Interiér restaurace BIG SMOKERS od 0,5 Studia přináší do pražských Holešovic závan amerického barbeque

Středa, 8. Leden 2020 - 0:21
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Ke konci minulého roku se v pražských Holešovicích otevřela nová barbeque restaurace BIG SMOKERS, kde dvojice Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson představují ikonické jídlo své milované Ameriky. Pro architektonické řešení prostoru oslovili architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z 0,5 Studia, jejichž zadáním bylo přenést do Holešovic atmosféru barbeque restaurací z USA - a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací. Návrh restaurace zahrnul také vybavení, nábytek a další detaily: architekti navrhli pro restauraci různé typy stolů, rozměrné obrazy pocházejí od umělce Alexeye Klyukova, který s 0,5 Studiem spolupracuje pravidelně, trička, uniformy personálu a čepice pak řešily oděvní návrhářky značky ONEDAY. Pro dvojici architektů se jednalo už o druhý projekt pro Tomáše Oujezdského. V roce 2015 totiž 0,5 Studio pro stejného investora dokončilo interiér oblíbeného letenského podniku, bistra Mr. HotDoG, jehož koncept rovněž vychází z amerického stylu a gastronomie.

BIG SMOKERS barbeque restaurace, 0,5 Studio/Vít Svoboda, Pavel Nový © Jan Zima
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Nový, Vít Svoboda
Ateliér 0,5 Studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Ulice, číslo Dělnická 643/40
PSČ 17000
Datum realizace 2019
Užitná plocha 270.00m2
Poznámka

Obrazy Alexey Klyuykov, merch ONEDAY, grafika Timur Akhmetov

AMERICKÝ PIKNIK V DĚLNICKÝCH HOLEŠOVICÍCH

Vizualita amerického barbeque se vyznačuje hned několika prvky, které se do návrhu propisují ve volných interpretacích. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí. Celé stolování pak odkazuje k piknikům. Do atmosféry dělnických Holešovic, plných oprýskaných budov s nedalekým rozpadajícím se Libeňským mostem, se tato atmosféra dobře hodí. Na restauraci nesmlouvavě upozorňuje pronajatý předimenzovaný billboard s jasným nápisem BIG SMOKERS.

Velkorysá plocha restaurace se dělí na čtyři části, které udávají i jasnou dramaturgii. V denní, vstupní, části s okny do ulice si můžete prohlédnout nabídku lákavého menu, objednat si a u výdeje si převzít svoji porci na tácu. Samostatnou částí je otevřená kuchyně s barem, zázemím a skladem dřeva. Samotné srdce celé restaurace představuje smoker, neboli velká černá kovová skříň určená k uzení masa a zeleniny, umístěná v otevřené kuchyni. Za ní se v dalším plánu otevírá další prostor k sezení pod světelnou girlandou. V nejvzdálenější části restaurace se nachází intimní červený salonek, poskytující soukromí pro usazení skupin.

Přímo pro restauraci architekti na míru navrhli několik druhů nábytku: stoly, u kterých je možné se napít či osvěžit pivem “na stojáka”, dřevěné piknikové stoly či typické americké stoly z ohýbaných trubek. K nátěru stěn a podlahy zvolili výrazné barevné nátěry, které dobře doplňují dva velké, billboardům podobné, obrazy malíře Alexeye Klyuykova, který také spolupracoval na merchandisingu. Střihy triček, uniformy personálu a čepice navrhly oděvní designerky značky ONEDAY.


BIG SMOKERS barbeque restaurace, 0,5 Studio/Vít Svoboda, Pavel Nový © Jan Zima

HMATATELNÁ UZENÁ VŮNĚ

Koncept restaurace je založen na masitých pokrmech amerického barbeque. Šťavnatý uzený bůček rozplývající se na jazyku. Příjemně kyselá nakládaná zelenina. Hořké pivní speciály od malých českých pivovarů. To je jen výběr úžasných chutí a jejich kombinací. Kvalitní vepřové, hovězí, kuřecí maso nebo klobásy vlastní výroby nechávají udit při nižších teplotách ve velkém smokeru (udírně), ve kterém se topí dřevem. 

Celý proces výroby mohou návštěvníci restaurace sledovat díky otevřené kuchyni. Provoz se blíží jídelně, s tácem je tedy možno celou kuchyni obejít a prohlédnout si, co se děje za pultem.


BIG SMOKERS barbeque restaurace, 0,5 Studio/Vít Svoboda, Pavel Nový © Jan Zima

RACIONALITA S VTIPEM

Dokonalé zpracování při použití nejkvalitnějších surovin, naservírované ovšem v uvolněném stylu. Tak by se dalo shrnout architektonické zpracování interiéru restaurace, ve kterém dvojice Nový–Svoboda reagovala na precizní, přesto odlehčený styl restaurace BIG SMOKERS. Architektům se povedlo prostor pojmout racionálně a „nepředesignovat“ jej. Oba autoři se rovněž vyhnuli současným populárním trendům a dokázali posunout design gastro zařízení zase o krok dál. 

Výsledkem je nekomplikovaně působící prostředí, ve kterém si hosté mohou pochutnat na ikonickém americkém pokrmu, který je nyní po zastávkách v Berlíně či Kodani možné ochutnat v maximálně autentické, ale přitom vtipné interpretaci i v Praze. 


BIG SMOKERS barbeque restaurace, 0,5 Studio/Vít Svoboda, Pavel Nový © Jan Zima


BIG SMOKERS barbeque restaurace, 0,5 Studio/Vít Svoboda, Pavel Nový © Jan Zima