Nad divadlem Steva Jobse levituje největší střecha z uhlíkových vláken na světě

Sobota, 16. Prosinec 2017 - 0:01
| Napsal:

Největší architektonická kancelář světa Foster+Partners navrhuje pro společnost Apple už dlouhé roky. Před téměř deseti lety sir Norman Foster ještě se zakladatelem technologické firmy Stevem Jobsem začali promýšlet podobu nového sídla Apple v kalifornském Cupertinu, kde společnost v sedmdesátých letech také vznikla. Projekt obřích rozměrů stále ještě není zcela dokončen, nedávno však bylo otevřeno divadlo věnované právě Stevu Jobsovi. Minimalistický výraz budovy v sobě ukrývá několik stavebních i technických novinek. Divadlo zakrývá největší střecha vyztužená uhlíkovými vlákny na světě, vnitřní komunikaci pak zajišťuje unikátní šroubovicový výtah. Pro zajištění co nejčistšího prostoru došlo také k integraci technických rozvodů mezi spáry skleněných panelů tvořících stěny budovy. 

Divadlo Steva Jobse, Foster+Partners © Nigel Young / Foster + Partners
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Foster + Partners
Stavebník Apple Inc.
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Cupertino
Datum projektu 2009
Datum realizace 2017

Budova Divadla Steva Jobse byla postavena jako součást obrovského areálu nového ústředí společnosti Apple v kalifornském Cupertinu. Divadlo stojí na nízkém zeleném návrší a přístup k němu vede od hlavní budovy centrály po vinoucí se cestě rozlehlým parkem. Přestože se hlavní budova ústředí ve tvaru disku stále ještě dokončuje, divadlo si svou premiéru odbylo v polovině září při představení nového iPhonu X.

Stejně jako centrála, i divadlo má kruhový půdorys. Tvoří jej subtilní kruhová střecha nadnášená proskleným válcem o výšce 6,6 metru a průměru 41,5 metru. Pověstný minimalismus společnosti Apple je i v případě divadla doveden na samotnou hranu konstrukčních možností. Jedná se totiž o největší střechu vyztuženou uhlíkovými vlákny na světě. Váží přes 80 tun a podpírá ji pouze čtyřvrstvá skleněná stěna složená ze 44 identických zakřivených panelů. Aby nedošlo k vizuálnímu narušení dojmu z prostoru, jsou veškeré technické rozvody integrovány do tenkých silikonových spár mezi skly.

Otevřený prostor vstupní haly propojuje s podzemním sálem kromě dvojice mramorových schodišť také vůbec první výtah na světě, který využívá šroubovicové kolejnice. Během jízdy se tak otočí o 171 stupňů.  Architekti věnovali velkou pozornost samotné geometrii sálu s kapacitou 1000 sedadel, aby byl zaručen co nejužší kontakt publika s přednášejícími. Zadní stěnu sálu navíc tvoří posuvné panely, které se po konci akce mohou kompletně rozevřít a umožnit publiku pohodlný přesun do prostor s přirozeným světlem.

Svým architektonickým a konstrukčním pojetím se divadlo velmi podobá nedávno dokončenému Apple Storu v Chicagu, jehož celoprosklené stěny rovněž přikrývá subtilní střecha vyztužená uhlíkovými vlákny. 

Barevný svět architektury.