Kancelářský distrikt zaměstnancům na míru

Pátek, 28. Duben 2017 - 0:30
| Napsal:

Po sto letech experimentování se ukazuje, že žádné pracovní prostředí není ideální – někomu vyhovuje samostatná kancelář, jinému open-space, někdo trpí v „kreativních prostorech“, jiný zase v prostorech kolektivních. Architekti z JKMM se proto rozhodli v novém kancelářském komplexu v Helsinkách nabídnut všechny typy kanceláří. A protože množstvím různých funkcí už taková kancelář připomíná menší město, přidali rovnou ulice a náměstí. A když už se přidávají ulice a náměstí… tak nemůže chybět ani historické centrum. Tedy alespoň v symbolické rovině – komplex firmy OP je z mnoha částí z kamene.

JKMM, kanceláře Vallila, centrální náměstí, foto © Tuomas Uusheim
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Asmo Jaaksi
Ateliér JKMM Architects
Světadíl Evropa
Země Finsko
Město Helsinki
Ulice, číslo Teollisuuskatu 1
PSČ 00510
Datum projektu 2011
Datum realizace 2015
Užitná plocha 130 000.00m2

Ve chvíli, kdy se rozhodlo, že se má stávající kancelářský komplex společnosti OP Vallila proměnit ve středisko rozmanitých aktivit a činností firmy, bylo zjevné, že areál bude muset podstoupit rozsáhlou výstavbu a renovaci. Jejím cílem bylo vytvoření městské čtvrti – distriktu –, která by fungovala jako koherentní celek, ztělesňovala moderní pracovní prostředí a podtrhla výraznou firemní identitu.

Bludný balvan

Nová kancelářská budova nahrazuje několik starších budov podél hranic pozemku, ale na druhou stranu nepřekračuje jejich původní výšku. Měřítko čtvrti tak zůstává zachováno. Nový kancelářský distrikt bude dokončen během letošního roku.

Jádrem architektonické úvahy byla interakce mezi vnějškem a vnitřkem rozlehlé čtvrti. Vnitřek je učiněn viditelný pro pozorovatele zvenku a vytváří tak otvřené a průhledné perspektivy. Naopak uživatelé vnitřků také potřebují navázat vizuální kontakt s okolním světem. Toho bylo dosaženo vysokými průzory mezi objemy budovy, které zároveň rytmizují dlouhé fasády.

Návrh se snaží vystříhat pravoúhlých tvarů ve prospěch výrazné a zapamatovatelné vizuální identity: sošná, hmotově masívní kvalita nových budov má připomínat impozantní pevnost bludných balvanů, jež v sobě nesou vzpomínku na dramatický pohyb a zároveň představují bytostnou nehybnost. Přítomnost tohoto symbolu jakožto designového a architektonického tématu má konotovat hodnoty trvalosti, odolnosti a završenosti.

Areál

Jako jádro celého distriktu funguje tzv. galerie, okružní vnitřní cesta zastřešená skleněnou střechou. Ta spojuje různé funkční jednotky a poskytuje prostory k setkávání. Ve vertikální perspektivě lze rozlišovat celkem tři zóny: sklepy (s parkováním, strojovnami, sklady a rozvody), přízemí (kde jsou foyery, restaurace, konferenční místnosti a dokonce veřejně prospěšné služby) a vyšší patra (s kancelářemi).

Design areálu vychází z konceptu moderního pracovního prostředí, podle něhož je potřeba poskytnout prostory pro různorodé modely pracovní činnosti, od tichého soustředění přes aktivní interakci a týmovou práci. Kanceláře OP nabízejí celkem deset variant pracovišť s různou mírou otevřenosti, flexibility a potenciálem pro sdružování.

Materiály

Konstrukce nové budovy je většinou betonová, díky užití oceli pak bylo dosaženo značné diverzity dispozic. Povrchy v interiérech a nábytek jsou z přírodních materiálů, kamene a dřeva. Povrch fasád byl zvolen se zřetelem na kamenné centrum Helsinek i jeho městské prostředí, a to tak aby vyzařoval odolnost a trvalost. Fasáda nové budovy je proto především ze sádrové malty, finské žuly a skla.