Opuštěné vysílací centrum z londýnské olympiády slouží po inovativní přestavbě kreativním studiím

Středa, 19. Prosinec 2018 - 0:00
| Napsal:

Hlavní vysílací centrum olympijských her v Londýně z roku 2012 našlo nové uplatnění. Ateliér Hawkins\Brown zpracoval schéma pro transformaci opuštěného areálu na zázemí pro subjekty působící v digitálním a kreativním průmyslu. Návrh nového komerčního komplexu se zakládá na inovativním využití modulární architektury.

The Gantry, přestavba olympijského vysílacího centra na ateliéry a kanceláře od studia Hawkins\Brown © Rory Gardiner
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Hawkins\Brown
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Ulice, číslo Queen Elizabeth Olympic Park
PSČ E20 2ST
Datum realizace 2018

Za revitalizací budovy olympijského vysílacího centra ve východním Londýně stojí britská kancelář Hawkins\Brown. Město nakonec upustilo od původního záměru demolice monumentální konstrukce a rozhodlo se svěřit budoucnost nevyužívané stavby do rukou architektů. 240 metrů dlouhá ocelová konstrukce namísto toho nyní hostí 21 uměleckých studií a pracovišť.

Lokalita Hackney Wick, v níž se komplex nachází, se pyšní jednou z dlouhodobě nejvyšších koncentrací umělců v Evropě. Proto jako hlavní inspirace při tvorbě projektu sloužila právě lokální komunita. Cílem bylo vytvořit prostory s jedinečným charakterem, kde by se setkávali umělci z různých oborů. Kromě toho se autoři návrhu nechali inspirovat tzv. kabinety kuriozit, tedy sbírkami podivuhodných předmětů z dob renesance, které definovaly základy dnešního fenoménu sběratelství. Nové komerční centrum tak ukrývá bohatou sbírku kreativního dědictví zdejší oblasti.

gantry

Revitalizovaná část Olympijského parku královny Alžběty nyní poskytuje pracovní zázemí v podobě 21 studií. Architekti využili technologicky inovativního open-source programu WikiHouse, jež umožnil vytvořit moduly přímo na míru projektu. WikiHouse nabízí výběr ze standardizovaných modulů, které lze do značné míry uzpůsobit podle požadované velikosti, tvaru a dalších parametrů. Možnosti programu přesně reagovaly na potřeby projektu spočívající v realizaci nepravidelných modulů.

gantry

Šedá ocelová konstrukce získala díky barevným objektům zcela nový, překvapivý ráz. Každé ze studií má ztělesňovat lokální produkci a kreativní myšlení komunity. Jedna z buněk například odkazuje vzorem rybích šupin na místní výrobu vyhlášeného uzeného lososa. Studia obložená dřevem zase poskytují klidné a flexibilně přizpůsobitelné prostředí pro tvůrčí práci.

gantry

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.