Prodloužení a přestavba historické budovy na břehu Temže

Pondělí, 2. Říjen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

Projekt pro Metropolitní policejní službu, totiž nový Scotland Yard, je přestavbou a prodloužením historické, kamenné budovy Curtis Green Building na nábřeží Temže. Původně v rámci RIBA Awards vyhrál už v roce 2013 a schéma bylo dokončeno v lednu 2017. Jde tedy o dost rychlý proces, vzhledem ke značné bezpečnostní a logistické složitosti celého projektu.

Nový Scotland Yard od studia Allford Hall Monaghan Morris © Timothy Soar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Allford Hall Monaghan Morris
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město London

Cílem projektu bylo vytvořit flexibilní a efektivní kancelářské prostředí. Studio Allford Hall Monaghan Morris rozšířilo budovu v každém jejím směru. Díky zvolenému, krásně tvarovanému sklu, dřevěné podlaze ve vstupním pavilonu a nově vytvořenému podkrovnímu patru působí budova prostorně zvenčí i zevnitř. Moderní prvky, které architekti do stavby umístili, naštěstí nepřebíjí historický ráz a význam budovy, ani jejího okolí.

Na celém projektu je patrný velmi dobrý vkus a práce s detaily. Elegantní, světlé a moderní přední rozšíření pavilonu je toho jasným důkazem. Sebevědomě a jasně demonstruje propojení tohoto specifického místa s okolním světem.

Vstupní rampa a prostředí vstupních prostor je dokladem zručnosti při práci s detaily. Ze strany byla budova originálně a citlivě rozšířena, aniž by měnila charakter místa. Uvnitř je prostředí hlavně funkčně vybavené. V zadní části budovy je stěna, která je nejvýraznější a nejodvážnější částí celé nové budovy.

Barevné konce, které pokrývají vícepodlažní stěnu, se mohly zdát až příliš extravagantním nápadem pro budovu charakteristickou využitím kamene. Místo toho jde ovšem o brilantní, vyrovnané řešení, které zdůrazňuje, jak může vypadat skutečně mistrovská konverze části známé budovy.