Nafouknutí půdního bytu

Pátek, 6. Květen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Co uděláte, když si pořídíte byt v novostavbě vestavěné půdy v činžovním domě v Holešovicích a zjistíte, že vám tento dispozičně i velikostně nevyhovuje? Je to jednoduché, koupíte ještě vedlejší byt, oba je spojíte dohromady a rekonstruujete.

dotegg architekti s. r. o., Půdní byt v Holešovicích - foto © Martin Kocich
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor František Lebeda, Lucie Lebedová
Ateliér dotegg architekti s. r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Poznámka

Foto © Martin Kocich

Mladí manželé s jedním dítětem se při plánovaném rozšíření rodiny rozhodli právě pro takovéto netradiční řešení. Naskytla se jim totiž příležitost koupě bytu, který přímo sousedí s jejich, a který byl na půdě jediným původním (původně byt správce domu). Rozhodli se pro spojení obou bytů a tím i totální rekonstrukci obou prostor.

Byly ponechány vstupní dveře do nového bytu a přímé navazující prostory, ze zádveří vstup do toalety a ponechána byla i koupelna. Podlouhlá dispozice původního bytu je využita pro ložnice a dětské pokoje. Podél těchto místností vznikla chodba, která končí šatnou navazující na ložnici rodičů, ze které je přístup do samostatného sprchového koutu. Chodba na svém konci prochází místem spojení obou původních bytů a ústí do obytného prostoru s kuchyní.

Centrální obytný prostor je rozdělen do několika zón. V jednom prostoru je umístěna kuchyň, jídelna a obytná část. V ústí chodby je návaznost na skryté sociální zařízení. Celek pohledu je rozdělen mohutným sloupem vprostřed; na tento prvek ve stropě navazuje mohutný překladový trám. Nad prostorem obytné části, resp. jídelny je původní obnažený trámový strop, obalený sádrokartonem se skrytou zvukovou izolací. Podhled zároveň umožňuje zapuštěná svítidla v celém prostoru.

Kuchyňský kout je oddělen od obytné části ostrůvkem, resp. barem. Obsahuje veškerou vybavenost kuchyně, vč. technologií. Členitost je využita ke kombinaci otevřených i uzavřených prostor, které plní úložnou i pracovní funkci. Základní hmota kuchyně je kombinací bílého lesku s dřevodekorem. Pracovní deska, resp. stěnová deska za ní je z umělého kamene v odstínu blízkému podlaze. Dvojitá vysoká lednice je umístěna v přiznaném mohutném rámu, který svou hmotu přenáší až do navazující chodby.

V obytné části jsou otevřené i uzavřené úložné prostory s pracovním koutem a prostorem pro TV. Plasticky jsou úložné prostory rozděleny falešným pilířem s krbovou vložkou na bioplyn. Jednolitá podlaha je v prostoru sedačky a konferenčního stolku narušena kusovým kobercem. Sedačka je vyrobena na míru a svoji šířkou vyplňuje celý prostor stěny navazující na jídelní kout.

Za jídelním koutem jsou v obkladu dřevodekorem skryty dveře do úložného prostoru. V tomto místě je i vstup na balkon, který byl součástí starého bytu.

Oddělení jednotlivých prostor je funkčně zcela jasné a dané. Opticky celý prostor spojují použité materiály. Je použito několik gradientů šedé a v nábytku se ve všech prostorech opakuje použití tmavého dřeva. Celý prostor spojuje jednolitá a jednobarevná podlaha v barvě světlého latté. Tato podlaha přechází i do chodby, následně i do šatny, která je již součástí ložnicového prostoru rodičů.

Ložnice je řešena striktně účelně a jednoduše. Doménou je springboxová postel, za kterou je vestavěna skříň, která zároveň kryje zešikmení podkroví. V tomto úložném prostoru jsou umístěny pohotovostní odkládací prostory vč. nočních stolků jednoduše skrytelných do jeho útrob. Na přání klienta je naproti posteli umístěn panel s TV a příslušnou technologií, tento skrývá úložné prostory na media k přehrávači.

Navazující šatna obsahuje vestavěnou skříň v celé její délce skrytou pojízdným panelem se zrcadlem v masivním rámu. Za posuvnými dveřmi je koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem s úložnými prostory za zrcadlem.

Dětské pokoje jsou řešeny individuálně a dle potřeb jejich osazenstva.

Komunikace, která celý byt spojuje, je s ním sjednocena podlahou a spojuje původní byty, má skrytý prostor pro pračku a sušičku. Tato místnůstka je umístěna za velkoformátovým zrcadlem v neohistorizujícím rámu. Podél komunikace je i vestavěná skříň.

Pro konečnou podobu a celý dojem z bytu a jeho rekonstrukce byla důležitá důvěra investorů v architekty a realizační firmu. Majitelé věděli, na čem jim záleží a zároveň věřili zpracovatelům návrhu i samotné stavby.