Nízkoenergetický rodinný dům ve Zdibech

Pondělí, 30. Leden 2012 - 1:00
| Napsal:

Pozemek, ze severu chráněný lesem a k jihu se mírně svažující do polí, byl svou polohou ideální pro energeticky úsporný dům. Nakonec pro mladou rodinu vznikla dřevostavba, která je z energetického hlediska blízko hranice pasivního standardu a snaží se využívat přírodní materiály. Hlavně ale má být jednoduchá a racionální, což je rovněž velmi podstatné pro udržitelnou architekturu.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Čeněk
Spolupracovníci Martin Trmal, Martin Růžička
Generální dodavatel PENATUS s. r. o.
Datum projektu 2009
Datum realizace 2011
Užitná plocha 145.00m2
Zastavěná plocha 120.00m2

Domek je orientován souběžně se sousedním katalogovým domem, ke kterému sice vytváří jasný kontrast, ale nemá ambici jej – ani opticky – přebíjet. Svou orientací na pozemku vytváří bariéru mezi silnicí ze severu a velkou zahradou na jihu.

Podstatou je několik jednoduchých hmot, složených v kompaktní tvar. Celé 2.NP je obloženo dřevěnými zkosenými palubkami, které jsou i na stínících panelech a na zábradlí terasy. Patro je usazeno na dvou příčných šedých stěnách, přes které je mírně vykonzolováno. Mezi ně je pod objem patra vsunuta hmota přízemí a samostatná hmota zahradního skladu, obě červeně omítané. Krytý prostor mezi nimi slouží jako carport.

Na jih do zahrady se dům otevírá terasou, s níž je hlavní obytný prostor domu opticky spojen velkým bezrámovým prosklením stíněným proti letnímu slunci. Časem by na terasu měl ještě navázat bazén. Na sever je pak hmota kompaktnější a je charakterizována pásovým oknem nad rovinou ploché střechy, které poskytuje horní severní světlo koupelnám. Zároveň tato zvýšená šikmá část střechy slouží k ideálnímu osazení solárních kolektorů.

Vnitřní uspořádání se snaží o otevřenost obytných prostor, posuvné panely nabízí možnosti spojování či uzavírání zón domu. Naopak komunikace byly minimalizovány. V centrální části domu je hlavním prvkem lehké schodiště zavěšené na nerezových táhlech. Vestavný nábytek byl navržen zcela jednoduchý, bílý, splývající se stěnami – cílem je dát prostor uživatelům a jejich životu v domě.

Konstrukčně je dům řešen jako jednoduchá sloupková dřevostavba, všechny konstrukce jsou difúzně otevřené a spoje vzduchotěsné. Prosklení, včetně velkého okna v obývacím pokoji, je vyrobeno z kvalitních izolačních trojskel.

O vytápění se stará malý elektrický kotel a nízkoteplotní podlahové vytápění v přízemí doplněné o deskové radiátory v patře. Užitková voda je ohřívána v samostatném zásobníku využívajícím teplo ze solárních panelů na střeše. K větrání slouží rekuperační jednotka s rozvody v podhledech. Jelikož tepelné ztráty domu jsou velmi nízké a zcela pokryté těmito systémy spolu se zimními solárními zisky přes prosklení obývacího pokoje, krb v obývacím pokoji slouží již jen ke zpříjemnění zimních večerů.