OTA ateliér navrhl rekonstrukci stoletého rodinného domu se stodolou

Čtvrtek, 5. Prosinec 2019 - 0:23
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rodinný dům v Praze-Kolovratech z počátku minulého století prošel kompletní rekonstrukcí podle návrhu architektů Tomáše Henela a Ondřeje Fialy z architektonického studia OTA ateliér. Netradičním způsobem přistoupili architekti k využití stodoly, do které vložili zateplenou samostatnou vestavbu tvořící tak jakýsi objekt v objektu. Ta se stodolou není konstrukčně svázaná, ani zcela nekopíruje její půdorys, čímž vznikají zajímavé prostory na pomezí interiéru a exteriéru. Prosvětlení vestavby pak zaručují vybourané velké okenní otvory. Přestože se jedná o půdorysně skromný prostor, otevření vestavby na výšku výrazně zvyšuje dojem velkorysosti z prostoru.

Rekonstrukce rodinného domu v Kolovratech, OTA ateliér (Tomáš Henel, Ondřej Fiala) © Tomáš Slavík
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tomáš Henel, Ondřej Fiala
Ateliér OTA ateliér
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha-Kolovraty
Datum realizace 2019
Poznámka

Projekt: Ing. Jan Panoch

Zahradní architektura: Ing. Zuzana Blažková

První návštěva pozemku v nás zanechala velice rozpačité pocity. Atmosféra byla negativní a ovlivněná spory bývalých majitelů, kteří násilně rozdělili dům i zahradu na dvě neprostupné části. Důvěrou investorů ve šťastný konec se toto podařilo během procesu návrhu i realizace beze zbytku odstranit.

Již před začátkem prací na studii měli stavebníci jasno ve dvou věcech – v domě bude tradiční pec a koupelna s oknem do zahrady. Pec jsme navrhli jako dominantní prvek půdorysně skromného, ale výškově velkorysého obytného prostoru, a okno z hlavní koupelny směřujeme přímo na vzrostlý rododendron.
 

Rekonstrukce rodinného domu v Kolovratech, OTA ateliér (Tomáš Henel, Ondřej Fiala) © Tomáš Slavík

Stodolu jsme otevřeli novými velkorysými okenními otvory, vzhledem k jejímu technickému stavu jsme ji však funkčně využili pouze jako střechu. Vizuálně ale plní zásadní úlohu. Díky průhledům a dispozičnímu uspořádání ji člověk neustále vnímá a má pocit, že je její součástí, že je v prostředí a náladě starého domu, přestože je v budově zcela nové. Vlastní vestavba je ve stodole umístěna nepravidelně, s různě velkými odstupy od obvodových stěn, čímž vzniká několik mimořádných míst, která jsou na rozhraní vnitřního a venkovního prostoru.


Rekonstrukce rodinného domu v Kolovratech, OTA ateliér (Tomáš Henel, Ondřej Fiala) © Tomáš Slavík

Veškeré původní části stavby jsme sjednotili barevně i materiálově, rozdílné pouze ve struktuře. Nová vestavba je naopak kontrastní – obložená tmavě šedými heraklithovými deskami, které navazují na hrubost původní fasády, přesto jsou zcela soudobé. Interiéru dominuje přírodní dubová podlaha, doplněná o prvky z režných cihel, OSB desek a nosných prvků krovu.


Rekonstrukce rodinného domu v Kolovratech, OTA ateliér (Tomáš Henel, Ondřej Fiala) © Tomáš Slavík


Rekonstrukce rodinného domu v Kolovratech, OTA ateliér (Tomáš Henel, Ondřej Fiala) © Tomáš Slavík