Městský Archiv v Delftu od architektonických kanceláří Office Winhov a Gottlieb Paludan Architects: Foto: Stefan Müller
Architektura / občanské stavby

Robustní pevnost jako pokladnice historie. Nová budova městského archivu v Delftu citlivě navazuje na nizozemskou tradici cihlových staveb

Archiv je důležitou kulturně-společenskou stavbou, která uchovává a zprostředkovává historii města. Dvojice ateliérů Office Winhov z Nizozemska a dánská kancelář Gottlieb Paludan Architects pojala návrh jako kompaktní celek, který svým charakterem a vzhledem jasně podtrhuje svůj význam a místo v městské struktuře veřejných staveb.

EARCH.CZ , 4. 4. 2023

Delft je město s bohatou historií a kulturním významem v kontextu celého Nizozemska. Nachází se zde počet kulturních institucí, z nichž asi nejvýznamnější je Technická Univerzita Delft s rozsáhlým kampusem. Součástí TU Delft je i Fakulta Architektury, jedna z nejprestižnějších architektonických škol na světě. Není tedy divu, že je architektonická kvalita veřejných a kulturních staveb na velmi vysoké úrovni. Stejně tak je tomu i v případě nového městského archivu.

Původní archiv se dříve nacházel v centru města, ale jeho obsah kapacitu budovy přerostl a přestal vyhovovat technickým požadavkům instituce. Bylo tedy potřeba najít místo pro novou budovu. Zvolená parcela se nachází na okraji města v blízkosti dálnice, spojující Haag a Rotterdam, kde nová residenční čtvrť přechází v logistický park. Přesně na tomto rozmezí v čele úzkého parku leží budova městského archivu, kterou od něj odděluje vodní kanál. Architekti si zde kladli za cíl umístit a orientovat stavbu archivu tak, aby se stala plnohodnotnou součástí residenční čtvrti, nikoliv průmyslového areálu. Mimo vlastního archivu města Delft budova obsahuje i archivy okolních obcí.

Foto: Nová budova svým charakterem a vzhledem jasně podtrhuje svůj význam a místo v městské struktuře veřejných staveb

Organizačně je budova rozdělena do dvou celků. Kanceláře, dílny, čítárny a kavárna, které vyžadují denní světlo v přízemí a archivní depozitáře v patrech nad nimi, které jsou světlu naopak uzavřeny. Při pohledu z parku se tento koncept napřímo propisuje do kontrastního obrazu stavby. Robustní cihlová hmota archivu spočívá na bílém betonovém soklu orientovaném do parku, který tvoří otevřený parter a odkazuje na podobu veřejných budov v centru města. Zde se nachází veřejné čítárny a kavárna, poskytující návštěvníkům příjemné místo ke studiu archivních materiálů.

Foto: Čítárny a kavárna v parteru poskytují návštěvníkům příjemné místo ke studiu archivních materiálů

Umístění archivních depozitářů ve vyšších patrech má své logické a funkční opodstatnění. Vzhledem k přilehlému vodnímu kanálu tak v případě povodní, které jsou v Nizozemsku poměrně běžné, zůstanou archivní materiály v bezpečí ukryty před vodou a vlhkostí.

Na první pohled upoutá naši pozornost výrazný cihlový reliéf na fasádě depozitářů, jehož inspirací a motivem se stala police s knihami. Napřímo se tak propisuje funkce budovy zevnitř ven na fasádu. Je v něm zřetelně patrný odkaz na dlouholetou tradici řemesla cihlových staveb nejen v Delftu, ale celém Nizozemí. Skrze svou plasticitu reliéf na fasádě rozehrává dynamickou hru světla a stínu, měnící se v závislosti na orientaci slunce.

Foto: Cihlový reliéf na fasádě depozitářů, jehož inspirací a motivem se stala police s knihami

Díky charakteristickému monumentálnímu výrazu, silnému konceptu, zdařilému spojení tradičního a současného tvarosloví, kvalitním detailům a řemeslnému zpracování architekti docílili celkového dojmu, jako by zde budova archivu stála od nepaměti. Není tedy divu, že Městský Archiv v Delftu získal mezinárodní ocenění Brick Award 2020 v kategorii Working together (Společná práce). Toto uznávané ocenění, za kterým stojí firma Wienerberger, se uděluje každé dva roky za inovativní cihlovou architekturu již od roku 2004, a to v pěti kategoriích: Working together, Feeling at Home (Příjemný domov), Living together (Společné bydlení), Sharing public spaces (Sdílené společenské/veřejné prostory) a Building outside the box (Inovace/novátorské projekty).

Porota složená z pěti mezinárodních architektů, která se rozhodla toto ocenění Městskému Archivu Delft udělit, okomentovala svůj výběr slovy: „Podoba budovy zajímavým způsobem zrcadlí to, s čím se setkáte uvnitř budovy [...]. Výraz budovy napovídá, co je jejím obsahem, a to považujeme za velmi zajímavý koncept.“ Svou kvalitou tak Městský Archiv Delft nejen doplňuje mozaiku kvalitních architektonických realizací kulturních staveb ve městě, ale také posiluje kulturní a společenský potenciál v dané lokalitě na okraji města.

  • Autoři: Mathijs Boersma, Thomas Bonde Hansen, Uri Gilad, Jesper Gottlieb, Joost Hovenier, Pascal Köllmann, Jan Loerakker, Freddy Koelemeijer, Jan Peter Wingender
  • Ateliér: Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects
  • Země: Nizozemsko
  • Adresa:: Gantel 21, 2635DP, Den Hoorn
  • Fotograf: Stefan Müller
  • Město: Delft
  • Realizace: 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři