Od tatranského profilu k (tatranskému) hliníku

Pondělí, 24. Září 2012 - 2:00
| Napsal:

Potrebu modernizácie skyboxov na popradskom zimnom štadióne si vyžiadala prítomnosť KHL (Kontinentálna hokejová liga) v tomto meste pod Vysokými Tatrami.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radoslav Ivan
Ateliér ARCHSTUDIO
Zodpovědný projektant
Spolupracovníci Jaroslav Cuník, Ján Palkovič
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Poprad
Datum projektu 2011
Datum realizace 2011
Užitná plocha 203.11m2

Prevádzkovateľ  touto zmenou sledoval zvýšenie štandardu, ale hlavne navýšenie počtu boxov pre športových VIP fanúšikov a nadšencov kvalitného hokeja. Vyššia úroveň zápasov si automaticky žiada inú úroveň služieb pre náročnejšieho a aj solventnejšieho diváka.

Riešené VIP priestory sa nachádzajú na severozápadnej strane objektu štadióna. Pôvodné skyboxy boli na rovnakom mieste, no boli menšie, jednoduchšie a bolo ich o polovicu menej. Najväčšou „hrôzou“ bolo opláštenie svetlým doskovým obkladom typu „tatranský profil“, ktorý v hale plnej plastových stoličiek a oceľovej stropnej konštrukcie pôsobil naozaj prinajmenšom podivne...

Nové boxy sa po prestavbe oproti ich predchodcom rozmerovo o niečo zväčšili a zmodernizovali. Sú dvojpodlažné, čím sa zdvojnásobila ich kapacita. Autori správne použili súčasné stavebné materiály a technológie. Výber ušľachtilých materiálov opláštenia, ohýbaného skla a hliníku na opláštení charakterizuje dobu svojho vzniku, čo v neposlednom rade prispieva aj k pozitívnemu vnímaniu architektúry v interiéri zimného štadióna.

„Modernejší pohľad na tvarovanie samotnej hmoty s použitím výrazných oblúkov na hranách nachádza tvarovú opodstatnenosť pri konfrontácii s tvarom ľadovej plochy, ale aj jemnejšie pôsobí vo vzťahu k samotnej klenbe halového priestoru.“ (z technickej správy)

Hmota pôsobí naozaj dynamicky, v danom prostredí úplne prirodzene a je odrazom hry, ktorá sa pred ňou odohráva. Materiálové prevedenie celý dojem len umocňuje. Nosná konštrukcia skyboxov je oceľová a nezávislá od nosnej konštrukcie halového systému štadióna.

Spolu so skyboxami bola riešená vlastne celá VIP zóna pozostávajúca z oddeleného – zadného – vstupu, schodiska, chodieb, sociálnych zariadení a ostatných spoločných priestorov. Tieto miesta sú bežnému návštevníkovi ukryté a nedostupné. Je treba povedať, že tieto priestory už tak efektne nevyzerajú a že sa tu asi viac šetrilo – nedosahujú už kvalitu skyboxov a pôsobia menej reprezentačným dojmom.

Príjemnou časťou tohto úseku je severozápadná terasa s výhľadom na Vysoké Tatry na úrovni vrchných boxov. Jednotlivé boxy sú rôznych veľkostí, sedením akoby rozdelené na dve zóny – kľudnejšiu (prestávkovú) a „zápasovú“, kedy je divák nalepený zrakom na ľadovej ploche. Jedna je vybavená nízkymi konferenčnými kreslami a tá druhá barovými stoličkami. Priestoru dominuje presklená stena s ohýbaným bezpečnostným sklom, ktorá je plynulým pokračovaním podlahy, aby sa vzápätí ohla a pokračovala priamo hore k stropu. Systém uchytenia skiel v tejto časti ma rušil. Trochu nepríjemný pocit som mal v týchto miestach aj z absencie zábradlia a z nízkej opory nôh slúžiacej barovým stoličkám. Rovnako mi vadili priehľady do susedných boxov aj vzhľadom k tomu, že sčasti prezrádzali oceľovú rámovú konštrukciu medzi miestnosťami. Až príliš je na inak vkusnom a striedmom priestore cítiť prítomnosť sadrokartónu a na priveľmi pružnej podlahe zas OSB dosky. Boxy sú ďalej štandardne vybavené chladničkami, LCD obrazovkami a barovými stolíkmi.

Inými slovami povedané, ako radový návštevník štadióna sa exteriéru skyboxov veľmi teším. Keby zápas nestál za nič, určite by som sa kochal ich dizajnom. V pozícii VIP návštevníka by som bol trochu kritickejší. Jednoducho – exteriér skyboxov vyzerá lepšie ako ich interiér. KHL, žiaľ, z Popradu po roku pôsobenia odchádza, sezóna skončila, ale pekné skyboxy zostávajú – dúfam, že čo najdlhšie...

Převzato z partnerského časopisu ARCH