Plovoucí městské lázně v Aarhusu od studia BIG mění mořskou hladinu ve veřejný prostor

Čtvrtek, 23. Srpen 2018 - 0:16
| Napsal:

Světoznámé dánské studio BIG (Bjarke Ingels Group) navrhlo pro největší město jutského poloostrova venkovní lázně, které oživily historickou průmyslovou oblast zdejšího přístavu. Idea plovárny v Aarhusu se v mnohém podobá svému kodaňskému předchůdci z roku 2002 od stejných autorů. I zde architekti umístili do přístavu „umělý plovoucí ostrov“ a vytvořili tak z vodní plochy nově využívaný veřejný prostor.

Aarhus Harbor Bath, BIG  © Rasmus Hjortshøj
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér BIG
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Aarhus
Datum realizace 2018
Užitná plocha 2 600.00m2

Šestnáct let po dokončení projektu městských lázní v dánské metropoli se BIG navrátil k „plovárenské“ tématice a od letošního roku se přístavní plovárnou může pyšnit také druhé největší dánské město Aarhus. Co se týče velikosti, lázně v Aarhusu kodaňský komplex z roku 2002 dokonce předčily a a staly se tak největší stavbou svého druhu na moři.

Přístav v Aarhusu se v posledních letech velice perspektivně vyvíjí a stává se moderní a živoucí městskou čtvrtí plnou kvalitní současné severské architektury. Nová budova knihovny od studia Schmidt Hammer Lassen Architects, komplexy obytných budov (za zmínění určitě stojí například tzv. Iceberg od JDS) – to všechno určuje nový charakter přístavu, který nyní dotváří také venkovní lázně. BIG přinesli městu prvek, který chytře využívá vodní plochu jako veřejný prostor a vdechuje původně historické průmyslové oblasti zcela nový život.

Plovárna v Aarhusu vznikla jako součást nové výstavby pobřežní čtvrti O4 z pera Bjarka Ingelse. Již nyní se na břehu před plovárnou nachází restaurace, divadlo pro děti či volejbalové hřiště, později by je měly doplnit také obchody či hotel. Čtvrť O4 má být z větší části zasvěcena právě veřejnému společenskému životu. Ve stejném duchu se nesou i lázně – nejedná se o klasické sportoviště, ale spíše o nový společenský prostor využívající vodní plochu během celého roku.

Tvorba přístavních lázní si téměř ve všem odporovala s projektováním klasických bazénů. Zatímco jejich navrhování vychází z umisťování vodních ploch na daný pozemek, v případě městských plováren je začátkem voda, na níž je třeba vytvořit pevninu, která by přirozeně doplňovala ráz okolní přístavní krajiny. Podobně jako v Kodani tak i zde umístili architekti na vodní hladinu umělý plovoucí ostrov, který místy „proděravěli“ různými typy bazénů. Vedle klasického 50 metrů dlouhého bazénu se tu nachází také menší, mělký bazén pro děti a kruhový určený k potápění. Kromě vodních aktivit mohou návštěvníci využít také dvě sauny, které jsou ukryté pod vyvýšenou promenádou. Plovárna tedy není určena pouze pro nadšence do vodních sportů, ale mohou ji navštívit také ti, kteří si touží při rekreaci užít výhled na moře. Nepravidelně zaoblená stavba poskytuje v podobě dřevěných mol dostatek volné plochy, kterou k opalování, přátelskému setkávání či jiným společenským aktivitám může současně využívat až 650 lidí.