Rekreační lesní dům Cher

Středa, 12. Prosinec 2012 - 10:46
| Napsal:

Dům Cher je jedinečnou ukázkou nekompromisní čistoty řešení, které promyšlenou kompozicí objemů dokáže využít složitý terén. Zůstává v jednotě s okolím a stává se téměř přirozenou součástí lesa, který jakoby prostupoval do všech koutů interiéru.

Pozemek

Dům vznikl na parcele o rozměrech 20 x 30m, na okraji městského lesa Mar Azul 400 km od Buenos Aires. Tato oblast dun, borovic a akátů si získala investory, jejichž hlavní podmínkou bylo zachování co nejvíce stromů a charakteru okolní přírody.

Zadání

Zadavatelé byli mladí manželé se dvěma dospívajícími dětmi, kterým se líbil náš první dům v Mar Azul z roku 2004 a chtěli vytvořit něco podobného. V roce 2008 začal vznikat projekt, jehož zadáním byl dům o výměře cca 100 m2, který bude co nejvíce začleněn do krajiny a bude v něm využít výhled na okolní les.

Program

Potřebovali dvě dětské ložnice, dvě koupelny, jednu ložnici s vlastní koupelnou a společnou místnost (s kuchyní) co nejvelkorysejší. Jelikož děti byli teenageři, bylo logické, aby měli oddělené ložnice, ale abychom zachovali danou plochu, vytvořili jsme úzký typ kabin. Tento nápad se zdál přijatelný, jelikož místnosti nejsou zcela uzavřené.

Návrh

Mimořádné vlastnosti pozemku, výhledy do neporušeného lesa a určitá skladba rodiny, to jsou prvky, které ozvláštňují tento dům, který je jinak velice podobný tomu, který jsme v Mar Azul již realizovali.

V rámci elementárních objemů (hranol s nejdelší stranou souběžnou s ulicí) vedla organizace prostorů do úrovní, které využívají přírodního zvlnění pozemku. Tak byly ložnice navrženy na dvou podlažích a tím poskytují větší nezávislost mezi rodiči a dospívajícími. Na půli cesty mezi těmito místy odpočinku byla vytvořena plocha pro setkávání členů rodiny, kde prosklené stěny umožňují vzdálenější výhled na okolní lesy a krajinu. Všechny místnosti, které mají kontakt ze zemí se rozšiřují ven přes terasy v různých výškách propojených schůdky.

Funkční uspořádání

Přístup do přízemí domu je prostřednictvím betonového schodiště. Za vchodovými dveřmi a vstupní halou se dostáváme ke dvouramennému schodišti, které vede jednak o půl patra vzhůru k ložnici rodičů s koupelnou a druhým ramenem se dostaneme o půl patra dolů k dětským ložnicím a koupelně, které jsou v patře polozapuštěném v duně. Odtud se dá projít na polozapuštěný dvorek, který slouží k rozšíření plochy, ale zároveň uzavírá dům z jedné strany. Vstupní podlaží je jedinečný prostor s rozdílnou výškou a betonové stěny zde částečně oddělují prostory jídelny a kuchyně.

Nábytek

Kromě postelí, pohovek a židlí je další zařízení tohoto domu vytvořeno z betonu. Dokonce i postele v kabinách dětských ložnic jsou řešeny formou perforované samonosné desky.

Téma "Beton v architektuře" vzniká za podpory Speciálních produktů.