Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Knihovna ve Finsku

V roce 2002 vyhráli architekti Lahdelma & Mahlamäki soutěž na hlavní knihovnu v Lohja. Projekt potom pokračoval na základě tohoto vítězného návrhu.

Lahdelma & Mahlamäki Architects , 29. 3. 2012

Budova nové knihovny je harmonicky integrována do oblasti kulturního areálu s kostelem svatého Laurentia, síní Laurentia, hudební akademií Länsi-Uusimaa a s akademií Hiisi. Budova se nachází na východní straně oblasti a umožňuje průchod do parku.

Funkce budovy jsou rozděleny do dvou pater. Vzhledem k blízkosti starého kostela se budova knihovny drží při zemi, v souladu s hlavním konceptem návrhu. Veřejné prostory v prvním podlaží jsou prostorově rozšířené pomocí různě velkých světlíků.

Dlouhé stěny budovy jsou z červených cihel. Vnitřní prostory jsou ve štítech otevřeny směrem ke kostelu a k centru. Na prosklení těchto otvorů jsou vytištěna přísloví z oblasti Lohja.

Město Lohja se nachází v jižním Finsku, asi padesát kilometrů od Helsinek. Město má asi 40 000 obyvatel. Ačkoliv až do roku 1969 nemělo městská práva, bylo Lohja již ve středověku známo jako obchodní přístav. Hlavní kostel v Lohja, kostel sv. Vavřince, je jedním z význačných finských gotických chrámů z 15. století.

Hlavní knihovna byla postavena na základě architektonické soutěže. Její vizuální styl představuje volbou materiálů a kuželovitými střešními světlíky, krytými mědí, mezinárodní modernismus. Hmota stavby hlavní knihovny podporuje - prostřednictvím svého prostorového řešení a vnějších materiálů - městský styl centra Lohja. Vnější materiály zahrnují červené cihly, měď a sklo.

Zvolené materiály a barvy vytvářejí intenzivně modernistický vnitřek hlavní knihovny. Měď byla použita obezřetně tak, aby upozornila na detaily interiéru.

Klíčová slova:

Finsko knihovna měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři