Kancelářské domy od studia ov-a se přizpůsobují starým chalupám na plzeňském nábřeží

Pondělí, 8. Duben 2019 - 8:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Návrh nového sídla firmy Reno Energie od pražského architektonického studia ov-a vychází z původní okolní zástavby, kterou definují hospodářská stavení a chalupy. Architekti navrhli obě novostavby s ohledem na měřítko sousedních budov a zároveň je velkorysým prosklením otevřeli směrem k blízké řece. Součástí projektu byla zároveň rekonstrukce původní chalupy a stodoly. Kancelářské prostory se otevírají až do krovu, čímž vznikají vzdušné dispozice, kterým nechybí kontakt s venkovním prostředím.

Sídlo firmy RenoEnergie, ov-a (Opočenský Valouch architekti) © Petr Polák (Studio Petrohrad)
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér ov-a
Spolupracovníci David Balajka, Anna Schneiderová
Stavebník RenoEnergie
Generální dodavatel Stama prima s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Plzeň
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Zastavěná plocha 167.00m2

Malé domky na nábřeží. Dva dvory, jeden hospodářský, druhý zahrada. 

Radikální prosklení k řece, která firmě zabývající se vodními elektrárnami přináší zisk. Pozemek stavebníka leží na nábřeží řeky Radbuzy v Plzni. Původně zde stálo několik hospodářských stavení a jedna chalupa – rodinný dům. Nábřeží řeky je v tomto místě zastavěno původní chalupnickou zástavbou, místy až líbeznou. Každá další ulice od řeky se zvětšuje, až na kopci stojí výrobní haly Škodových závodů. Investor je vlastníkem a provozovatelem sítě vodních elektráren a v tomto místě má vedle jezu malou vodní elektrárnu. 

Zadáním stavebníka byl kancelářský dům, sídlo firmy Reno Energie, s důrazem na neformální rodinné prostředí. Naším cílem bylo postavit kanceláře se současným standardem a nepokazit atmosféru chalup u řeky. 

Dům je navržen tak, aby na sebe velikostí nestrhával pozornost, spíše jemně doplnil drobnou strukturu zástavby. Nové stavby částečně vycházejí ze stopy historického zastavění bývalého statku i s vjezdovou branou. Navrhli jsme dva jednoduché domy, otevřené širokým průhledem k řece. Původní chalupa a stodola byly opraveny. Areál má dva dvory. První je vstupní, dlážděný, parkuje se zde a je tady zámečnická dílna pro údržbu elektrárenských strojů. 

Druhý dvůr je vnitřní, obklopený kancelářským provozem. Je vyvýšen nad ulici o dva metry, je zatravněný, zůstala tu původní studna s pumpou a nově byla vysazena meruňka. 

Kanceláře jsou otevřeny do prostoru krovu, je možné je předělit posuvnými dveřmi. V interiéru jsou přiznané materiály, betonový strop, dřevěný krov, doplňuje je firemní pastelově modrá barva.