Neuhäusl Hunal pojali nové pražské bistro The Eatery jako otevřenou gastronomickou scénu

Pátek, 21. Prosinec 2018 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Surovost odhalených materiálů, důraz na detail a celková transparentnost prostoru se staly hlavními chrakteristikami nového gastronomického podniku The Eatery v pražských Holešovicích. Návrh bistra postavili architekti David Neuhäsl a Matěj Hunal na konceptu otevřenosti gastronomické scény. Hlavním jevištěm se zde stala otevřená kuchyň ve středu půdorysu, kterou pak obklopuje hlediště stolů a lavic. Podobně jako u svého projektu rekonstrukce panelákového bytu, který Marcela Steinbachová zařadila do letošní ročenky české architektury, nechali architekti také zde odhalit část betonového skeletu budovy a pomocí jednoduchého vybavení a neutrálních barev zvýraznili centrální prostor otevřené kuchyně. Pozornosti návštěvníka ale neujde ani stěna z běžných plotových tvarovek nebo "nedokončené" sádrokartonové příčky s barevnými kresbami svědčící o důveře mezi architekty a investorem.

The Eatery, NEUHÄUSL HUNAL © Studio Flusser
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor David Neuhäusl, Matěj Hunal
Ateliér Neuhäusl Hunal
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Ulice, číslo U Uranie, 18
PSČ 17000
Datum projektu 2018
Datum realizace 2018
Užitná plocha 367.00m2

Holešovické bistro svým dvojznačným názvem naznačuje hlavní koncept projektu: jídelna divadlem. Architektura vytváří scénu pro představení, které se odehrává v kuchyni i na talíři. Klíčové principy – racionalita, kontrast, přirozenost, střídmost, transparentnost a moderní interpretace české klasiky ­– jsou v souladu s gastronomickou filozofií fine dining podniku.

Bistro se nachází v přízemí administrativního objektu z devadesátých let, kde původně (a paradoxně) fungoval obchod s interiérovými dekoracemi. Během celého procesu bylo zásadní udržet striktní jednoduchost a jednoznačnost prostoru i principů. Na výsledku bez kompromisů má svůj podíl také takřka ideální, intenzivní spolupráce s budoucími uživateli prostoru.

Dispozice a provoz

Otevřená kuchyně je jádrem kompaktního prostoru restaurace, který lemuje kontinuální čalouněná lavice. Vysoké sezení po obvodu kuchyně umožňuje pozorovat přípravu pokrmů a navázat kontakt s kuchaři. Absenci tradičního baru nahrazuje detašované pracoviště číšníků přímo naproti vstupu do restaurace. Poloprůhledná stěna měkce odděluje vinotéku a neformální šatnu. Racionální organizace všech provozů podporuje jejich přehlednost.

Materiály

Neobvyklé použití obvyklých materiálů jasně vymezuje jednotlivé funkce a dává vzniknout neortodoxním souvislostem. Odhalení nosných železobetonových konstrukcí definuje převažující přísný charakter, který podporuje pečlivě vybraný mobiliář a analogicky surový heraklit. Tyto dřevocementové desky bez povrchových úprav plní akustickou funkci a také odkazují na kamenný obklad budovy. Obyčejné plotové tvarovky skládané na výšku tvoří mřížku neukončené polopříčky. S monochromatickou syrovostí prostoru pro hosty kontrastuje bílý keramický obklad a nerez gastronomických provozů podtržené minimální grafikou. Záměrně nedokončené sádrokartonové příčky v chodbě tvoří lehce šokující přechod z odstínů šedé k černobílému minimalismu toalet.

Osvětlení

Typy osvětlení podporují daná materiálové řešení a funkce: decentní betonová svítidla vytváří intimní, teplou atmosféru u jednotlivých stolů pro hosty, oproti tomu studené, silné světlo zdůrazňuje hygienicko-technický charakter obsluhujících prostorů. Plošné osvětlení napínanými podhledy v chodbě a na toaletách tvoří silné protiklady s materiály stěn. Podsvícení vinotéky vytváří jemnou hru barev a jedinou „dekoraci“ v prostoru.