Průnik veřejného a soukromého v přístavbě archivu

Čtvrtek, 28. Listopad 2013 - 10:40
| Napsal:

Přístavba tohoto malého domku vyžadovala důkladné posouzení filozofie tohoto nového zásahu v kontextu historické oblasti Balmainu a okolí. Analýza tvarů tradičních staveb, jejich způsobu užívání a rozvoje vedly ke strategii současné interpretace snižujících se přístřešků, často viditelných v podobě přístaveb kuchyní, prádelen a vnějších toalet, přilepených k původním stavbám.

Archiv Balmain - innovarchi architects - exteriér - foto © John Gollings
Fotoalbum: 
Archiv Balmain - innovarchi architects - exteriér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - exteriér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - exteriér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - exteriér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - interiér - foto © John Gollings
Archiv Balmain - innovarchi architects - situace - návrh
Archiv Balmain - innovarchi architects - situace - původní
Archiv Balmain - innovarchi architects - půdorys střech
Archiv Balmain - innovarchi architects - severovýchodní pohled
Archiv Balmain - innovarchi architects - jihovýchodní pohled
Archiv Balmain - innovarchi architects - jihozápadní pohled
Archiv Balmain - innovarchi architects - koncepce střech
Katalogový list: 
Autor Stephanie Smith, Ken Mc Bryde
Ateliér innovarchi architects
Světadíl Austrálie
Země Austrálie
Město Balmain
PSČ NSW 2041
GPS souřadnice Latitude: -33.8576
Longitude: 151.181
Datum realizace 2012
Užitná plocha 83.00m2
Plocha pozemku 358.90m2
Materiál

Odklonem od tradičních vzorů použití, pokročil průnik veřejného prostoru do soukromí od roztříštěnosti formálních předních místností k uvolněnější oblasti v zadní části objektu. Oblast nejblíže vstupu se nyní stává ložnicí a zadní trakt představuje roztříštěný vnitřní/vnější veřejný prostor, ohraničený oplocením pozemku. Přístup je centrálním koridorem, procházejícím domem dozadu k zadní bráně.

V souladu s místní stavební regulací, vyžadující šikmé střechy, vyrůstá nová architektura z rozpoznatelných trojúhelníkových tvarů, tradičně spojených s valbovou střechou. Budova také funguje jako blokující štít, chránící soukromí před pohledy do zahrady směrem od sousedního domu. Zmenšující se měřítko a rozměry přístaveb směrem k zadní bráně posilují přírodní exteriéry a napojují je do neformálních, částečně vnitřních prostor.

Ohýbané tvary vytvářejí přístřešek, poskytující v létě zastínění a umožňující zimnímu slunci proniknout do prostoru pasivního vytápění. Přístavba vdechuje starému, nedostatečně využívanému domu nový život při zachování 95% původního materiálu stavby. Konstrukce střechy zvyšuje kapacitu záchytu dešťové vody a světlíky podporují závislost na přírodním denním osvětlení. Prostory jsou přirozeně větrané a střecha vysoce izoluje, aby minimalizovala tepelný ohřev. Koncepce exteriéru zahrnuje terasu z palubek a velkou přírodní zahradu, eliminující potřebu trávníku.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org