Přátelská dřevěná školka pro malé i velké

Úterý, 11. Duben 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: EARCH.cz

S CLT panely se dá čarovat, jak ukazuje příklad školky, která nově vyrostla v kampusu norského Trondheimu. Tvoří jednak důležitý městotvorný prvek, neboť do středu izolovaného kampusu přivádí lidi z okolí, především je ale kvalitním prostorem pro své klienty – děti, kterým nabízí přátelské prostředí, intuitivní orientaci v prostoru a příjemné dřevěné interiéry. Se svažitým terénem, do něhož byla školka umístěna, budova nezápasí, naopak jeho náročnost obrací ve svůj prospěch a proměňuje ho v jedno velké hřiště. Autoři projektu, architekti z MDH Architekter, se letos mimochodem za návrh přilehlého kampusu octli v užším výběru ceny Miese van der Rohe.

MDH Arkitekter SA, školka Moholt, foto © MDH Arkitekter SA
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Minna Riska, Dagfinn Sagen, Helge Lunder
Ateliér MDH Arkitekter SA
Světadíl Evropa
Země Norsko
Město Trondheim
Datum realizace 2016
Plocha pozemku 3 200.00m2

Školka, jež vyrostla v norském Trondheimu, je součástí širšího plánu na revitalizaci studentského kampusu ze 60. let. Ten trpěl svou architektonickou monotónností a jednostranným funkčním zaměřením, kdy de facto fungoval jako pouhé sídliště pro studenty. Urbanistická renovace kampusu zahrnovala výstavbu pěti nových věží s kolektivním bydlením, knihovny a školky a jejich propojení nově zřízeným pěším bulvárem. Cílem tohoto funkčního zpestření bylo oživit vnitřní parter kampusu a zároveň jej více zapojit do života města, pozvat na jeho pozemky i okolní obyvatele a odstranit psychologickou bariéru mezi ubytovnami a okolím. Právě do tohoto záměru spadá výstavba školky na pozemcích kolejí Moholt.

Budova školky je situována v centrální části areálu, tvoří volný přechod mezi přilehlým parčíkem a centrálním náměstím. Zároveň byla umístěna do poměrně prudkého svahu, což dále definuje její dispozice a vztah s okolím. Přední nádvoří školky slouží zároveň jako hřiště a prostor pro děti a rodiče, ale klikatí se tudy i stezka do jihozápadní části kampusu. Terénní nerovnosti byly zachovány a učiněny stěžejním prvkem plácku na hraní. Zadní dvorek zůstává oplocen.

Třípodlažní budova stupňovitě roste jižním směrem, díky svažitému terénu jsou hned dvě podlaží přístupná přímo zvenčí. Každé patro má svou terasu či ochoz, které dále plynule přechází ve dvůr.

Budova má dřevěnou konstrukci a je zhotovena z CLT prefabrikátů. V tomto zachovává stejný styl jako okolní nově postavené věže. CLT panely byly pro své pohledové kvality ponechány odhaleny i směrem do interiérů, kde je jinak příjemný dřevěný materiál dále oživován barevným nábytkem a mobiliářem. Jednotlivé „třídy“ a vnitřní prostory jsou barevně odlišeny, což dětem umožňuje intuitivní orientaci. Budova je díky dřevěné konstrukci i plášti energeticky velice účinná, její celková uhlíková stopa je snížena ještě instalací solárních panelů na střeše.