Proměna malého bytu v Praze

Pátek, 6. Únor 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Minulý týden jsme se nechali oslňovat odlesky zlatých šupin interiéru z dílny ateliéru Mooza, tento týden zajdeme na návštěvu do zdařile zrekonstruovaného bytu na Palmovce. Malému bytu díky návrhu mladé architektonické dvojice dominuje otevřený prosvětlený prostor, který nabízí optimální podmínky ke spokojenému životu.

ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
Fotoalbum: 
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce, původní stav - foto © Pavel Kostka
ČTYŘI STĚNY, Pavel Kostka, Jana Kašparová - Rekonstrukce bytu na Palmovce - půdorys
Katalogový list: 
Autor Pavel Kostka, Jana Kašparová
Ateliér Studio ČTYŘI STĚNY
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha

Snahou návrhu interiéru bylo co nejvíce využít a otevřít obytný prostor. Jednotlivé funkční zóny byly vymezeny s pomocí nábytkových sestav.

Rekonstruovaný byt se nachází v domě z konce 30. let. Dům samotný má železobetonovou skeletovou konstrukci, která se výrazně propisuje do interiéru. Byt byl v původním zanedbaném stavu, bylo proto možné uvažovat o kompletní rekonstrukci a výměně všech povrchů. Zároveň byla většina původních příček vystavěna z cemento-vláknitých desek, takže změna dispozice, kterou majitel bytu požadoval, byla po stránce bouracích prací velmi snadná.

Základním zadáním investora bylo přeměnit původní byt 2+1 o výměře 51m2 s kuchyňkou ve vstupní chodbě na dispozičně otevřenější prostor, kde by oddělená byla pouze ložnice. Naší snahou bylo co nejvíce zvětšit plochu obytné místnosti a opticky jí propojit s kuchyňským koutem. Vymezili jsme optimální velikost ložnice a zbylý prostor se snažili členit pouze pomocí nábytku. Vznikl tak prostor oddělené šatny u vstupních dveří, zanořený pracovní kout i oddělení kuchyňské linky pomocí polovysoké knihovny. Do nové pozice jsme umístili koupelnu, kde je na přání osazen pouze sprchový kout a dále kromě umyvadla ještě nika na pračku se sušičkou. Stěna ložnice byla doplněna o pásové horizontální okno, které osvětluje vstupní prostor a šatnu.

Barevně neutrální ladění bytu, tvořené podlahou z běleného dubu a bílou, jsme oživili žlutou barvou na kuchyňské lince a tmavým jídelním stolem se židlemi. Kontrastní tmavý tón pak dostaly také obklady koupelny a vnější nátěr koupelnové stěny včetně dveří. Ty byly v celém bytě repasovány a pouze zazděny do nových pozic tak, aby se alespoň částečně zachovala původní atmosféra bytu.