diene

Více informací o tomto projektu zde.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.