Knihovna Seinäjoki

Úterý, 19. Březen 2013 - 10:46
| Napsal: | Zdroj: copperconcept.org

Finské město Seinäjoki hostí světově nejrozsáhlejší soubor budov, navržených Alvarem Aalto. Asmo Jaaksi z architektonického studia JKMM vysvětluje svůj praktický přístup k navrhování nového přírůstku do tohoto obdivovaného Centra Aalto.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér JKMM Architects
Světadíl Evropa
Země Finsko
Město Seinäjoki
Ulice, číslo Alvar Aallon katu 14
PSČ 60100
Datum realizace 2012

Centrum představuje Aaltoův mistrovský dotek, od územního plánování až po nejmenší detail dveří a je neocenitelným kulturním bohatstvím, které dává celému městu jeho identitu. Centrum tvoří pět Aaltových budov: radnice, budova státních úřadů, divadlo, kostel prostého kříže a stará knihovna.

DIALOG MEZI STARÝM A NOVÝM

Knihovna, postavená v roce 1965, potřebovala moderní rozšíření, aby vyhověla dnešním požadavkům a projektovou soutěž vyhrál návrh JKMM, nazvaný "Clover" (jetel). Cílem bylo vytvořit dialog mezi starým a novým. Nová knihovna respektuje chráněné kulturní prostředí, ale zároveň se pyšní současnou architekturou. Jedním z cílů projektu bylo najít styčnou plochu s typickými charakteristikami architektury Alvara Aalto, aniž by ho napodobovala.

RŮZNORODÉ ZAJÍMAVÉ TVARY

Nová knihovna stojí odděleně od Altových originálů, ačkoli je s nimi propojena podzemím. Důležitým rozhodnutím bylo rozdělení budovy na tři části, což dovolilo rozpustit velkou hmotu stavby do okolní městské krajiny. Při pohledu z různých směrů tak vznikají různé zajímavé tvary. Interiéry z pohledového betonu jsou přerušované pečlivě umístěnými okny a větším prosklením, které nabízí řízený výhled na Centrum. Pohledu zpoza prosklené stěny hlavního sálu knihovny dominují okolní vrcholy: zvonice neboli prostý kříž kostela a vějířovitá fasáda původní knihovny Aalto. Srdcem budovy je široké schodiště, určené pro nejrůznější události a jako místo pro neformální setkávání, které vede do sběrných oddělení v přízemí a přes spojovací podzemní chodbu do knihovny Aalto.

ŽIVÝ A BARVITÝ POVRCH

Vnějšímu povrchu nové knihovny dominuje měď. Tmavnutí předoxidované mědi odliší novou knihovnu od bělosti okolních budov. Měď není v tomto místě novým materiálem, ale v Aalto Centre je tento materiál použit především na střechy, které představují krásně patinované zelené plochy. U nové knihovny je měď použita komplexně na celé fasády, sokl a střechy - vytváří povrch z jediného materiálu. Speciální tvar měděných šindelů byl navržen přímo pro fasády tak, aby poskytl budově velmi individuální, živý a barvitý povrch. Plochy některých šindelů tvoří větrací otvory, ukrývající ventilaci. Měď se také používá k vytvoření svislých mříží a jako povrch dveří, udržující kontinuitu materiálu.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org

Klíčová slova: