Příběh jednoho steaku

Pondělí, 2. Leden 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Každé jídlo v sobě ukrývá dlouhý příběh, který předcházel jeho servírování na talíř. Architekti se při návrhu interiéru pro pražský podnik se specializací na steaky inspirovali prostředím, ve kterém příběh této oblíbené speciality začíná – zákazníci restaurace tak kromě skvělého gastronomického zážitku získají kultivovanou esenci z dobytčí farmy.

skutek architecture, Stejkárna / holešovickej steakhouse – foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Dvořák, Jiří Matys
Ateliér skutek architecture
Spolupracovníci Marek Václavík, Zdeněk Pech
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Ulice, číslo Veletržní 246/5
PSČ 170 00
Datum projektu 2016
Datum realizace 2016
Užitná plocha 147.00m2

Bučení krav, hluk ventilátoru, dunění plechových vrat. Syrové přítmí a ostré světlo industriálních lamp. Hrubá prkna, vyšisovaná deštěm. Na statku všední realita, v pražské restauraci, zaměřené na steaky z amerického i českého hovězího, realita nevšední.

S rozšířením prošel interiér zásadní změnou. Má jednoduchý výraz a dle zásad moderního foodstylingu dává vyniknout aranžmá jídel na talíři. Dispozice staví na jasném vztahu mezi vstupem a barem, intuitivní orientaci a účelném uspořádání komorních prostor. Materiálové řešení kombinuje nové a omšelé povrchy. Staré vytváří vlídný dekor: obnažené zdivo, nepravidelnost omítek, tvarování kleneb. Nové je navrženo v syrovém duchu hospodářských staveb: nechráněný beton, rezavý kov, opršelé dřevo. Temné prostředí toalet ostře kontrastuje s vlídným interiérem, panely z řízeně korodovaného plechu rozdělují prostor na způsob dobytčích kotců.